Tuesday, April 26, 2011

❤ Bandung dan info mengenainya ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Alhamdulillah aku dah selamat sampai ke sini dari Bandung malam tadi.. penat tp best.. this time aku pi bersama2 isteri2 kawan baik suami aku.. To my BFF, insyallah next year kita pergi berempat lagi okeh (hirda, cam biasa sila book tiket bila dapat tambang murah okeh) ... aku gi sana 4 hari.. dari hari jumaat ritu sampai hari semalam .. ada sapa2 nak dengar citer pasal aku kat sana tak? tengok la nanti tahap kerajinan aku ok. kalau rajin, ada la entry, kalau malas, tak de la.. lgpun korang mesti dah boringkan aku salu citer pasal bandung kan.. thanks jugak to my lovely hubby sebab tolong jaga farhan & emily..

Korang suka tak kalau aku listkan info2 mengenai Bandung?? cepat angkat tangan!!! hahaha aku tau ramai dah terrer lagi expert kat sana kan.. kalau korang google pun, boleh dikatakan rata2 blog ada citer pasal bandung (tak semua la) seme pun dah pakat2 pernah gi bandung kan.. al maklum tambang AA dah murah.. Flight MAS pun dah ada kannnn...  mmg leh selalu ar pergi ....  ok ok sebelum aku merapu lebih2, meh aku nak bg amaran!!!

AWAS... INFO HARINI TERLALU PANJANG.. TAKUT MEMBOSANKAN.. KALAU BOSAN, JANGAN TERUSKAN PEMBACAAN OK!

Ok berkat gigih aku search info2 ini, mari aku share sama2 apa yang istimewa yang ada di Bandung. most of them aku dah pernah pergi, tp ada jugak yang aku tak pernah jejak lagi.. ok kita mulakan dengan senarai Factory Outlet (FO) yang ada disekitar Bandung

SENARAI FOs JALAN SETIABUDI


Rumah Mode
Mode Plus
Victoria Secret
Donatello
FOS
Diaz


SENARAI FOs JALAN RIAU


Heritage
Cascade
Summit
Renarity
China Emporium
Terminal Tas
Galeri For Men
Oasis
Stamp
Mighty
Base


SENARAI FOs JALAN DAGO


Grande
Happening
Rich Famous
Dago Stock Export
Sollutions
Up Town
Donatello
Raffles
Glamour
Blossom
Jet Set
Coconel Shoes
Victoria
Episode
level
Edward Forrer


SENARAI FOs DI MERATA-RATA TEMPAT


Toko Bale Anak
Toko Anak Kechil
The Big Price Cut
Fabulos
Anakku
Lavie
Herreds
Black Jack
Cosmic
Toko Tiga (Orginal Jeans)


SPA & MASSAGE

(kalau boleh booking dulu, kang korang datang sana pastu FULL nganga mulut jer la)

1. Roger's Dago...Jl Ir H Juanda 97.Phone : 022-2534287, 022-2502662
@ at Jln Pelajar Pejuang 45 No 76 south Bdg, Tel: 022-731 9154 110k

2. Vintage Chic Spa, Jalan raden patah 6, dago, Bandung, Indonesia,
Phone: +62 22 253 3609, +62 22 250 1353

3. Braga Walk City DA VINCI Spa/Salonreflexology

4. SWARGHA jl.diponegoro, sebelah sky fm, depan rumah makan sunda near gedung sate. 1

5. Black haji Wasid 20k/ Evergreen Jl Cipaganti lulur <50k

6. Everyday Spa--Graha Manggala Siliwangi Jl. Aceh No.66 Bandung, Reservation (62-22) 4261466
@ Jl.Karangsari No. 12 Bandung, Reservation (62-22) 2043322

7. Citra, Jl. Cibadak No. 117, Tel : 022 6031652

8. My Place, Gedung BanceuyLt IV Jl Banceuy No. 8

9. Sari Ayu, Jl Astana Anyar No. 60, Tel : 022 6015948

10. Melati II, Jl Dr. Setiabudi No. 138, Tel : 022 2035277


SENARAI TEMPAT WISATA DI BANDUNG



Tangkuban Perahu
Hot Spring Sari Ater
Green Tea Carpet
Kawah Putih
Kebun Binatang Bandung
The National Geological Museum
Taman Bunga Cihideung
Saung Angklung Mang Ujo
Susana Budaya Ganesha
Museum Sri Baduga
Gedung Sate
Gedung Merdeka


SENARAI RESTOREN DI BANDUNG




Restoren Kampung Daun
Restoren Ayam Goreng Suharti
Restoren Dago Panyawangan
Restoren Sari Powan (Dapur Sangkuriang)
Restoren Sapu Lidi
Restoren Pak Chi Met
Restoren Karamba
Restoren Ampera
Restoren Mangga
Restoren D'Cost
Restoren Bumbu Desa
Restoren Sari Sunda
Restoren Kelapa Lagoon
The Stone Cafe
Oh Lala Cafe


SENARAI RUMAH MAKAN
MASAKAN PADANG



Restoren Simpang Raya
Rumah Makan Sari Bundo
Rumah Makan Salero Minang
Rumah Makan Sinar Paris
Rumah Makan Sederhana Resto
Rumah Makan Pondok Kapau
Rumah Makan Bundo Kanduang

SENARAI  HOTEL DI BANDUNG
(3 hotel di bawah, aku pernah menginap.. alhamdulillah, tak de masalah)
Hotel Cemerlang
Jl. H.O.S. Cokroaminoto No. 45 (d/h Jl. Pasirkaliki) Bandung 40171
P: +62 22 6071383
E: reservation@hotelcemerlang.com

Hotel Kedaton
Jl. Suniaraja No. 14
Cibeunying, Bandung - 40111
West Java, Indonesia
P: +62 22 4219898
email : kedation@indosat.net.id

Aston Bandung Hotel & Residence
Jl. Braga No. 99 - 101 Bandung 40111
P: +62 22 84460000
E: info@astonbandung.com
 
ANTARA SENARAI HOTEL, ALAMAT & NO TELEFON DI BANDUNG
Grand Preanger
Jl. Asia Afrika No. 116 Bandung 40111
P: +62 22 4231631
E: info@preanger.aerowisata.com

Sheraton Bandung Hotel & Tower
Jl. Ir. H. Juanda No. 390 Bandung 40135
P: +62 22 2500303
E: reservation-bandung@sheraton.com

Hilton
Jl. HOS Tjokroaminoto No. 41 - 43 Bandung 40171
P: +62 22 86066888
E: reservations.bandung@hilton.com

Hyatt Regency Bandung
Jalan Sumatera No. 55, P.O. Box 1431 Bandung 40014
P: +62 22 421 1234
E: bandung.regency@hyatt.com

Green Hill Universal
Jl. Dr. Setiabudhi No. 376 Bandung 40143
P: +62 22 2010388
E: info@ghuniversalhotel.com

Savoy Homan
Jl.Asia Afrika No.112 Bandung 40261
P: +62 22 4232244
E: savoy@bdg.centrin.net.id

Grand Pasundan Conv. / Graha Bandung Kencana, PT.
Jl. Peta No. 147 - 149 Lingkar Selatan Bandung 40233
P: +62 22 6043135
E: marketing@grandpasundan-hotel.com

Panghegar
Jl. Merdeka No. 2 Bandung 40113
P: +62 22 4232286
E: hp@hotelpanghegar.com

Papandayan
Jl. Jend. Gatot Subroto No. 83 Bandung 40262
P: +62 22 7310799
E: webmaster@papandayanhotel.co.id

Arion Swiss - Bellhotel
Jl. Otto Iskadardinata No. 16 Bandung 40171
P: +62 22 4240000
E: reservation@arion-swiss-belhotel.com

Garden Permata Hotel Bandung
Jl. Leumbah Neundeut No. 7 Bandung 40164
P: +62 22 2011000; 2015730/31
E: marketing@permatabidakara.com

Horison
Jl. Pel. Pejuang No. 121 Bandung 40264
P: +62 22 7305000
E: reservation@horisonbandung.com

The Ardjuna Boutique
Jl. Ciumbuleuit No. 152 Bandung 40142
P: +62 22 2031328; 2043800
E: reservation@theardjunahotels.com

Novotel Bandung
Jl. Cihampelas No. 23-25 Bandung 40171
P: +62 22 4211001
E: reservation@novotelbandung.com

Holiday Inn
Jl. Ir. H. Juanda No. 31 Bandung Bandung 40166
P: +62 22 4211333
E: bchibid@bdg.centrin.net.id

Jayakarta
Jl. Ir. H. Juanda No. 381 Bandung 40135
P: +62 22 2505888
E: bandung@jayakartahotelsresorts.com

Grand Seriti
Jl. Hegarmanah No. 9-15 Bandung 40141
P: +62 22 2041682
E: admin@grand-seriti.com

The Majesty Hotel & Apartment
Jl. Dr. Setiabudhi No. 130 - 134 Bandung 40141
P: +62 22 2044008
E: info@bandungintiresidence.com

Galeri Ciumbuleuit
Jl. Ciumbuleuit No. 42A Bandung 40142
P: +62 22 82062000
E: sales@galericiumbuleuithotel.com

Grand Setiabudhi
Jl. Dr. Setiabudhi No. 130-134 Bandung 40141
P: +62 22 2044002
E: sales@grandsetiabudihotel.com

Tropicana Hotel
Jl. Cihampelas No. 125 Bandung 40131
P: +62 22 2030101
E: Info@AstonTropicana.com

Golden Flower
Jl. Asia Afrika No. 15-17 Bandung 40111
P: +62 22 423 9999
E: admin@golden-flower.co.id / reservation@golden-flower.co.id

Karang Setra Htl, Spa & Cottage
Jl. Bungur No. 2 Sukajadi Bandung 40162
P: +62 22 2031900
E: contact@karangsetrahotel.com

Santika / Graha Wita Santika PT.
Jl. Sumatera No. 52-54 Bandung 40115
P: +62 22 4203009
E: bandung@santika.com

Trio
Jl. Gardujati No. 55-61 Bandung 40181
P: +62 22 4203779 / 6031055

New Naripan Hotel
Jl. Naripan No. 31-35 Bandung 40111
P: +62 22 4207009; 4200636; 4204167
E: support@newnaripanhotel.com

Istana Wisata / Astoria
Jl. Lembong No. 24 Bandung 40111
P: +62 22 4233025

Internasional Imperium
Jl. Dr. Rum No. 3 Bandung 40171
P: +62 22 4202244

Geulis Boutique Hotel, Steak House & Cafe / Kacida Sukses, pt.
Jl. Ir. H .Juanda No. 129 Bandung 40135
P: +62 22 2507777
E: geulis129@bdg.centrin.net.id

Nalendra / Polyescon Satwike Indonesia, PT.
Jl. Cihampelas No. 225-229 Bandung 40131
P: +62 22 2038703 / 2034000
E: hotelnalendra_bdg@yahoo.co.id

Grand Serela / Serena Seriti, PT.
Jl. R. E. Martadinata No. 56 Bandung 40115
P: +62 22 4240328
E: admin@grand-serela.com

Gumilang Regency
Jl. Dr. Setiabudhi No. 323-325 Bandung 40154
P: +62 22 2012618
E: gumilangregency@bdg.centrin.net.id

Malya
Jl. Rancabentang No. 56-58 Ciumbuleuit Bandung 40142
P: +62 22 2030333
E: reservation@malyabandung.com

Kumala
Jl. Asia Afrika No. 140 Bandung 40261
P: +62 22 4205142
E: kyoichi_some@plasa.com

Perdana Wisata
Jl. Jend. Sudirman No. 66 Bandung 40241
P: +62 22 4238238
E: hpw@bdg.centrin.net.id

Bilique / PT. Kumala Abadi
Jl. Sersan Bajuri No. 100 Bandung 40154
P: +62 22 2011330

The Cipaku Garden
Jl.Cipaku II/2 Bandung 40143
P: +62 22 2010221
E: reservation@cipakugardenhotel.com

Sukajadi
Jl. Sukajadi No. 174 - 176 Bandung 40161
P: +62 22 2033888
E: info@sukajadihotel.com

Topas Galleri
Jl. Dr. Djunjunan No.153 Bandung 40173
P: +62 22 6020550
E: topas@topas-hotel.com

Banana Inn Grand Hotel
Jl. Setiabudhi No. 191 Bandung 40153
P: +62 22 2005479
E: admin@banana-inn.com

Mutiara
Jl. Kebon Kawung No. 60-62 Bandung 40171
P: +62 22 4200333
E: info@mutiarahotel.com

Mitra
Jl. Supratman No. 98 Bandung 40122
P: +62 22 7207245
E: marketing@mitrahotel.com

Concordia Hotel
Jl. Kiputih No. 2 Bandung 40142
P: +62 22 2041379, 2032661, 2034149
E: bp.bumisangkuriang@yahoo.com

Planet (Vue Palace)
Jl. Otto Iskandardinata No. 3 Bandung 40117
P: +62 22 4266288
E: info@vuepalacehotel.com

Lingga
Jl. Soekarno Hatta No. 464 Bandung 40266
P: +62 22 756 2980 / 81
E: lingga_hotel@yahoo.com

Bali World Plaza Hotel
Jl. Soekarno Hatta No. 73 By - Pass Timur Bandung 40286
P: +62 22 7332088
E: marketing@baliworldhotel.com
Dago Paradise / Luxton
Jl. Ir. H. Juanda No. 8 - 20 Bandung 40115
P: +62 22 4220700 Ext. 7303
E: reservation@theluxton.com

Enhaii Hotel
Jl. Dr. Setiabudhi No. 186H Bandung 40141
P: +62 22 2011797 / 2006468 / 2006467
E: enhaii_hotel@yahoo.com
Baltika
Jl. Jend. Gatot Subroto No. 30 Bandung 40262
P: +62 22 7313331; 7319789

New Sany Rosa
Jl. Hegarmanah No. 4 Bandung 40141
P: +62 22 2033562
De'qur
Jl. Dipatiukur No. 27 Bandung 40132
P: +62 22 2503536

Hotel Talagasari Permai
Jl. Setiabudhi No. 269 - 275 Bandung 40154
P: +62 22 2012632; 2014107

Cherry Homes (Orange Homes)
Jl. Bbk. Jeruk IV No. 39 Bandung 40163
P: +62 22 2021628
E: marketing@cherry-homes.net

Guntur
Jl. Otto Iskandardinata No. 20 Bandung 40171
P: +62 22 4203763

Bumi Sawunggaling
Jl. Sawunggaling No. 13 Bandung 40116
P: +62 22 4218254; +62 22 4212043; +62 22 4212045

Gandasari
Jl. Seram No. 3 Bandung 40115
P: +62 22 4200517 / 4200518

Harmony Inn II
Jl. Talaga Bodas No. 62 Bandung 40263
P: +62 22 7307457

Ardellia
Jl. Emong No. 17, Burangrang, Bandung
P: +62 22 7300371

Unik
Jl. H. Akbar No. 2, Bandung
P: +62 22 4240672

Serena
Jl. Marjuk No. 4-6, Kebon Kawung
P: +62 22 4207850

Utari, Hotel. Jl. Ir. H. Juanda No. 50.
Cibeunying, Bandung - 40135. West Java, Indonesia.
phone, : +62 22 4206810

Karmila Hotel.
Jl. Ir. H. Juanda No. 32.
Telp. 022-4206778

Progo, Hotel.
Jl. Progo No. 8. Cibeunying, Bandung - 40115.
West Java, Indonesia .
phone, : +62 22 4206249

Royal Dago, Hotel.
Jl. Ir. H. Juanda No. 169. Cibeunying,
Bandung - 40135. West Java, Indonesia.
phone, : +62 22 2502200

Rumah Ebo,
Jl. Imam Bonjol 27 –
Bandung 40132 – West Java – Indonesia
Ph: +6222 2533773 – email: rumahebo@yahoo.com

Okeh sapa2 nak SUPIR, boleh contact aku, aku leh tolong settlekan dengan Angga.. nak mintak Angga bookkan hotel pun boleh.. nanti dia bookkan ikut budget korang nak hotel apa.. kalau nak call sendiri pun tak de hal, boleh call Angga +6285861353478 atau pun add dia di facebook Angga Wigangga . (Jangan lupa mention nama Kak Mimi, supaya dia kenal korang tu kawan aku, mana tau dia bg diskaun ke kan ).. aku promote dia ni tak harap balasan pun (sumpah), tp aku tolong sebab kawan.. tu ajer .. so far perkhidmatan dia amat2 memuaskan..



ok just untuk tambahan.. ni adalah food yang aku suka makan kalau pergi ke sana... apakah itu???
1. Aiskrim Durian.. kalau nak sedap pergi yang gerai betul2 depan FO - Mode Plus.. aiskrim dia mmg sedap dan lemak berkrim.. tak mahal Rp7 ribu jer


2. Nasi Ayam Penyet Pak Chi Met -  ok korang boleh cari di 2 tempat (setakat ni yang aku tau la) satu ada kat food court Pasar Baru, lagi satu ada di depan Hotel Sukajadi .. memang terbaik la setakat ni... mmg takkan jumpa kat sini.. aku dah try Ayam Penyet Ria, tp tak sama rasa dia.. PERCAYALAH. hehehe (thanks Hirda sebab dia yang kenalkan kat aku)


3. Nasi Timbel Komplit - nasi ni mmg sedap.. tp ayam dia ciput sangat.. ada tauhu goreng, tempe goreng, ikan masin dan juga sambal ... lauk tambahan adalah Sup Asem (yang ada jagung) apa kenama ntah..


4. PEMPEK.. sebut betul2 PEMPEK ye... haippp ni bukan lucah tau.. makanan ni mmg sedap tau.. rasa ikan sikit2.. macam otak2 cuma warna putih .. kena makan dengan kuah kacang.. kalau time lapo, mmg laju jer tangan tu menyudu masuk mulut ..


5 . Brownies ... aku mesti nak beli apa2 jua brownies daripada Amanda or Kartika Sari untuk di bawa pulang.. ada yang bakar, ada yang kukus.. mmg kalau pi sana, rasa nak borong seme je... tp mana leh kan.. tak larat plak ko nak membawaknyer .. tips nak beli brownies, korang kena beli masa hari terakhir nak balik ke Malaysia, supaya expired date brownies tu lambat la sikit la nak expired..


Amanda Brownies
Kartika Sari
Prima Rasa
Mayasari
Sriwijaya

Ha yang penting ekk kalau dah sakan shopping jangan lupa simpan sikit duit airport taxnyer.. kang tak balik, aku tak tau.. ok kat bawah ni ada 2 airport tax yang aku letak, satu dari bandung satu dari jakarta.. pandai2 la korang bayar ikut korang nyer flight

Indonesia Airport Tax
Bandung - Rp75,000
Jakarta - Rp150,000

Nota :- Niat aku hanya untuk sharing dengan kawan2.. jangan salah anggap pulak yer.. lg pun ini juga untuk kegunaan dan rujukan aku di masa akan datang.. mak kan pelupa..

23 comments:

~aSHa~ said...

tq kak...mmg berguna sgt info ni...sbb jbtn sy ni ada trip kelab kebajikan ke sane bulan 6 ni nanti....mmg betul2 tgh usha keadaan di sana....tq dear...

kaki dah sihat yer?

ZanaNordin said...

i likeeeeeeeee
terbaiikkkk lah info dari kak mimi
serba complete gitewwww...

wah kak, sempat lagi ko ke bandung yerk kak....zana pun hari tu rasa tak puas jer shopping kat sana......nak returned lagi ler...tp tak tahu bila..he he he he..

yup..sokong..khidmat Angga adalah terbaikkkkkkk
so, sapa2 nak ke sana..boleh contact Angga.

and...
es durian mmg ler sedap...rugi sapa yang tak try es durian tu....hu hu hu ..lemak berkrim....
and
nasi ayam penyet pak chi met mmg terbaiik..yg penting pedas....fuh! sedap

Jasfyra said...

saya xpernah bosan baca entry kwan2 p bandung.nk p sendiri lom ada rejeki lg..hehe.bagus ar entry nih.full dgn information.suka bangat!!

Cik Nurul Pinky said...

Wow bestnya hehehe>>alah kan pedulikanlah apa orang nak cakap sebab ini blog akak kan>>inilah juga menjadi rujukan kita semula suatu hari nanti..

onniesham said...

wahhh bagus2..cargas ko poms. dah hapdet info yg brguna pasal bandung. mak sukerrrr. trliur ko tgk ayam penyet pak chi met tu. tringat2 kesedapannya. menyesal x bedal byk2 hari tu. xpe ada rezki kita pi bandung nanti, aku nk tapau mkn kt hotel. kuakakaka.

rasp said...

info u bagi mmg complete...
terbaik...
bila tengok nie...
terasa nak repeat pegi....
riiiinnnddduuu nak tabur duit kat sana hahahahaha

: Ady :: said...

Wahhh.. infos yang bagus utk kegunaan masa akan datang.. hehehe.. patut lama diam.. jenjalan rupernyer.. saya terliur lar tgk eskem durian tue..

..aiDiena..

Nur a.k.a admansyah said...

patut-lah lama senyap... bercuti rupanya!

mabelessss yr info. mana tahu one day.. i kesana! but at d moment... tak tergerak ati lagi cik puan oii...

manisz said...

terima kasih yer mimi.. sangat berguna as i'm going this sunday to Bandung..

manisz said...

terima kasih yer Mimi.. sangat2 membantu as i'm going to Bandung this Sunday..

Hirda Ibrahim said...

welcome back pompuannnn...
tgk entry ko ni terus tergedik2 nk pi sanaaaaaa...

ok, ok..dun worry ladies. tunggu next yr, anak aku besar skit. ada tiket AA or MAS murah.. zassss sepantas kilat aku booked ok!! :)

nashila said...

Salam Kak Nak tanya Kalo hotel Gumilang Regency jauh tak dengan Pusat Bandar Bandung..

Tq

.:fyzz:. said...

hai kak mimi..akak sihat..
bestnya leh pi jenjalan bandung..nih mmg pusat beli belah yg besttt kan..pepun tq pasal info..sharing is caring kan..

atty's said...

thanks mimi..info yg berguna nie

mamawannie said...

Salam.... banyak info dari blog u ni... ai suka-suka sangat... mmg kebetulan 1st time nak ke Bandung bulan 7 nie....

nak tanya nie pasal airport tax tu:-

Indonesia Airport Tax
Bandung - Rp75,000
Jakarta - Rp150,000

harga ni untuk seorg passenger ke atau untuk group....? tolong jawab sebab memang tak tahu....

~wannie - setiawangsa~

*∽ IZAN ∽* said...

wah thanks MImi..!! InsyaAllah kitaorang jejak Bandung bulan 7 ni. Memang berguna sangat2 info mimi ni. kena bookmark! hehe

Ummi Talhah said...

thank akak sharing info ni, memg rasa nak terbang ke bandung je hari ni.

Nur Atiqah Raihanna said...

Salam. Sy org baru dsini. pernah juga g Bandung 2010 ikut travel agency. Tp kali ini rasa nak g sendiri. Tima kasih atas maklumat yg cukup lengkap. nak try lah guna perkhidmatan Angga.

Zhoe Wynz said...

wah tQ for the a very useful info.. Hari isnin dah g bandung dah... anyway drop by dari google pasl Bandung hehe

triesya said...

Thanks kak..Info tu sgt berguna.Saya nk ke bandung khamis ni..

Kak, kalau guna angga, 2 hari berapa ya?

Dia boleh ambik dr Jakarta? Berapa pulak upahnya? Saya ke sana 2 org ja. Ngan hasben

.*.WiE.*. said...

Info yg sangat berguna.. Insha Allah saya akan ke sana bulan 9 nanti bersama isteri.

zara keisha said...

really helpful... tw

~Hani~ said...

INFO YG SGT2 BERGUNA..TQ SIS..INSYAALLAH SAMPAI BANDUNG MAC 2015..TIKET AIR ASIA DAH SETEL..^_^