Friday, February 11, 2011

❤ Omar Shelve from IKEA ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok seperti yang dijanjikan... cewah padahal aku janji nak buat entry kelmarin, tp baru harini sempat nak update.. almaklum... aku demam baru2 ni.. ok tanpa membuang masa, meh aku nak share apa tu Omar Shelve kat korang.. ni bukan berniat nak riak2.. tp nak tunjuk kat korang so mana tau korang boleh apply kat rumah.. dah jimat ruang dapur korang..

Ok harga Omar shelve ni kalau tak silap aku RM139 untuk satu kotak .. ada 3 para.. tp aku beli 2 kotak sebab nak dapt lebih tinggi (6 para).. tak faham?? tak pe nanti aku explain lagi.. 




emily cam biasa la kan.. jadi mak sibukkk


okeh ni adalah kotak pertama.. ada 3 para ajer..


pastu kami sambungkan lagi dengan kotak yang ke dua..




tu dia dah siap pasang... masa ni aku baru pindah, so dapur ni kosong.. ekceli ni bukan dapur.. tp bilik dobi aku.. tp aku combine jadi dapur gak..


ok ni aku amik dari web IKEA.  kalau untuk kotak pertama.. cenggini la rupanya

kalau combine 2 kotak jadi gini la...


inilah dia dah siap aku kemaskan.. puas hati aku dapat susun2 gini.. nak amik barang pun senang...


ok meh tengok dapur / bilik dobi aku.. kat tepi Omar selves ni aku letak mesin basuh Toshiba dan jugak Dryer Elba aku... Dryer tu aku beli masa duduk apartment, mmg sangat penting sebab tak de tempat nak sidai... sekarang dah duduk rumah bawah, aku guna time2 hujan or nak keringkan cadar or tuala yang besar2..


ok yang atas omar shelve ni.. aku letak bekas2 yang jarang guna.. bekas warmer nasi, periuk kukus dan lain2 la..


yang tengah2 ni aku letak barang keperluang.. haha dah macam kedai runcit plak.. ada maggi dua tupperware, susu Emily, teh2, botol2 kicap,cuka, pastu bawah tu aku letak botol2 gula, rempah ratus, creamer coffemate, nescafe 2 in 1, milo, coco crunch dn lain2 lagi


yang bawah aku letak bakul bawang2, cili kering, susu, biskut, keropok2..  dan di bawahnya stok minyak masak, sabun basuh dan pewangi baju


kat tepi dia aku gantung, kuali bontot hitam, dan sudip2 aku. hehehe


kat sebelah tu korang nampak dapur kan? sebenarnya aku tak masak situ.. tu adalah dapur rumah lama.. nak buang sayang sebab masih elok. jadi aku letak situ jer. mana tau nak buat kenduri, boleh gak masak kat situ.. cepat sikit.. lgpun kat situ ada langsir, tak sesuai masak.. kalau sesekali tak pe, boleh angkat langsir tu ... nampak tak kat depan tu ada kain batik? kat situ bibik aku menggosok baju... kate bilik dapur merangkap bilik dobi kan..


kat depan mesin basuh tu ada penyidai.. so lepas gosok, dia sidai dulu baju2 dah siap gosok sebelum dia transfer baju2 tu dalam wardrobe aku kat bilik atas..


okeh.. dah melalut2 plak sampai citer lain kan.. padahal nak citer pasal OMAR SHELVE ajer. hahahaha

13 comments:

Hirda Ibrahim said...

aku pun letak rak ikea gak kat area wash area aku. tp bukan le omar ni ko. aku bl yg mrah x sampai rm50 tu pun. tp sgt worth it kan? amik ko susun mcm2 dlm tu, senang nk capai & tgk.

onniesham said...

mmg practical omar shelve ni kan. leh susun byk2 brg. tp tu la harga dia mak x brapa nk practical. hahaha. so aku blasah bli yg rak aku tunjuk kat ko tu baru rm69 je. tu mak mampu. hahaha.

Cik Nurul Pinky said...

bilalah nurul dapat susun atur rumah sendiri macam akak hehehe..akak boleh wat tutorial mcm aner akak letak love di entry tajuk post tu ye??

Gieyana said...

Mmg practical la kan! Nnt kalau nk g ikea leh beli nie..dpt jimat ruang..

Jasfyra said...

saya pun ada rak dari ikea,tp bukan omar nama dia..hassan kot..eh tipu je..haha..tp mmg dari ikea kak.harga xsampai 100.saya susun barang cam akak gak.senang nk cari dan nampak tersusun je kan.sbb tu suka p ikea..sambil beli2 barang,leh cilok idea diorang susun2 tu..hehe

kak, nanti tunjuk la dapo akak yg dah complete lak..suka la kc akak tu.cantik!!

::Mamalyna:: said...

wah...berbaloi tp cam takde penahan kat tepi rak tue kan...takpe2, dah cantik dah tue...

cepatler kak, nak tengok umah akak..

Zana_MamaBatrice said...

bagus gark omar shelves from ikea nie kak...sgt ler practical and menjimatkan ruang...yg penting senang nak capai..tak yah nak buka2 pintu kabinet ke apa nak cari barang......tengok jer terus nampak kan...

best nyer dah masuk rumah baruuuuuu
best nyer susun2 kan...
aku suka tengok ko susun2 sumer barang2 tu kak..kemas jer...sumer ko pakat masuk tupperware kan..maggi pun ko pakat masuk tupperware...sangat ler kemas

phewwitt...sedang berdiet yerk..aku nampak kotak r-xlite di situ..he hehe

liwaniel said...

senang ade rak macam ni kan..boleh susun macam2 barang

*∽ IZAN ∽* said...

wah menarik gakk para nihh..
open concept gitu huhu

LyNn HaMzAh said...

sangat menjimatkan ruang...leh tiru cara akak la...

POSH76 said...

bagus gak shelves...info terbaiklaaa

yong ibu chem said...

bagus gak ada menda alah ni kak. even ada KC pun, tapi KC tu pun penuh dah dgn apa2 ntah brg2 nya kan. hehehe

Fizah said...

wowwweeee....kemasnya dapur dia...jom share idea kat GA sy...! serious suke dapur kemas cmni..

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/04/sticky-post-giveaway-istimewa-mei-jom.html