Friday, December 24, 2010

❤ 90% Progress of my Kitchen Cabinet ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Harini aku nak kongsi serba sedikit dari progress renovation dapur rumah aku.. as some of korang tau, aku now tengah bz nak pindah rumah baru.. these are some of pic KC aku . ni aku nak share kot2 ada yang nak buat KC dalam masa terdekat ni boleh la tambah2 idea korang ..

Ok sebenarnya KC aku belum siap sepenuhnya.. untuk pemasangan mmg dah hampir siap la, tp tinggal lagi 10% untuk aku nak deko2 dan hias dapur aku.. bab tu nanti dah siap 100% KC aku, aku publish kat sini lagi yer .. kiranya KC untuk part ke2 la pulak nanti

ok ni gambar masa KC aku baru ditambah ke belakang.. memula tu nampak buruk jer lahai.. dengan gelap nyer... dengan tingkap lom pasang, grill lom pasang


Ok tema untuk KC aku adalah merah dan putih.. aku mmg dari dulu idam nak dapur ni.. sebab warna merah dia menyerlah.. putih pulak meluaskan pemandangan dapur tu.. untuk table top mmg aku buat concrete table dan tilenyer berwarna putih. untuk KC ni aku pilih High Gloss kaca ok. mesti korang tanya tak pecah ke? insyallah tak, jangan ler buas2 sangat kat dapur tu. heehhehe


Untuk sinki, korang kena ingat untuk buat sinki ke dalam agar mudah air masuk dan tak melempah ke luar.. jangan buat sinki ke luar kalau tak jenuh nak lap air  (tak tau la korang faham tak explanation aku ni)


Untuk Hood, Hob, Oven dan Microvawe, aku pilih jenama Rubine ajer.. harga sesuai dengan poket kami sebab ni antara jenama yang mampu milik (tak mahal) .. tak semahal seperti jenama RINNAI, HOMS dan lain2.. lg satu tips aku, beli semasa ada promosi HOME DECO.. aku beli ni masa ada promosi HOME DECO di KLCC bulan 9 haritu kalau tak silap aku.. mmg berbaloi sebab murah hampir 30%.. aku dah survey..


walaupun hood tu untuk sedut asap masakan, aku still beli exhaust fan .. mana la tau nak masak IKAN PEKASAM KE KAN??? abis berbau satu rumah hehehehe



ok tu ajer untuk part 1.. part 2 nanti la yek.. tunggguuu aku dah pindah dan hias dapur comelku.. heheh

25 comments:

Hirda Ibrahim said...

sukanya aku pompuan tgk KC ko nih!
serius cantik x tipu!!

kalu camni ko ajak aku tlg ko masak pun aku relaaaa...

can't wait nk tunggu entry 100% complete!! :)

Echa said...

cantiknya.... kemas je kaler gitu.. cantik la... kalau ada duit ni... macam macam boleh buat kan kak.. tapi siyes cantik la... tak sabar nak tengok part 2

Sham Ummi Echa said...

suker tgk KC ko mimi. cntik sgt. combination color pon cntik. high gloss tu kaca kan? betul la aku ckp hari tu..hehehe. mmg cntik sgt KC mcm ni kan. ada rezki bli umah sndiri n ada bajet aku pon nk buat KC yg high gloss nih. brseri2 je dapur.

x sbr nk tgk yg 100% siap

☆ lieya latif ☆ said...

cantek kak!! betul....mmg cantik...tema kaler tu cun...mmg naik tau kaler nie kak....pandai ko pilih kak......

bagus entry ko ni kak...boleh aku belajar n amik tips kak.....org ni pun blur2 lagi tau nak KC camne.....tgk yg ni nak yg ni...tgk yg tu nak yg tu...isshhh tak tetap iman betul heheeheheh......tapi tu laa ape2 pun yg berpatutan tetap jadi pilihan kan kak ....

*∽ IZAN ∽* said...

wahhh!! cantek cantekkk cantekkk!! suka suka sukaaaaa...!!!! cam ni baru la selera nak masak hari hari ngeeeeeeeeeeeeee!!!

emy/mamasuri said...

cantiklah kak..
merah n putih..
memang combination warna yang menarik..
mengidam jugak nak dapur cam akak ni..
ntah bila lah akan dpt nyer..
pe pun ..sy memang suka tgk entry orang nak masuk umah ni..leh tau harga2 ..senang kalu next2 nak masuk umah kan..

Gieyana said...

Salam...cantik ler..mahal x camni...sy da buat kitchen kabinet gk..tp x taruk hub pon..rasa nyesal jer kot2 nnt rosak kabinet tue...

agak2 leh rosak tak??huhu

Normaliza said...

Cantiknya! suka la warna merah tu..baru la ada mood nak masak..hehe. berapa yek kosnya?

rasp said...

wahhhh sis cantiknya...berbangga i tgk kawan i nie...mmg mantops KC u...i pun tingin nak umah sis...ntah bila la turn i...

nanti2 nak buat housewarming jemput lah i ye nghehehehe...

Emy Omar said...

Cantik kak...suka tengok design dan pilihan warna KC akak tu

Softtouch [Hanim] said...

cantinya kak....suka warna merah tu...pndia akak pilih...

nieda said...

cantiknya akak...suka tgk kc yg cantik..nieda pun tgh dlm progres psg kc tapi biasa2 je

fiza said...

CAntiknya dapur :-)

yong ibu chem said...

kak, ni kc yang jenis 3d nye kan? mmg cun. ;)

yong ibu chem said...

eh silap tulis. nak tulis 3G.. hehee cun2

Ummi Talhah said...

memng cun la dapur akak, faa pun plan nak wat dapur kaler mcm ni..isskkk..cun bangat..

LyNn HaMzAh said...

memang cantik la warna yang akak pilih...lynn nie walaupun dah pindah lama tapi masih ada beberapa part lagi kat dapur lynn tu yang belum complete...hope sangat dapat completekan tahun depan nie...

So Shy Lady said...

wah...nk buat cenggini gak..tungu n3 tbaru mimi
klau sudi folo kita ye!

Jasfyra said...

kak...mmg super duper cantik ar kc akak ni..sabar tunggu yg dah siap

mat dan mina said...

comel la dapur.....comel sgt...

una said...

salam kenal...cantiknya kc awk! sy pon dlm proses nak pasang kc. kaler pon sama mcm awk, merah+putih. hehehe...

~aSHa~ said...

wah menarik ar tema merah putih tu...bestnye dpt duk umah sendiri dah..

-SharleenZawawi- said...

wah cung giler!!! kite pn tgh nak buat KC mmg nak kaler merah gaks... baguslah mimi buat entry ni... bleh la dapat info skit... pssttt, nak tau kontraktor KC tu ngan sape leh tak? heheheheee....

aiDieNa said...

Wah lepas nie sure berkobar² nak masak kan.. memang cun lar kabinet K. Mimi.. :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.