Thursday, November 20, 2014

Umrah Bulan Ramadhan 2014 - Mekah Al Mukarramah Part 3

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok harini last part citer pasal mekah.. setiap hari kalau waktu zuhur, time nak ke masjid, lalu pintu king abdul aziz, aku mesti singgah tengok burung2 merpati kat sana..seronok sgt2.. dulu2 masa aku stay area ajyad, tak banyak sangat burung merpati.. tp kalini aku berpeluang tengok burung merpati yg banyak.. seronok bg makan burung merpati.. eh tapikan kalau dalam ihram jangan sesekali sergah burung2 merpati tau, nanti kene dam pula..

Ok ni saje nak tunjuk kat luar dataran pun masih ramai lagi orang solat di sini.. sampai dalam safwa tower pun ada lagi jemaah yg solat kat situ..




Masuk dlm safwa tower, banyak kedai2 makan.. heheh supper lah kan  apalagi.. karang kul 3 pg nak sahur lagi. mana tak mok mok?


 

 

tekak orang melayu.. roti canai juga di carinya.. mana lagi .. kat DSaji la

teh tarik
Kalau dulu, kita berada di kawasan dataran terus nampak kaabah.. sekarang ni dah ada mataf.. kalau nak tengok kaabah kene pergi dekat sana sikitlah, baru puas tengok.

 
 
Ketika abis umrah ni jam pukul 11.30 pagi.. panas terik.. mmg penat sgt2.. letih berpuasa.. cakap kat suami dah tak larat nak jalan balik hotel .. dia suruh stay ajer kat area dataran berdekatan dengan mataf.. kat situ redup dan sejuk..


biasanya waktu2 panas terik ni orang tak ramai.. masa ni lah amik peluang buat umrah.. tp mmg panas dan meletihkan.. apapun redho sebab kita yang nak buat kan.. tiada yang paksa.. lepas zuhur balik hotel melepaskan penat..
Asar keluar balik ke masjid, singgah lagi tengok burung... tak tau kenapa, suka sangat.. sebab jinak kot..


 

malam tu pekene baskin robin.. baru perasan dia tulis Ramadan Kareem.. barulah feeling2 bulan ramadhan kan
Esok kami dah nak pulang ke Malaysia.. mmg sedihla kan. rasa kejap sangat.. mmg kalau ada rezeki nak pergi lagi.. tp bukanlah dalam masa terdekat.. jika ada izinNYA nak pi haji terus bersama anak-anak pula ..... alhamdulillah kami berempat dah mendaftar haji 2 thn yg lalu ... ntah bila la dapat pergi .. kalau ikut tahun yg diberi mmg lama lagi.. tp kami percaya pada rezeki dan izin dariNYA, insyallah mudahan2 dalam masa 10 thn ini .. kene banyak-banyak berdoa.

kami berbuka puasa di terminal haji di Jeddah ni ajer.. simple, makan makanan yang dah siap dipacking.. nak solat jamak pun senang. hanya belakang tempat duduk tu ajer..

dalam balai pelesan, sempat borak2 dengan Mat Over..

Alhamdulillah semua dipermudahkan dan lancar.

kami tiba di KLIA lebih kurang jam 3 petang.. hujan rahmat menyambut ketibaan kami.. sejuk dan lapar.. tp yang best masa balik ni, kami berpuasa kejap je.. sebab masa kami bertolak dari Jeddah, jam 1 pg (mesia jam 5 pg), bila kami sampai mesia dah jam 3 petang.. hanya beberapa jam nak berbuka.. 
kenangan bersama kawan2 perempuan group aku.. tak ramai pun jemaah perempuan .. tak sampai 10 org
Linda, Makcik Zamrud dan aku
suami aku dan suami makcik zamrud

kenangan bersama Mat Over dan isteri..

Alhamdulillah.. tu sahaja citer dari mekah..

5 comments:

Lynn Hamzah said...

seronok tengok akak dan suami mengerjakan umrah...insyaallah nak sangat jejak kaki kat sana...

rasp said...

uishhh memang ramai orang ek sis masa ramadhan...
bestnya....

semoga dapat kita ke sana lagi satu hari nanti, in sya Allah..

Z@i Z@mR33 said...

salam akak...

tgk pic akak rndunya nk p sn lg

Latifah said...

Seronok nya.. Teringin sangat nak ke sana.. Insaya-Allah suatu hari nnt..

LatifahFazri

Ibu Siti said...

alhamdulillah...dapat pergi lagi...seronok tengok... :)