Monday, December 31, 2012

❤ Selamat Tinggal 2012 - Azam & Wishlist 2013 ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Harini hari terakhir dalam tahun 2012.. rasa sedih dan seakan tak percaya masa begitu cepat berlalu. Rasa baru je Farhan naik darjah 2 awal tahun haritu, tp minggu ni dia sudah naik darjah 3, si adik pula sudah naik darjah 1. Arggghhh sudah nak masuk 7 tahun (erkk yg sebenarnya baru  6thn 2 bulan) si adik ni.. bila mau tambah anak lagi (soalan yang kerap ditanya).. bukan tak mau, tp rezeki belum tiba.. usah pertikaikan kenapa aku tak mengandung2 lagi.. mulut orang sesedap rasa je kan nak perli2 .. itukan kerja Allah s.w.t .. dia tentu tau apa yang terbaik buat aku dan suami aku.. pun begitu aku bersyukur ada anak sepasang.. dari tak de langsung khennn?

Sepanjang tahun ni macam2 benda berlaku dalam keluarga kami.. Alhamdulillah, tahun ni mengajar aku lebih banyak bersabar dan tabah dalam hidup ini.. kejadian tahun 2011 banyak mengubah kehidupan kami sekeluarga.. dengan musibah yang menimpa kami, aku rasa itulah adalah antara hikmah terbesar dalam hidup aku.. aku bagaikan TERSEDAR dr mimpi .. selama ini mungkin aku khilaf dan lalai, tetapi aku yakin, dengan musibah itu, aku berada seperti sekarang .. tak perlu lah aku cerita apa dan kenapa.. ianya dikhuatiri akan menimbulkan riak dan syak wasangka.. cukuplah aku dan suami aku tau .. alhamdulillah aku bersyukur padamu Ya Allah.. 

Aku percaya, setiap hamba-NYA yang di beri musibah dan ujian, pasti Allah akan beri ganjaran yang lain.. dijemput aku dan suamiku menjadi tetamu-NYA menunaikan umrah pada bulan 6 yang lalu.. terima kasih Allah, terima kasih kerana menjemput kami berdua.. satu pengalaman yang tak mungkin kami lupakan, bahkan itulah tempat yang paling cantik dan terindah pernah aku jejaki ..  Ya Allah, doaku jemputlah kami lagi menunaikan haji dalam masa terdekat ini pula .. aku rindu..

Disamping mengerjakan umrah, aku dan suami tidak pernah bermimpi nak menjejakkan kaki ke Istanbul.. itu semua perancangan diluar jangkaan.. melihat pakej umrah ziarah tu, hanya perlu menambah beberapa ratus sahaja, tu yang buatkan kami tertarik dengan pakej umrah ziarah tu.. Agak berbaloi jugak, merasalah jugak pergi ke sempadan Eropah kan? Melihat sejarah islam di sana, peninggalan pedang, janggut rasulullah, jubah cucu baginda, Saidina Husin dan jubah Saidatina Fatima anak baginda amat2 menghibakan hati..

Tahun ni juga rezeki buat suami, dapat sambung belajar - master.. dapat juga biasiswa kerajaan.. syukur sebab tak perlu keluarkan duit sendiri… ianya juga rezeki dan nikmat dari Allah s.w.t bukan?

Bila anak2 sudah besar, makin senang kami sekeluarga hendak bercuti.. maklumla semua dah boleh uruskan diri sendiri.. tahun ni sahaja kami dah bawak anak2 pergi ke 3 tempat yang sememangnya semua kanak2 suka .. bulan februari yang lalu, kami telah ke USS Singapura,.. sememangnya plan awal2 bawak anak2 bercuti sebab nanti cuti sekolah bulan 6 kami akan meninggalkan mereka sementara kami menunaikan umrah.. jadi tu ganjaran untuk mereka sebab kene tinggal… sementara bulan 10 kami telah ke Legoland.. dapat tiket murah semasa di Matta Fair.. berbaloi la juga.. ni pun Farhan request nak pergi lagi.. nanti2 lah ye sayang… baru2 ni kami ke Hello Kitty Town, juga tempat yang sesuai untuk kanak2..

Azam / Wishlist

1.          Kurus 

Tak de, tahun ni tak nak dah azam kurus2 ni.. sebab apa? Sebab …………… mmg tak pernah kurusnya pun kalau berazam.. so tahun ni, biarlah, nak gemuk pun gemuk la. Kikiki tak de la, kalau boleh biar menten jek.. tak gemuk tak kurus.. 

2.          Belajar masak

Ye aku tak pandai masak.. dah kawin 9 thn, mmg tak pandai masak.. tak caya? Tanya en suami.. hahaha tak pe la, insyallah pasni nak belajar masak walaupun simple2. Anak2 aku jenis bukan pemakan.. Farhan sangat2 cerewet pasal makanan, telur tak makan, kicap tak makan, seafood tak suka, banyak lagi la makanan2 yang dia tak suka.. buahan2 apatah lagi.. dia cuma makan pisang sahaja.. buah2 lain tak makan.. yang farhan suka roti canai, ayam dan ikan goreng dan roti. Nasi pun tak berapa suka nak makan, abis tu cemana aku nak bg dia makan? Pening kadang2.. oo tp junk food dia suka.. tu yang tak elok kan?
Kalau si adik ni pun, lebih kurang pe'el abang nya… apa yang abang dia tak suka, compem dia pun tak suka..  seafood juga tak makan.. yang dia suka ayam dan ikan goreng.. kalau buahan2, selain pisang, dia suka gak epal dan rambutan. Lain2 buah dia tak makan.. hahah pelik2 anak aku ni.. ooo tp peberet dia TELUR.. tak kira telur rebus or goreng.. tp putih jer.. kuning tak makan.. tp kalau telur tu didadarkan, dia makan pulak. Hahahahah
So tinggal lah aku dan en papa je yang makan.. kitaorang ni tak kisah makan je apa yang ada.. tak de masalah.. tp pasni kene gak la belajar masak yg simple dan cepat.. suka gak tengok blog orang yang suka masak.. apasal aku masak selalu tak jadi ek? 

3.          Kawal Nafsu

Hahaha amboi korang.. kalau kata kawal nafsu, cepat je terangkat kening kan??? Nafsu apa?? bukan nafsu tuuuuu.... Nafsu membeli dan belah laa … hahahah ye tahun sudah2 aku mmg giler beli tudung fareeda dan handbag coach.. beli macam tak de perasaan je, asal suka beli, asal suka beli .. tp untuk tahun 2013, aku dah insaf.. malas nak beli lagi.. tp en papa kata, kalau nak beli sebiji coach untuk raya tak pe.. dia bg green light..  ok kita kurangkan beli tudung fareeda dan coach, kita beli baju jalan2 or baju kerja plak.. boring kan asyik pakai baju samaaa jek..

4.          Beli kamera baru

Ha tadi baru kata nak kawal nasfu membeli kan.. takde la, aku ni dah lama berangan nak beli kamera dslr.. sebab aku suka gambar2 yang cantik2.. so antara wishlist dan azam tahun 2013 mmg nak beli kamera baru ..  kita korek la buku asb nanti.. dividen kan dah nak keluar tuu.. hehehe


5.          Lasik

Teringin nak buat, tp takut.. actually, bulan 4 (sebelum pergi umrah) aku dah pi dah OPTIMAX.. dah bayar deposit  pun, dah buat test mata bagai dah.. tp masa tu nak pi Umrah, so aku postpone.. but now bila tau Dr. Muhaya ada buat lasik ni, teringin nak buat dengan Dr. Muhaya.. aku sangat2 admire dengan Dr. Muhaya.. aku suka penampilan dia, cara dia bercakap, cara dia bg nasihat dan apa2 jelah tentang dia.. tengoklah, kalau duit cukup, insyallah aku nak buat lasik dengan dia..


Aku rasa tu je la kot, wishlist dan azam aku untuk 2013.. kalau ada lagi nanti aku tambah2 la kendian. hehehe..

7 comments:

Hirda Ibrahim said...

Ujian Allah tu ada hikmahnya ko.. yg penting just think +ve and move on.

wahhh wishlist 2013 dh siap. aku baru nk pikir ni.

atleast the kids nk mkn ayam foreng dh oklah tu ko. if ko malas cam aku gak nk marinate ayam bagai kan. beli je drummet ayamas. dh le sedap. senang. hardy mkn tu + telur + nasi kosong. settle! now aku beli ayam byk2 soh bibik marinate and goreng. hardy dh stop susu. now dia dh kuat makan ko.
Alhamdulillah...

Jasfyra said...

semoga wishlist akak tu tercapai..

saya tertarik dengan " bila mau tambah anak lagi (soalan yang kerap ditanya).. bukan tak mau, tp rezeki belum tiba.." akak sama dengan saya.jarak anak 2 tahun,lps yg ke2 xde ank lgi.ank dah besar kan..org pun asik tanya soalan tu.kadng2 boring gak,mcm la kita ni xde ank langsung.suma tu urusan Allah....kita dh usaha tp rezeki tu belum sampai.insyaAllah,kita doa sama2 ye kak

Rasp said...

semoga semua impian, wishes, cita2 u tercapai in 2013 nanti sis...

lasik???? something yg i sangat scary nak buat....kalo u buat sila review k :)

happy new year and take care ya....

Chekgu Azrine said...

Semoga impian sis tercapai ye..

Lynn Hamzah said...

detail wishlist akak...lynn x terfikir pun pasal wishlist 2013 kak...fikir nak jumpa baby jer nie...hehehe...

Nur a.k.a admansyah said...

Alhamdulillah... sonok Nur bc celoteh Mimi kali nie. Ade nada rendah diri & beryukur dgn apa yg dikurniakan Allah.

Bab mkn tu, ank2 kite sepesen ler babe! tu yg I pun `malas' nk angkat kuali tp biler mikirkan `air tgn isteri'... tu yg beriya2 nk masak jugak! hihihi (padahal masak x penah sedap pun :-P)

A D I A said...

yg azam no. 2 tu mcm serupa je kita. jelous tgk org pandai masak, tgk blog dorang bermacam hidangan. kita ni tgk je la. nak tayang sendri punya masakan mcm malu je hehehe.