Friday, December 7, 2012

❤ Aduh panik sat .. blog tak leh nak upload gambar! ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Sorry la korang, minggu lepas dah janji nak update citer bandung kan. tp cam malas gitu melanda diri.. pastu bila mood berkobar2 dah datang, tetiba tak leh plak upload gambar.. dah melebihi kuota la plak.. SENTAP ai tau.. terus google2 cemana la nak buat yer.. akhirnya jumpa jalan penyelesaian.. terima kasih pada Lyafrina atas tutorial yang dia ajar.. mmg sangat2 membantu sebab senang jer.. ok kat sini aku pun nak buat tutorial tu sebijik sebijon kat sini.. supaya bila terjadinya kes gini lagi pada masa akan datang, aku tak la mengagau google lagi kan..boleh refer kat blog sendiri.. kepada Lyafrina,  terima kasih banyak2 atas tutorial ini yer..

1. Memula create account gmail yang baru .. hanya gmail sahaja ye kawan2 .. selepas dah create account gmail yang baru, kita log out dan sign in balik blogspot accout lama seperti biasa.

Dashboard yang lama

Click Setting

nampak tak Permission tu ??? click Add Authors dan masukkan email gmail yang baru di create tadi. Dan klik Invite Authors ..   Lepas click Invite Authors  dia akan keluar " 1 open invitations" ...  kemudian kita sign out daripada acc asal blogspot.



pastu kita sign in balik dengan account gmail yang baru dan akan terima email seperti diatas. Klik sahaja line biru tu & secara automatik akan masuk ke bahagian dashbord. ok kita dah berjaya tambah author.
so kat account baru gmail kita dah ada la blog lama kita tu.... 
  
TAPI BAK KATA LYFRINA tu (aku copy ayat dia)," ada kelemahannya bila add new author ni,  sebaik sahaja buka DASHBORD hanya akan tertera ikon2 seperti diatas sahaja. Dimana anda hanya boleh upload pic & create post sahaja. Lain2 setting yillekkkk! Jadi susah sikitkan, xkan setiap kali nak buat post buka blogspot kot acc baru & bila nak komen+approve komen buka acc blogspot lama.. cerewet kan??? So, jangan risau ada penyelesaiannya.. Just follow step dibawah"

Memula, sign out dari account gmail baru blospot, kemudia sign in pada account gmail lama (yang asal) blogspot.. sesudah itu, pergi SETTING ---> PERMISSIONS---> BLOG AUTHORS.. pilih AUTHOR & pilih ADMIN ..

Alhamdulillah, dapat semula fungsi blogspot, boleh tulis post, komen, publish komen dan lain-lain... sekarang ni kene gunakan account gmail yang baru di create tadi untuk login blogspot.

❤❤ Buat Lyfrina, terima kasih sekali lagi sebab ajar buat tutorial ni. sebab ianya amat2 berharga.. kalau ada tertiru ayat2 kamu, saya minta maaf yer... dulu aku tak tau cemana nak add author ni, sampai kene bukak blog baru sekarang ni.. sayang blog lama terkubur begitu ajer.. sedih sangat.. so sekarang aku tak yah bukak blog baru lagi..

8 comments:

Hirda Ibrahim said...

good info cik puan!

*∽ IZAN ∽* said...

I see.. patutla sebelum ni Mmi pernah habis quota ekk... sebelum ni login tak guna gmail acc...
Izan pun dah 6 tahun pakai blog ni + gmail acc patutla steady je tak de plak over quota ehehehehhee.

anyway thanks for sharing. lepas ni ok dah kottt leh pakai unlimited hihihi

Emy Omar said...

Good info kak..lepas ni kalau dah sampai limit takde la nak bukak blog baru kan kak..thanks for sharing

Cik Nurul Pinky said...

Info yang sangat-sangat bagus kak...

MyKhalish said...

Kak mimi.. Lg1 tips.. Better resize dulu gmbr.. Cukup sekadar utk view dlm blog.. Kalau pakai pic besar nti quota cepat penuh..

lieyalatif said...

kak, terus aku set as a favorate entry ko nie...nanti2 leh refer....mase blog yg layout lame tu lieya penah dah 3 kli tambah author...bile layout baru ni konpius...tapi ni entry akak mmg membantu la...

thanks kak

Jasfyra said...

xpenah kena lg..tp kalo dh kena dah tau nk buat camne..gud info kak

Batrisya Qistina said...

thank kak mimi
zana stuck sampai step last tu..tak jumpa mana nak click utk jadikan admin...
akhirnya..
thanks sangat...

dulu pernah buat...tp lepas tu lupa