Tuesday, March 26, 2013

Lost 7kg in 1 month .. percaya tak?

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Amboi tajuk omputih pepagi ni.. hehehe, ye betul, aku dah hilang 7 kilo dalam masa sebulan seminggu sebenarnya.. tak reti nak citer sebenarnya.. ok bulan 9 thn lepas aku mmg consume herbalife, tp aku akui, aku tak lalu nak minum. Aku buat dalam masa sebulan je. Then aku stop, bukan bermakna herbalife tak bagus.. tp sebab tekak aku yang mmg tak lalu nak minum shake hari2.. masa aku consume tu aku turun 3 kg (62kg turun ke 59kg).. lepas aku stop, aku cuti2 mesia ke Melaka dan Kelantan kan? so berat aku naik ke 61kg semula. hahahahahaha... ok tak kelakar.. bila badan dah macam anak badak, timbul rasa insaf.. baju dah sendat ok, perut terkeluar dari suar jeans, asyik mengah jalan, pipi asyik tergigit je (tu tanda aku dah gemuk).. so aku tanya2 kawan yang dah berjaya kurus cemana derang diet.. dan akhirnya aku dapat temui jalan itu.. Free lagi ok, tak yah nak beli2 produk.. aku gembira, en papa tambah sayang. kikiki (ok tu aku pandai2 cakap sendiri)... sebenarnya masa aku start diet ni, bff aku Lieyalatif pun sama2 mengamalkan diet ni. tp aku memula malu nak cakap kat dia, tp akhirnya aku minta gak nasihat dia.. dan aku takkan bgtau sapa2 selagi tak turun.... kang malu wooo kalau canang lebih2 tapi tak de hasil .. so now bila aku dah dapat turun sikit ni, kawan2 pun dah ramai tegur kata aku kurus, betambah la kembang kempis hidung aku.. kawan2 kat FB pun ramai yang pasan masa aku post gambar celebrate besday haritu, so aku rasa aku dah berjaya la sikit!, tp masih ada 6 kilo lagi untuk aku dapat berat yang ideal.. YE, ENAM KILO LAGI KO... tp bila dah makin sikit nak buang lelemak2 ni, makin payah plak.. orang kata dah pleateu..  maybe aku tak senam kot... ok  tak pe... pasni aku exercise plak, kasi firm dan turun lagi.. chaiyok chaiyok

Sayangnya aku lupa nak ukur badan masa mula2 diet ni, sebab serius masa tu TAK CONDIPEN akan kurus .. so macam bajet, turun 2-3 kilo jek la.. sekali amik kauuuu 7 kg.. baju kurung riau aku longgar abis, kain2 baju kurung longgar satu 1 inci.. jeans aku dah kene cerut kalau tak asyik nak melorot jek.. the best part baju kebaya aku dah leh sarung balik.. kebaya jaman aku muda2 dulu la nyah!

Eh aku tak bitau lagi ek aku diet apa? hahah aku DIET ATKINS la.. aku rasa ramai yang tau pasal diet atkins ni kan? kan ? kan? diet protien, tinggalkan karbo .. boleh la korang google apa tu Diet Atkins.

Aku mmg strictly ikut Induction dia selama 2 minggu.. no nasi2, no roti2, no mee2, no buah2, no air manis2, aku makan telur, ayam, ikan, udang, lembu, kambing dan sayur2an... sotong, kerang, kentang dan lobak merah kene elakkan sebab karbo tinggi.

ni aku pinjam gambar masa aku buat herbalife dulu.. dlm gambar ni 62kg kan? tp aku start buat Diet Atkins ni masa berat aku 61kg.. lupa giler nak snap gambar, sebab stress tengok angka 61kg tu.. korang anggap jek la 61kg ok?
 
genap 2 minggu induction, aku turun 5 kg ok.. terus 57 kg.. mcm tak percaya je..



Seminggu lebih selepas tu, aku turun another 2 kg, so jadi 55 kg... lepas tu berat aku statik lama gak. hampir 2 minggu baru turun another 1 jadi la sekarang ni berat aku 54kg.. so daripada berat aku 61kg - 7kg = 54 kg (now)... aku tak snap gambar lagi sebab aku biasanya tunggu turun 2 kilo lg baru aku snap.. tunggu aku capai 53kg baru aku snap pic lagi.. ok berat ideal aku sebenarnya 45 kg. tp aku tak mau terlalu kurus, sebab aku pernah chubby, orang kata kalau kita chubby jangan turun sangat2, nanti muka cengkung dan nampak sakit la, pucat la.. so aku target turun sampai 48kg.. tu yang kene turun lg 6 kilo tu... tp kalau liat sangat nak turun, dapat 50kg pun alhamdulillah.. aku dah happy dah sebab tu berat aku masa baru2 kawin.. tak gemuk, tak kurus, yang sedang2 ajer.. yang sedang2 ajer.. (nyanyi lagu dangdut iwan.. heheh)

Meh tengok planner aku plak.. aku stat buat diet ni pada 13 Februari 2013 .. masa tu 61kg.. korang leh tengok la sendiri cemana aku turun, sikit2 kan.. genap 2 minggu induction, aku turun ke angka 57 kg ..


 Lama aku statik kat 55kg tu.. aku rasa aku kurang minum air la kot.. tu yang very selow melow.. tp akhirnya 23 Mac haritu, turun gak sekilo.. ni tengah gigih nak turun lg sebab 20 April adik aku kawin, so masa kenduri tu nak gak pakai maxi ke baju peplum ke. hahaha berangan berangan. hopefully lg 3 minggu tu aku boleh turun at least 2-3 kilo lagi.. amin..



Nanti dah turun betul2 selim melim, aku letak gambar yang latest ok? kasi korang tertunggu2 . hehe Ok next entry nanti aku share apa aku makan ek? nak tak??? kalau nak, komen kat sini ..

24 comments:

Liyanaroxx said...

Nak tau gak amalkan menu apa =) Nak try gak diet atkins nih sbb ramai yg menjadik =)

ina khairina said...

Percaya kak....sbb saya 3minggu berjaya turun 7.4kg tp saya x buat atkins diet sbb saya xleh tinggal nasi,leh sawan tarik kalu saya x mkn nasi....ekeke

nak tau jugak menu diet akak,mana tau leh try nti

Faiza Erina Rahmat said...

wow,, best nyer akak,, nak sgt tau akak makan ape time diet tu,, kita pun nak sangat buang lelemak yang melekat kat badan ni,,, hihi

Jasfyra said...

bagus diet atkins ni kak..last year saya penah try.pastu kt opis ni ada lg sorang guna diet ni gak...seronok sket diet sama2..akekeke

saya bnyk terpengaruh ngn blog ni.akak try baca : http://www.taknakgemuk.com/

skg ni xberdiet dah..tu bdn cm kena pam.hahahaha..kena start balik ni

Has said...

congrats! i rs btul la org ckp if kita pernah chubby..then turun dgn byk kita nmpk cengkung.. I dulu from 65 kg drop to 46 kg ( in 1 year la )...semua org igt I sakit.. :D
keep it up

Rasp said...

wahhhh cayalah sis...
congrats congrats...
respek lah dengan u sis...
nak diet ni disiplin kena kuat kan...
the will must be very very strong....
ahkak ni very the goyangs one...
susah nak diet huhhuhuhu...

nieda said...

tahniah kak mimie..nie yang jealous ni. Tapi tulah nieda ni semangat tak kuat. Pantang jumpa nasiiii. Haha.

Beb Samsudin said...

saya ada ternampak akak n fam kat matta fair haritu..akak comel je kecik je..tgk pic mcm bam bam but in real life x pun sebenarnya..

akak guna alpha lipid SD2 ke? if u r using it, it's good! good for slimming purpose and sd2 also can shape up ur body :)

if tak consumed sd2 pun xpe..since akak dah diet atkin ni boleh baca n view blog saya..mungkin kita boleh share kesah diet antara satu sama lain.

bebybeb.blogspot.com

ur silent reader,

Beb

Puan Mimi said...

Liyanaroxx : ok nanti akak share apa yang akak makan ok

ina khairina : dulu2 akak tak percaya, bila adh buat mmg percaya sangat. alhamdulillah.. mula2 akak pun tak leh tinggal nasi.. tp bila nekad sangat, boleh rupanya tak makan nasi, roti dan mee2 semua

Faiza Erina Rahmat :- ok nanti akak share tau. jangan tak baca blog akak ni

Jasfyra : oo zura pun buat gak ke.. akak baca gak blog tu, amik inspirasi.. nape tak nak diet lagi. jom diet sesama

Has : wow, lg hebat sebab leh turun smpai 46kg.. banyak lost tu.. tp mmg orang akan mula cakap2 kita ni sakit la, cengkung la kan.

Rasp :- ye sis kene kuat mental dan fizikal, esp time jamuan or time orang belanja makan. hehehe

nieda : thanks nieda .. mmg kene lawan nafsu nak makan nasi tu.. akak set in mind, ala kejap je, buat 2 bulan, pastu dah boleh makan balik

Beb Samsudin :- hi sis,thanks sebab baca blog .. oo nampak akak ke kt matta fair tu.. cam/perasan ye akak ni.. sebenarnya masa beb tengok akak tu, akak dah 55kg, so mmg dah baca kurang dari sebelum ni (kalau betul2 follow akak la dr dulu) serius akak ni gemuk dik.. hehehe. tu pasal masa tengok akak in real haritu nampak kurus. baru pas turun tu.

akak tak consume apa2, mmg just totally kawal pemakanan.. akak dah tengok blog beb, tp tak tau nak tinggalkan komen kat mana..

yong ibu chem said...

wahh. nak diet jugaaa. eh tapi tk boleh mkn fruits eh. hadoii. tu yg lomah tu. yong kuat mkn buah. semua jenis buah ke kak. atau ada certain buahan?

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

salam kunjungan

iduraz said...

nak tau..nak tau...sila bg info kakak cmne nk kurus...

ZarinAziz said...

owh ini rahsia kak mimi kurus ye..

diet atkins..saya kalau x makan nasi at least sekali sehari boleh meroyan tau..

nanti kongsi menu diet tau..

Puan Mimi said...

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) :- terima kasih.. kunjung2 la selalu.

iduraz :- ok nanti akak citer ye

ZarinAziz :- ala rahsianya diet ni semua orang pun tau agaknya.. mula2 je meroyan tak jumpa nasi. lama2 dah ok.. dah lali.. kalau rindu, jamah la sesudu dua nasi tu

Emy Omar said...

Tahniah kak..I'm happy for you..

eynda said...

Tahniah!! :-)

~aSHa~ said...

sy pun nak sedang2..ehehehee

tahniah la kak...

siap ada rekod every week..nampakknye sy kena buat begitu juga

Cho Zila said...

jomler puan mimi cer cerita sikit menu2nyer...akak diet atkins tak lalu nak buat sebab memikirkan apa nak dimakan cam banyak tak leh makan.. so kasiler menu hariannyer.. leh gak cuba kot.. akak pasal nasi boleh berenti
kagum ngan mimi ngan lieya juga.. moga berterusan.

momnsofea said...

alhamdulillah...fear factor betul nk tinggal roti...hu hu

Qistina Umairah said...

On diet..

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Berjaya kurus dalam masa sebulan

NaD sOrAnG2 :) said...

akk tlg bg kekuatan pd saya utk tiru style akk ni . tarikh 2nd selection navy 40 hari dr sekarang :'( need loss weight 😢😢

taufiqamini said...

saya pernah buat 3 bulan turun 16kg. masa tu kerja makan gaji. so hari2 fikir kerja bertimbun2 sampai tak sempat makan banyak dan tak fikir makan nasi sangat.

makanan yg sering saya makan adalah roti dan biskut sahaja.

berat badan masa tu 84kg turun ke 68kg.

sekarang badan naik balik sikit ke 75kg pasal dah kerja sendiri. jarang fikir kerja majikan kena fikir kerja sendiri sahaja.. apa2 pun alhamdulillah saya srmpat rasa bagaimana turunkan berat badan tanpa makan sebarang pil kurus.

nurul akmar said...

ALHAMDULILLAH....BUAT ATKINS SEMINGGU 2 HARI TURUN 3KG :) YG PENTING DISIPLIN KENA KUAT..