Thursday, November 14, 2013

Ala-ala nasi goreng bunga kobis untuk Atkiners

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

2 hari lepas aku wat induction lagi.. tak abis-abis dengan induction.. gitu la gamaknya.. asal naik 2-3 kg, induction balik, naik 2-3 kg lagi, induction balik.. gitulahhh, so berat pun menten .. tp aku plan nak turunkan lagi sampai jadi 47kg.. hahah harap2 menjadi la yer.. amin

so berbalik pd tajuk, masa induction kali ni aku try buat ala2 nasi goreng, tp tak menggunakan nasi.. guna bunga kobis.. rasanya ramai Atkiners dah tau resepi ni... tapi tak pe, aku share jugak sebab ramai gak yang mcm aku ni, masih terkial2 nak makan apa masa induction kan..

bahan2 simple jek.. mcm korang selalu masak nasi goreng tu jek.. nak tumbuk boleh, kalau malas blender jek.. opss aku bubuh juga sebiji telur tau.. kat sini lupa letak

bunga kobis.. tp aku potong, amik 1 penumbuk je.. tu pun dah banyak

aku rebus jap.. ada orang tak rebus.. ikut suka masing2 lah
ok ni bunga kobis yang aku dah racik kecik2.. rasanya kene racik lagi halus-halus sebab ni mcm nampak kasar.. ok ada juga orang sagat bunga kobis ni, tp aku dah try, bila sagat dia hancur, so aku racik2 je

Masak mcm biasalah, takkan tu aku nak ajarkan.. jangan lupa bubuh telur sebiji, kalau nak add on boleh letak ayam dan udang.......... fishball, sosej atau apa2 process food tak leh ye untuk induction.. tak digalakkan

nilah rupanya ala2 nasi goreng bunga kobis.. kenyang makan ni.. oklah lepas gian

Nanti aku share resepi lain ok

8 comments:

emy pokden said...

senang rupanya...nyum2..sedap nyer..pedas2 kan..

norey said...

terliur plak kak mimi..sedapppnya...kalau x puase boleh cuba ni..tq sharing..

lieyalatif said...

terliur plak tgk kak....kalo disagat halus lagi nampak mcm nasi kan kak....rase pun lebih kurag aje......ishh ni tingin nak buat nie....tapi esok lieya dah merdeka induction heeheheh nak pekena starbak dulu nie....lame tahan napsu ekeekkekekeke

attyfir said...

mimi.,.tq sharing resepi ni
nampak sedap lak mimi masak..

Jom tolong Like My Page
https://www.facebook.com/attyfircloset
thanks 

Chekgu Azrine said...

Bestnya rajin berdiet..huhu..
Rin mcm pyhnya nk displin klu berdiet..memang tak arr..haha

Aida78 said...

SEDAPNYA nanti kak nak buat lah...

Emy Omar said...

Ooo senang je rupanya ye kak..selalu tgk orang diet upload menu ni tp saya x reti nak buat sblm ni

mohamad fadli abd kadir said...

MMG AKAN RASA MCM NASI GORENG KE BILA GIGIT???