Friday, March 15, 2013

Amalan Ayatul Kursi


Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Salam pagi jumaat, harini nak bg sedikit tazkirah ataupun panduan berguna bg umat islam.. Sebagai umat islam, rasanya semua dah hafal ayat Al-Kursi ni kan? Dulu masa aku kecik2, aku tak paham kenapa ustazah paksa kami semua menghafal ayat ni ... setiap sorang kene ngadap ustazah masa hafazan, tak hafal kene sebat dengan rotan.. rupa2nya ini hikmahnya.... aku bersyukur sebab mak suh aku masuk sekolah agama sampai aku darjah 6. lgpun kat Johor budak2 sekolah mmg wajib kene pergi sekolah agama.. tak lulus, tak naik kelas.. alhamdulillah, aku tak pernah tak lulus, dan tetiap tahun naik kelas sampai darjah 6, tp bila nak naik darjah khas aku pindah segamat (form 3) .. lg pun masa darjah 6 tu aku dapat pangkat 2, walaupun lulus, tp tak layak naik darjah khas (dapat pangkat 1 je boleh naik) ..  but still aku bersyukur sebab aku dapat abiskan sekolah agama sampai darjah 6.

Aku akui, sejak dewasa ni, aku jarang sekali amalkan ayat kursi.. Lekakan? tp Alhamdulillah, Allah bg aku kesedaran awal.. dan aku bersyukur sejak 2 tahun kebelakangan ni aku sekarang tak pernah miss baca ayat kursi 10-15 kali sehari.. seperti yang disarankan dalam islam.. aku dapat merasakan kebenaran ayat2 itu, dapat rasa dilindungi oleh-NYA.. mudahan2 kita semua dapat mengamalkan dan dilindungi olehNYA jua... In Sha Allah.. (tiada niat untuk membangga diri, tp aku berniat untuk sama2 kita melaksanakannya, terpulang pada yang membacanya)
Ayat ini diturunkan setelah Hijrah.Semasa penurunannya, ianya diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliannya. Syaitan dan Iblis juga gempar kerana adanya satu perintang dlm perjuangan mereka. Rasulullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid Tsabit menulis dan menyebarkannya.

1) Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu,setiap pagi dan petang,setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir,Insyaallah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan,kejahatan manusia,binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga,anak-anak,harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

2) Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah”, sesiapa yang mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali, maka akan dibukakan dadanya dgn berbagai hikmah,dimurahkan rezekinya,dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

3)  Syeikh Abu Abbas ada menerangkan,sesiapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya,Insyaallah Allah akan memncerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.
4)  Rasullullah s.a.w bersabda bermaksud:”Sesiapa pulang kerumahnya serta membaca ayat Kursi,Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya”.
5)  Sabda Baginda lagi:”Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat,kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat,Allah memeliharanya drp kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar”.
6)  Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai Allah dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.
7)  Mereka yang beramal dengan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan dan hasutan syaitan.
8)  Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah,akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
9)  Mengamalkan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanan.
10) Ayat Kursi yang dibaca dengan khusyuk,Insyaallah,akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.
11) Jika anda berpindah kerumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu,eloklah anda membaca ayat Kuris 100 kali,insyaallah,mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar dari gangguan lahir dan batin.
12) Barang siapa yang membaca ayat Kursi apabila berbaring ditempat tidurnya,Allah akan mewakilkan 2 malaikat memeliharanya hingga subuh.
13) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang fardhu,ia akan berada dlm lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.
14) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut,dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,Allah akan memelihara akan dia keatas rumahnya,rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.
15)Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu,Allah akan menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar,pahala nabi2 juga Allah akan melimpahkan padanya rahmat.
16) Barang siapa yang membaca ayat Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya,mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
17) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir sembahyang , Allah azza wajalla akan mengemdalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.
18) Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika kesempitam, nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.
*Jangan sekadar dibuat hiasan Ayatul Kursi tetapi diamalkan sebaik-baiknya.Insyaallah!

sumber dari OhIslam

2 comments:

Puteri Satu said...

akak pun lately ni memang amalkan ayat kursi.. keluar rumah time dalam keta... setiap kali start keta je.. memang baca ayat kursi... dan lepas solat... sama2 kita amalkan ..insyaallah...

Rasp said...

sungguh banyak hikmah ayat kursi ni kan sis...
kkdg memang kita terleka kan....
thx for reminding...