Monday, June 13, 2011

❤ Trip to Singapore - Day 1 ( Mustafa Centre & Orchard Road) ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok sori sebab menunggu seminggu untuk citer singapore.. (ceh macam ler ada orang tunggu blog ngko ni cik puan mimi oiii).. ala mmg aku tau ramai je yang suka baca, komen tak mau kan.. aku tak kisah .. aku pun suka baca blog orang, tp tak sempat nak komen.. (maklum ler bukak blog pun malam2 kan, siang2 mmg tak sempat langsung.. mak bz dengan kerja yek.. tak sempat nak goyang kaki pun, tak caya, meh la duduk kat tempat mak ni, baru tau kerja banyak ke sikit).. semua entry2 aku akan buat pada hari sabtu dan ahad.. pastu autopublished..

Ok ok meh aku citer pengalaman aku kat sana.. tanpa membuang masa lagik, jom!.. pagi hari Khamis, pagi2 aku bangun sebab takut tak sempat sampai kat Jalan Imbi.. ye kalini kami amik Pakej ke Singapore.. pakej ini meliputi Transtar Coach pergi dan balik (KL-SG) - (SG-KL), Hotel Fragrance Joo Chiat (3D 2N), Shuttle Bus dari hotel ke USS (pergi dan balik) serta tiket 2 adults 2 kids.. pakej ini kami amik masa di Matta Fair.. nak tau berapa pakej ini, sila email kat aku.. aku takkan review kat sini, minta maaf..

Ok sampai kat Transtar punya premis, kami kena check in dulu.. dia beri kami duduk kat tempat yang disediakan.. siap bg kami minum coffee sebelum naik bas..

tempat ni sangat2 selesa.. masa ni pukul 7.45 pagi, bas berlepas jam 8.00 pagi


emily sibuk gak nak bancuh instant coffee..



Ok jam 8.00 pagi, kami semua naik bas ni.. bas 2 tingkat jenis SOLITARE.. kat bawah ada 4 seat dan kat atas ada 16 seat.. sangat2 selesa.. dan kami 4 beranak duduk di tingkat atas..


masuk je dalam bas, anak2 aku (derang je budak dalam bas ni) dah excited dah sebab ada monitar untuk tengok movie dan main games


monitar ni siap dengan earphone.. ala sebijik macam dalam flight kalau kita gi oversea..


untuk main games


ni plak untuk control mesin urut badan.. syok gak la badan kena massage


dalam jam 9.00 pagi staff cabin sediakan bfast.. tp ni  kira macam brunch gak la sebab food yang dia kasi sangat heavy.. for kids aku request non spicy..


pandai anak aku bawak diri makan sendiri.. risau gak sebab memasing kena duduk satu kusi sorang..


emily duduk belakang farhan, sebelah papa dia..


lepas makan perut dah kenyang.. emily sambung membuta, maklum pagi td kena bangun jam 6 pg.. selesa kan, sebab seat ni boleh baring, pastu siap bg selimut lagi..


ok la dalam bas ni pun tak ramai penumpang.. rasanya ada 10 orang je kot.


masa ni emily dah bangun, dan kami dah sampai singapore.. kat kastam/imegresen aku tak amik gambar pun, sebab leceh nak bawak bag dan pegang budak lagi.. lgpun rasanya derang tak kasi amik gambar la. so aku malas nak keluarkan kamera


Singapore makin cantik, dulu pergi banyak belum siap..


kat sini mmg siap la asyik lalu ERP je la kan.. dia macam tol la gitu


kami sampai Hotel Fragrance Joo Chiat jam 1 ptg gitu.. pastu letak2 bag dalam bilik, terus kami keluar untuk gi makan plak.. jalan kaki je... singgah kedai ni


beli curry puff dan epok-epok/karipap.. (2 benda yang berbeza).. sedap! ni mmg antara fave arwah abah aku (huhu tetiba teringat kat arwah)


nampak kecik kan. tp sila bayangkan ianya lebih besar dari tapak tangan okeh..


kami jalan2 lagi nak cari makan, sampai la jumpa Res. Hjh Maimunah yang glemer tu.. 


Oleh sebab tak lalu makan nasi campur, kami pun amik mee rebus... sedap (mmg kalau nak makan mee rebus, sila la ke Johor or Singapore .. mmg tempat lain tak leh lawan okeh )..


dan kami amik jugak lontong.. pehhh lontong ni dari daun pisang kot.. mmg nasi impit tu lembut giler, dan serunding dia umppphhh




pastu kami naik Cab ke Mustafa Centre .. besau rupanya mustafa centre ni.. tak larat nak jalan... dalam ni macam Mydin gak la.. macam2 ada...tp barang2 mmg branded gak la..




masa ni hubby aku sibuk nak gi tengok perfume, aku aku risau budak2 ni langgar2 kat situ, so aku bawak la depa gi tempat CD.. sekali tempat CD Tamil/Hindustan la.. korang nak tengok tak CD yang si Farhan dok gelihati sangat kat situ..


ni la dia CD Hero Superman Tamil. keh keh keh


susun atur, tak ubah cam mydin.


lepas dah beli apa2 yang patut, kami tunggu bas nak ke Ochard Road plak.. alamak naik bas apa ek..
lupa la .. i'm sorry!


Besar giler Ochard Road ni.. macam2 ada.. kalau butik designer bag mmg besepah2 okeh.. nak masuk tak berani la.. sebab bukan nak beli pun kan. tp dengar kata masa tu ada 70% off kat butik Gucci.. tu pun kena queue okeh nak masuk.. so tak payah la.. dengan budak2 ni .. leceh la pulak nak queue kan.. so amik gambar je la kat depan butik LV ni.. (bila la nak dapat kan????)
abang, sila take note ye, bini mengidam LV ni. hehehehehe


lepas keluar dari Ochard Road tanpa membeli apa2, kami ke Lucky Plaza.. kat sini dah penat, so kami gi makan dan beli sedikit FM dan perfumes .. dah tak lalu plak nak amik gambar.. nak simpan bateri untuk gi USS esoknyer.. ok kami balik ke Hotel pun naik CAB jer.. tak larat dowh nak gi menapak cari MRT ke.. 

Ok ada sedikit tips dari taxi driver masa aku nak gi Mustafa Center tadi... kalau nak naik cab, kat Singapore ni ada macam2 jenis Cab .. maksud aku kaler Cab tu la.. ada merah, kuning, hijau, biru.. semua boleh naik.. tp jangan naik Cab kaler Hitam.. yang tu mmg cekik darah sikit sebab dia caj lebih dari Cab biasa.. kalau Cab biasa, kita naik SGD 2.80 (masa stat meter tu dan lepas tu lompat 20 cent- 20 cent) tp Cab hitam dia caj terus SGD3.20 (masa stat meter tu dan akan lompat 40 cent-40 cent) hahaha harap korang paham la apa yang aku explain ni.. kalau salah, tolong la betul kan.. kang marah plak orang singapore kat aku..


Ok esok kita citer pasal gi USS plak okeh!!!


12 comments:

Diary Of One said...

Sing... akan menyusul nanti. Psl dah dekat dah ni. Next mon ke sarawak. now time for holiday!

Salam kenal...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

time akak p spore, en abu pun ada sana...en abu mmg selalu beli brg kt mustafa ni kak...

Hirda Ibrahim said...

bestnya seat kat bus tu....
mcm ni travel lama2 pun aku x kisah poms.

ERP tu dia punya price will bertukar2 ko. dlm pic ni dia tulis SGD2 kan? nanti bila off peak, maybe dia turun skit price dia. dia x fix.

lontong??? sedapppnyaaa..mana nk cr lontong yg sedap kat kl ni? tetiba terliur longtong le pulakkkkk

ZarinAziz said...

salam mimi...jgn risau ada pembaca setia blog ni even silent reader je...hehehe...syok la budak berdua tu ye...raya last yr we all pon gi sana tp xde rezeki nak masuk dlm coz ticket sold out...insyaAllah kalo ada rezeki akan kesana lagi...best gak naik coach ni...nnt bole e-mail kat saya package dia ye

imanzikry_ina@yahoo.com.my

nieda said...

bestnya..insyaallah hujung thn ni nk pergi singapore..harus baca blog akak ni

ZanaNordin said...

sapa kata takde yang tunggu ko update blog ko nie kak..tiap2 hari aku dok tengok kat list blog aku kot2 ko ada update citer baru..

he he eh...lagi2 tahu ko gi USS nie..lagi ler geletis aku nak baca citer2 ko kak..

ooo...ambil package masa matta fair yerk kak..sure murah kan...tp best arrr......betul2 VVIP layanan dalam bas nie....bebudak pun takde ler boring kan...sangat ler selesa tengok emily tido siap berselimut tu..cam tido kat rumah hah!...mmg 1 seat- 1 seat yerk kak....best arrrrrrr

oppss...abg din..jgn lupa, kak mimi ngidam beg LV plak tu...

onniesham said...

aku mmg suka la coach ko naik tu. very the selesa. seat besar gabak. konpem aku tido je smpai spore. siap ada games bagai ha. leh massage lg... bes..bes..

sedap plk aku tgk mee rebus tu. kuah dia nmpk pekat. kt spore pon mee rebus femes yeh

Yati Ali said...

salam kenal, sy suka blog ni..

Yours truly said...

salam..boleh akak tahu harga package ni?? email sini ye..rozyanee@gmail.com
tq..

FaRaH DaLiNa said...

salam..boleh emel x harga package ni & dari travel agent mana??.. Emel kat sini ye.. adrahakim@gmail.com

FaRaH DaLiNa said...

salam..boleh tahu x harga package ni & dari travel agent mana?? email di kt address ni ye ... adrahakim@gmail.com

SwEeT^^SiMpLe said...

salam, boleh beritau harga pakej ni & dari travel agensi mane.. email kat saya ye anim.hafiza@gmail.com