Wednesday, August 10, 2011

❤Tutorial Felt Hair Clips ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok harini aku akan tunjuk cara2 nak buat hair clips dari kain Felt.. ok antara bahan2 yang diperlukan adalah seperti dibawah.. 

 

dan jugak beberapa kain Felt berbagai warna 


mula2 korang gunting kat kertas bentuk yang korang nak. kalau bunga, bungalah la, kalau bentuk love, love lah.. pastu gunting dan sematkan dengan peniti kat kain..


sesudah tu sila la gunting mengikut bentuk yang dikehendaki. sila gunting 2 bentuk yang serupa tau.. 
ada tujuannya


 kemudian amik benang yang contra dengan kain felt tu dan mula jelujur tepi2 tu


buat sampai abis yer


dah abis semua, amik butang or apa2 bentuk yang korang suka, dan jahitkan ditengah2 bunga itu


setelah siap, jadi la begini.. ok yang satu lagi tu tak payah jelujur tau..
tu adalah tujuan untuk dilekatkan dibelakang supaya bunga tadi bertambah keras dan tegap..

 
terbalikkan felt dan bubuh gam (gam ni mmg boleh lekat untuk kain yer) .. dan sesudah itu lekatkan dia berdua tau. hehehe


untuk bahagian penyepit pulak.. potongkan 2 keping jugak bentuk penyepit seperti di bawah


kemudian, guntingkan sedikit dan jadi seperti ini.. (gambar terbalik la plak, patut bawah ni dulu)


gunting sedikit dan jadi seperti di atas. hahahah


kemudian clipkan sepit .. ini rupa yang di atas..


ini rupa di bawah


amik satu lagi keping dan tutup di bahagian atas clip


kemudian jahit jelujur sampai abis


amik felt bunga tadi, dan gam kan. sesudah itu cantumkan dengan sepit yang telah siap dibalut.


tadaaa.. jadilah dia sepit yang comel!!! 


SELAMAT MENCUBA!!!.. 

psst: - boleh buat sepit raya anak2 tau.. boleh buat banyak2 ikut corak dan ikut baju raya anak2 anda..

14 comments:

ZarinAziz said...

salam, bagus betul hobi baru mimi ni...sambil isi masa lapang...berguna tutorial ni...nyway mana nak carik kain felt tu??

umilia said...

adeh..tak minatnye wat bnda2 ni..tgn org tak beseni la..heheehehe..

wanie said...

wah kak mimi..rajin buat hair clip sendiri...cantik...

onniesham said...

wahhh begitu rajin cik puan mimi mmbuat tutorial. org rajin mcm ko leh buat. org malas cam aku kena bli je la jwbnya.

-SharleenZawawi- said...

wah mmg simple... tapi kena rajin gak kan baru menjadi... kain felt tu leh beli katne?

Jasfyra said...

kak mimi!!! sgtla kreatif.suke tau..saya xtau la leh wat camtik cam akak wat tu ke tak.saya ni keras tgn.akak wat cantik jek

nieda said...

kreatiflah akak...teringin nk buat tapi humaira takde rambut lah..mana nak cari kain felt ni yer?

Nur a.k.a admansyah said...

Mmg comellll... & kreatip! alahaiii... mesti kiut kalu Emily pakai kan?

ZanaNordin said...

alahai..senang rupanya kak mimi erk
boleh ler try nanti..

thanks kak...share tutorial nie

Alin Marlini said...

nmpk cam senang jek tapi nak membuatnyer..
Kak..gam tu jenis apa ek?

deela~ said...

cantik... like3 =)

Kisah Si Dairy said...

sdg berjinak2 dgn dunia felt..boleh ikut tuto nie..tq

Habibah Ersallina Ersallina said...

Cantik.mhon share dn ilmu.hrap dhalalkn

Habibah Ersallina Ersallina said...

nk buat lubang sepit tu untuk yg bwah jer ker yg atas tk pyah yer