Tuesday, June 15, 2010

Jom explore Petrosains, KLCC

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Hari Ahad baru2 ni tak de plan nak gi mana2 sebenarnya. lepas makan, terus my hubby kata nak bawak budak2 gi Petrosains.. terkejut gak aku, sebab aku sangat sempoi keluar masa gi lunch haritu, pastu kamera gabak pun tak bawak.. tak pe la pakai kamera henpon pun jadik la.. tu pasal gambar tak clean and clear.. tak pe la belasah jer la..

ni kat depan petrosains.. ada gambar TS3.. memasing sibuk nak tunjuk buzz dan jessie yang aku baru beli kat dorang tu. opss oleh sebab nak pergi petrosains pun secara mengejut, anak2 aku pun dressing ala2 mengejut gak la.. hehehe, sembarang jer, janji boleh kan, dengan rambut pun alahai, tak berminyak, tak ikat betul2.. serabai betul
e

ha bab ni kelakar, dia tanya aku berapa orang nak masuk kak, aku cakap dua dewasa, satu budak 4 tahun (mmg free) satu lagi 6 tahun (patut kena bayar).. tp badan dia ni kecik jer (memandai jer aku tambah2 ayat).. terus budak tu kata, tak pe la kak, saya kira dia budak 4 thun jer la.. so kira 2 orang la yer.. (so dua2 pun free) hehehe



ramai time ni maklum cuti sekolah kan
(kami ni pun satu hal, time ni la nak pergi, time tak cuti sekolah tak nak pulak pergi)

tu dia farhan siap lambai2 aku nak masuk dark ride..

gambar2 kat bawah ni, korang tengok jer la, tak reti sangat nak explain


yang ni pegang balang kaca pastu tangan kita keluar macam elektrik la gitu

yang ni plak pasal bayang berwarna.. ada 3 kaler, biru merah kuning
yang ni lain sikit.. tu papa tengah demo dengan anak dia nak buat butterfly



tempat ni mmg bagus untuk budak2. macam2 dorang explore..

ha yang kat tempat ni ada dinosour, farhan dah cuak giler

beso lak tu dinosour tu..






ha yang emily buat ni ialah kitaran tenaga.. tengok dia pusing sikit, benda tu nyalakan..

bila pusing abis, semua tu pun bernyala la





yang ni tulang dinosour

kat sini ada game untuk kanak2.. game TS3, tp masa aku gi dah cukup orang so anak2 aku tak dapat join, huhu


budak ni menang untuk peserta bawah 6 thn.. dia pasang2 alat2 TS3 tu

banyak lagi tempat2 yang menark.. tak larat aku nak snap semuanya.. pastu farhan dah merengek2 "mummy i'm hungry" so kami pun keluar.. terus aku sajes nak makan sushi, dah lama tak makan. opss masa kami keluar dari petrosains, budak2 dapat 2 kotak susu marigold free, sticker TS3 dan voucher TS3 gak..




yang ni fav aku - egg mayonise

ni plak tu tuna mayonise


yang ni belut.. 1st time aku makan, ok la sedap gak..


pastu aku amik set ni..



gambar last, tengok budak kepoh asyik kerja dia nak amik sushi tengah berjalan tu jer.. geram aku

17 comments:

Jasfyra said...

bestnya p petrosains..dah lama tak p..last saya p time saya study dulu,tu pun sbb kena wat assignment.terpaksa..hihi.sampai 3 kali jejak kesana..dah ada anak ni lom sempat2 lg nk p..

wah bestnya farhan pun dpt masuk free kan kak.kalo camtu saya pun kena p cpt2 ni, budak2 dpt free kan..hihi

gambo last tu sgt comel..beria emily tgk sushi tu..

Aimi said...

wah menarik ni... mimi, mana ada serabai... comel je bdk berdua tu... oklah kalau org tu kata free..agak2 kalau rafiq pegi, mesti dpt free gak kan?? rafiq pun ala2 farhan gak...

masa pegi tmn rama-rama kat CH, bdk2 langsung org tu tak charge..termasukla haziq... ni kes hubby saya la dok mintak kurang sebab dtg ramai2 kan... mula2 nak mintak diskaun..last2 org tu kata byr utk dewasa jela...bdk2 dia tak kira.. satu kepala RM2... bdk2 ada 8 org, mmg savela sikit...

☆ lieya latif ☆ said...

WAH SERONOk tgk akak jalan2 kat petrosains...ye ar balik2 pi jalan2 shopping complex jek, gi tempat2 ilmu camni bagus gak kan kak.....mcm2 aktiviti ade rupenye kat sane...seronok jek tgk....farhan pun rajin explore sume yg ade tuh.....

alahai kak, sushi king laa tempat yg mati idup balik pun susah nak ajak shah heheheeh...kalo masuk boleh, tapi tak syok laa klao org sorang jek yg bedal kan ..... penat org ajar die mkn sushi...tetap nak muntah ....mia tu org ajar kejap jek, dah terra mkn sushi heheheheeh....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

fuh...best kak mimi
yelah..sometimes kena gark bawak bebudak nie tempat yang berilmu sikit..asyik tempat utk main jer kan...at least depa boleh explore memacam dlm tu.....kot2 ler dari situ....diaorg tanam minat nak jadi saintis kan...vangga mak tau!

kak....sushi ler benda paling aku tak boleh nak masuk kak..feel nak makan tu ada...tp bila dah masuk tekak...bula ler aku tak boleh nak telan...huuwaaaaaaa

M!Er4N said...

dah penah masuk gak..memang best :)

♥Azie♥ said...

bestnyer..

wow..sedap nyer sushi ituew

::Mamalyna:: said...

tak serabai pun akak...emily tetap comel... tak penah pegi lagi, tp mak mertua ijan p, die kata best!

iqbalsyarie said...

waaa..bestnya!last saya pergi pun 2006..komfem dah banyak sgt perubahannya...

My latest post:Kwn baik semua org

Mimi said...

selamat duit...heheh

dlm 2 bulan lepas pun aku gi petrosains..lupa bwk kamera gak. Yang paling kami enjoy ialah simulation helicopter ride tu..ko try naik tak yg tu?

Lawa gambar2 kamera enfon kau..kira ok la sgt, nmpk cam ala2 digicam pun iyer..

best nyer sushi, aku sekrg kena pantang seafood (ruginyer rasa) sbb muka aku naik merah2 bila makan seafood..owhh..sgt sedih terkenangkan sushi dan dim sum...hmm

Emy Omar said...

Kak..saya pun suka gi petrosains dah 2 kali pegi bawak Ez..best tang naik dark ride & helicopter ride tu hihi..ngalahkan budak2 ek..Ez ada request ajak pegi lagi tapi mengenangkan cik Mia yang tengah melasak tahap gaban tu..tangguh dulu la permintaannya itu..eii bestnya sushi.

helena's said...

alahai comelnye anak kakak..

nak anak comel camnih jugak!

*∽ IZAN ∽* said...

perrghhh.. best gilerrr dapat masuk free jek both kiddies! Best ek bawak budak2 gi Petrosains. Danish pun belum jejak lagi.. bila ntah nak ajak.

Siap dapat jus & sticker TS3 tu.. mesti suka diaorang!

Anyway mengancam menu2 Sushi King yg nko pilih tu Mimi... ni yang terHINGIN nihhee.. hu hu hu

Sham Ummi Echa said...

mimi, bes ar ko dah pi petrosains.. mcm bes je kt dlm tu.. hari tu coz dah call petrosains yg pasal TS3 tu cam x bes je.. xde la aku nk pegi.. tp xpela just pegi utk tgk pameran lain pon ok gak kan

Hirda Ibrahim said...

eh comei2 gak dressing anak2 ko ni pompuan...

aku pun teringin nk bw hardy pi sana, tgk la bila2. tapi not time cuti sekolah.. x sanggupppp...

.:fyzz:. said...

kak mimi bagus la bwk budak2 ke tempat cam nih.leh tambahkan ilmu pengetahuan..
menarik dn menghiburkan dn dpt info berguna..

i like it..:)

mama zharfan said...

bestnya jln2...nice pics!!

..nOj.. said...

belut? erk??

sy penah pg petrosains jaman memuda dlu. mmg best. tunggu anak beso sket nk pg gak la