Tuesday, June 14, 2011

❤ Trip to Singapore - Day 2 (Universal Studio Singapore) ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Pagi2 dah bangun.. Shuttle bus akan jemput kami jam 9.15 pg di lobi hotel. Kami bfast roti je kat bilik.. tak pergi pun bfast kat hotel pun sebab cam tak confident je kan. so dengan semangat kul 9.00 pagi kami dah turun kat lobi.. masa kami amik pakej ni, ada 1 family chinese pun ikut pakej ni. so derang pun tunggu gak shuttle bus ni..

ni ler hotel kami.. hotel budget je pun. jadi lah, untuk mandi, tido, solat segala kan..
biliknyer mmg sempit yer.


lobi pun kecik ajer..


ok ni la ticket/voucher USS yang perlu kami tukar ..


yeh shuttle bus dah sampai.. tak ramai pun dalam tu.. kita kitaorang jugak la.. ada 10 orang.


masa nampak shrek punya castle ni dah bedebo2 dah.. tak sabar nak sampai



ni ler tiket yang telah di tukar..



alhamdulillah tiba jua kaki kami sampai kat sini.. seronok budak2.. oleh sebab cuti sekolah, masyallah ramainyer orang .. cuaca pun hangat.. berjurai2 peluh menitik okeh.. tp aku tetap bersyukur sangat walaupun panas terik sebab kalau kami pergi esoknya (sabtu) hujan turun sepanjang hari..


sebelum masuk dalam USS


masuk2 je terus ternampak Kung Fu Panda.. nak bergambar ramai la pulak. pastu derang tak bg amik gambar sebab ada limit.. nak amik gambar kena datang balik pada waktu tertentu. .sabar je la.. tak pe petang nanti kita terjah semula.


jalan2 ternampak gelfren si woody.. comel kan dia ni


kat dalam ni banyak kedai souvenior.. siap2 jer la duit yer.. dah la mahal.. kalau berkenan tu, agak2 tak nak beli, tutup mata je la..


aku baca kat blog2 orang lain, masa show ni, ada pompuan cekci2 yang nyanyi, tp time kami, nan ado pompuan cekci, derang dah tukar mamat2 ni plak.. tp best gak suara derang..


tempat pertama kami terjah, iaitu Madagascar.. of course la tempat budak2 kan


kami masuk ride ni.. ini ride baru je dibuka bulan 6 ni.. happy kami sebab dapat naik..


Oleh sebab ini ride baru, queue dia masya allah panjang nak mamp....


baca warning kat bawah ni.. heheh dia tulis tak boleh amik gambar kan? tp kami belasah je amik gambar kat dalam tu.


kami naik boat panjang ni.. budak2 siap kena ukur tinggi yer.. mujur emily lepas masa ukur tu.. kalau tak lepas, mau aku nak angin penat beratur hampir 1 jam..


ni ada sikit gambar aku snap kat dalam.. best sebab characters ni semua bercerita




yeh dah abis dah.. masa untuk keluar


keluar dari ride tu, jumpa kedai souvenior untuk madagascar.. aku beli frame gambar dan FM..



cute patung gloria ni, tp tak beli pun.. mahal


sedang elok kami keluar, derang panggil untuk show Madagascar Boogie..


tu dia, tergedek2 si gloria keluar.. comel



lepas abis show, kami dapat amik gambar dengan mereka





pastu kami lunch kat sini


emily beli pop corn





abis makan, kami terus gi tengok Sherk 4D.. ni mmg best tak hingat la.. wajib tengok ek kalau gi sana.. cuma queue tu panjang sangat..


ramaikan orang kat belakang tu


sib baik emily baik je tak nak mintak duduk stroller, cuma time2 beratur je dia penat nak mintak dukung.


kat dalam ni dapat ler pakai cermin mata ni.



abis show, budak2 nak naik ni..





pastu kami gi The Mummy.. tinggi sangat ler orang ni, aku amik gambar kaki sudah lah.. hahaha


kat dalam kedai souvenior The Mummy




dah petang2 sikit, kami makan lagi kat Oasis ni..


makan roti canai/prahta ni.. 3 keping SGD 6.50.. mahal nak mamp ... mujur sedap,




Ok sebenarnya ada tempat2 yang kami tak sempat pergi, sebab yang utama, kaki aku sakit.. korang ingatkan aku jatuh haritu? kaki aku bengkak? ye sampai sekarang kaki aku masih sakit. tak boleh jalan jauh dan lama2.. ni pun aku gagahkan jugak jalan.. tu sebab byk tmpat aku miss. tp tak pe, insyallah ada rezeki aku nak repeat lg ke sini.. insyallah



pastu kami masuk Live, Action apa ke benda ntah namanyer.. mmg best giler la... nasib baik aku duduk row ke 2, tak la basah dan rasa bahang sangat.. korang kena masuk dan tengok cemana omputih buat movie kat dalam ni.. hehehe



dah keluar, aku nampak orang sibuk amik gambar dengan topi2 tu... aku, tak de plak keinginan nak cuba.. lgpun serabut tengok orang berebut2 nak amik gambar dengan topi2 tu..


tetiba kami ternampak charlie chaplin.. hahah dia ni kelakar sangat2 dan paling sporting.. masa kami nak amik gambar tu, depan2 kami ni ada la budak2 nak snap gambar dengan dia, kemain lagi si CC ni dok suruh orang posing cemana kan. so masa time kami ni, dia gak yang suruh kami posing gitu..



dengan marylin monroe..



yeh akhirnya dapat gak amik gambar dengan Kung Fu Panda




kami repeat balik gi kat area Madagascar... budak2 suka kat situ.. nak naik ride King Julien's pulak




amik gambar dengan Puss plak




farhan dengan soft toys yang dibeli


Akhirnya jam dah pukul 7.30 mlm, masa untuk pulang.. shuttle bus pun dah menunggu kami.. amik gambar last sebelum balik.. kat luar.. tp dah gelap kan.. guna plak kamera biasa2 je, tu pasal gelap, kalau pakai kamera dlsr mesti lagi cantik kan... tak pe la, gambar ni pun dah cukup untuk kenangan kami.. insyallah ada perancangan nak repeat kalau ada rezeki lagi.. USS nanti aku datang lagi yek.. repeat mana yang tak sempat cover haritu.. harap2 kaki pun dah baik dan boleh jalan banyak2


nanti aku bagi korang tips/info mengenai USS nak tak?? ala macam aku bg info mengenai Bandung haritu.... kalau nak laaaaaaa....

15 comments:

*∽ IZAN ∽* said...

waaa weeeeeeeeee...!! happeningnyaa jalan2 kat sinih!!!

Makan kat sana memang mahal ekk.. jiran Izan pun ada ceritaa.. maklum laa.. rate conversion kita ngan depa pun double.. uhuhuhu.

Sbb tu kat Dangar bay JB pun rega makanan/minuman agak mahal gak kot.. sbb singporean pun dtg lepak situu... sate pun RM 1 secuck walaupun kedai cuma booth2 kat tepi tu & makan open airr..uhuhuhu

mamyharraz said...

salam :)

bestnya...puas sy tgk pic2 yg ada..terasa mcm nak pegi skrg jugak ke sana..

bg lah info..boleh sy rujuk.
bus dr sini berapa kos? dan bajet agak2 kesana berapa..;)

rasp said...

waaahhhh nie yg buat akak tak sabar nak gi nie...
mmg dlm plan pun nak gi...
kalo mmg dialu2kan le segala tips yg nak diberi...

rasp said...

waaahhhh nie yg buat akak tak sabar nak gi nie...
mmg dlm plan pun nak gi...
kalo mmg dialu2kan le segala tips yg nak diberi...

manisz said...

nakkkkkkkkkkkkk sgt2 info sal USS heheh.. tq!!

onniesham said...

suka tgk pic2 ko sumer poms. terus mmbayangkan diri ini berada di sana. huwahhh..ntah bila nk merasa nih. cpt kumpul duittt sham oiii..hahahaha

eh aku nak details USS!!!

Hirda Ibrahim said...

ho yeahhhh....
berjaya aku khatam pic2 ko.
muka ko maintain je poms.
x de pun nampak berpeluh2 or berminyak2 gitu.

yer.. hope next time kaki ko dh ok & ada byk ride baru derang buka lg kan?

wanie said...

best nye k.mimi..masa wanie pegi tahun lepas byk ride yg tak dapat naik...nak kena pegi lagi la cam ni..hehehe

Cik Nurul Pinky said...

HAHAHAH wadushh akak dah update nurul ni belum sempat lagi bab sekarang blog tengah renovation sikit hehehehe...

ak yuyunz said...

naaaaaaaaakkk... :D

Lynn Hamzah said...

seronok giler tgk apa yg ada kat USS nie...kalau lynn nak pergi kena arr tunggu qaleesya besar sket...

.:fyzz:. said...

kak mimi ...rasa cam dok kt disneyland US ja...menarik2 sngt.. i like it

Qaseh said...

wahhh..syoknya...jln2 smpi kat uss lgiii...

POSH76 said...

wah nanti buat special entry mmg plan nak pi ni

Huzaina Hashim said...

bestnya...seronok dpt pi USS nie kan....bilalah turn akak plak...insyallah..:-)