Friday, December 21, 2012

❤ Persiapan sekolah anak-anak ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Bila cukup tahun, serba serbi nak beli barang kelengkapan sekolah anak2.. dulu Farhan je yang sekolah, nak kene beli macam2, emily just kindy ajer.. sekolah banyak providekan barang.. now 2-2 dah sekolah kebangsaan dan sekolah agama.. banyak kene beli.. mmg kene prepare awal2 la.. tu baru anak 2 orang, kalau anak 4 orang sekolah serentak tak dapat aku bayangkan kerabakkan poket mak bapak ..

Yuran sekolah kebangsaan rasanya tak de dah kan.. tp yuran sekolah agama (termasuk yuran bulanan, buku tulis, khairat dan lain2) seorang dah RM400 (lebih kurang).. kalau 2 orang dah hampir double jumlahnya.. tu baru yuran sekolah... buku2 tulis sekolah kebangsaan belom lg kan..

Tapi yang paling sakit, tentu la nak beli baju sekolah kan.. yelah takkan nak beli sorang 1 pasang.. paling-paling 2 pasang.. tp kalau 2 pasang lak, takut baju tu naik kusam sebab dok ulang2 je kan.. so kene la sorang 3 pasang.. tu baru sekolah kebangsaan.. belom baju sekolah agama.. so sorang 6 pasang ler, 3 pasang sekolah pagi dan 3 pasang sekolah petang.. **pitamss** so untuk menghilangkan kepitaman aku, mak aku offer diri nak jahitkan baju sekolah kebangsaan dan sekolah agama untuk emily.. untuk farhan dia jahitkan samping je sebab baju sekolah agama, dia kata cam tak sempat nak jahit.. tak pe mak... mak dah tolong jahitkan baju sekolah emily pun dah besar rahmat.. jimat banyak kat situ.. tudung je kene beli.. kasut sekolah lak, buat masa ni baru beli sorang 2 pasang.. rasanya nak kene tambah sorang sepasang lagi ni.. ( jenuh la kan nak cuci kasut budak2 ni) ..

kemetot je anak aku ni, ikut baka maknya.. so kaki seluar kene le potong

sib baik kat sini ada perkhidmatan jual baju sekolah dan potong memotong

lencana sekolah kebangsaan dan sekolah agama..

baju sekolah kebangsaan emily.. mintak nyonya ni jahitkan badge.. satu baju RM1 je upahnya

jahit lencana kat tudung sekolah agama

try kasut sekolah

aam dah besar, boleh try sendiri

hari sabtu lepas, en papa gi mydin borong alat tulis budak2 ni.. tu pun beli barang sikit jer dah RM100 ++ ...                 barang mahal ek sekarang ni kan....

anak 2 orang ajer, tp beli kaler sampai 12 kotak (jimat okeh) .. mmg sajer buat stok.. budak2 ni kan leh caya.. manjang kaler hilang.. so beli siap2 buat stok.. beli kaler pendek sudah.. kalau beli kaler panjang.. ntah kemana2 je kawan2 pinjam.. esok korang dah besar, dah pandai jaga harta benda sendiri baru mama belikan kaler panjang 48 batang. kikiki

rasanya budak2 darjah 1 dan 2 tak guna magic kaler.. tp papa dia belikan gak sebab anak2 aku suka kaler2 ni.. beli 6 paket ni.. buat stok gak

ni lagi la .. dah macam stok kat kedai.. beli jenama elite je.. tak yah la beli jenama hebat2 mcm faber castle, stabilo tu, compem mesti hari2 hilang.. aku dah tau dah peel anak aku... so kalau beli ni tak de la mak sentap sangat kalau hilang kan..  pensel ni HB, tp aku dah try, terang ok.. sapa kata pensel HB tak terang..

pengorek ni.. klasik betul.. dari zaman aku sekolah2 lg dah ada dah

malas beli gam yang melekit2 tu.. pakai ni dah la

pembaris nampak ada 2 batang je kan.. tp sebenarnya ada 2 dozen yek tu. hehehe

pemadam ni rasanya ada 50 biji.. ambik kau

ada gak beli water color dan lain2.. rasanya ada lagi nak kene tambah beli ni..

Ni la serba sikit persediaan yang dibuat sebelum naik sekolah.. ni pun dah berpinau2 biji mata membeli ni.... oh ada lagi, tak lupa bag sekolah (2 biji sorang gak - sekolah kebangsaan & agama), pensel box, bag dompet dan botol air.. fuhhhhh... letih poket mak pak ni......  Berdebar2 plak tunggu emily nak orientasi 29 disember ni. cemana la ye.. pastu naik sekolah nanti cemana la dia nak beli makanan nanti, tunggu van balik sekolah... mujur ada abang dia.. harap sangat abang dia akan jaga dia sebaik mungkin...

❤❤ Insyallah tahun depan, kami dah aturkan untuk anak2.. pagi petang sekolah kebangsaan dan agama mcm biasalah kan.. lepas maghrib kami akan hantar mengaji plak (isnin - khamis) dan setiap hari sabtu kami akan hantar derang tuisyen (9.00 pagi - 12.30 tengahari) hari ahad je korang leh off day .. sorry anak2 mama, mama tau kamu berdua penat .... penat mmg penat ye sayang..  tp mama tak mau korang ketinggalan ilmu dunia dan akhirat .... tp ni untuk kebaikkan kamu berdua.. Insyallah mama tau, kamu berdua BOLEH..

12 comments:

Lynn Hamzah said...

dah banyak juga persediaan kak mimi dan suami yer...emily tentu x sabar nak ke sekolah kan...

memang betul kak, jadual sekolah anak-anak skrg memang padat...tapi kita buat semua tu agar diorang tak ketinggalan...

Nazathul Hamimi said...

Lynn Hamzah :- betul tu lynn, zaman sekarang tak sama macam zaman dulu.. sekarang ni semua budak pandai2.. kalau anak kita tak kejar.. mmg akan ketinggalan

Jasfyra said...

saya thn dpn samala ngn akak..2-2 sekolah rendah..thn ni sorang sek rendah,sorang kindy

saya sokong beli bnyk2 buat stok tu kak..mmg xleh caya..kang hilang la,patah la..hahaha

Nazathul Hamimi said...

jasfyra :- tu la pasal zura,mmg tak leh dipercayai sebab dah ada pengalaman kan.. buat stok senang sikit. sebab setiap pagi akak cek pensel box derang.. mmg hari2 ada jek yang hilang.. kang kalau tak refill balik, sian lak nak guna kat sekolah tak de kan

mrs kayrul said...

Banyaknya kak stationery utk anak2 dah macam kedai stationery plak...kita haikal baru g training tadika tapi beg sekolah dah 2 koyak..adoi la pening kepala...

Nazathul Hamimi said...

mrs kayrul - kalau beli sikit2 rugi.. beli banyak senang.. lg pun dah tau, anak2 jenis tak pandai jaga barang, sokmo hilang je. heheheh

nifalnin... said...

wahhh...

kak mimi dah leh bukak kedai jual alat tulis dah... heheheheh..

pening + penat jugak kan kak bila anak nak masuk skolah nih...

gud luck farhan + emily...

Nazathul Hamimi said...

nifalnin :- hehehe kalau akak jual barang alat tulis ni, compem bungkus kedai. anak2 je asyik mengebas barang. hahahaha

mmg sakit sikit la hujung2 tahun. mujur dapat bonus. alhamdulillah

MyKhalish said...

pengorek pensel tu mmg klasik.. ade cermin kan belakang dia.. ekeke..

Paan Nasir said...

Saja surf2 kat internet, jumpa blog ni yang menarik perhatian saya sebab ada nama farhan tu... so saya follow je la... Jemput singgah di

FARHAN WAS HERE JUST NOW
http://paanasir.blogspot.com

nieda said...

Dah besar dah dua badek ni..fuhh mmng fulus mcm air je kan. Patutlah kt bandar ni susah nk tgk anak berderet2.,semuanya perlukan duit

Mohmad Ali said...

Banyaknye beli barang sekolah kak nazatul nih... pengorek pensel tu saya suka tengok.. ada cermin kan belakang pengorek pensel tu?hehe