Monday, May 20, 2013

Preparation ke Hong Kong ..

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Insyallah, kami sekeluarga akan ke Hong Kong.. mudahan2 semua berjalan lancar dan tiada apa2 halangan. semoga dipermudahkan Allah s.w.t.

Just nak share apa yang aku dah siapkan untuk ke Hong Kong nanti.. peringatan untuk diri sendiri.. kot2 nanti nak travel tempat lain, harus juga siap2 kan perkara2 berikut :-

1. Surat mohon cuti pada pihak sekolah kebangsaan dan agama -  tak mau la ponteng senyap2 kan, kira kalau ada surat tu, tidak hadir ke sekolah dengan senang hati lah. hehehe, lagi satu kot2 la kalau ada peksa ke kan, at least dengan adanya surat, cikgu mungkin boleh consider sikit.

2. Senarai apa barang keperluan yang nak dibawa ke sana - pakaian & makanan .. penting ni, kang tak cukup baju dan makanan melopong plak kat sana .. ye tak .. untuk food mcm biasalah kan, benda2 harus ada, maggie, serunding, makanan2 dalam tin, jajan2, roti, air kotak.. ada budak, mmg kene siapkan macam2..untuk pakaian kene ikut la musim apa, aku pi musim panas, so tak yah ber kot/sweater bagai.. cukup tee shirt nipis2 je untuk budak2 ni ..

3. Print voucher Hotel Silvermine Beach Resort (online Booking.com) Hollywood Disney Hotel (online Pyotravel.com), Tiket Theme Park Disneyland (online Asiatravel.com), plan asal nak beli tiket Park ni masa check in di Hotel Hollywood... tapi ntah cemana, haritu gatal2 tangan pi bukak website Disneyland, harga untuk 2day passes sudah naik harga..  (sebelum ni HKD 499, sekarang naik kepada HKD 585, banyak giler beza tu) oleh sebab tengok harga tiket dah naik, cepat2 aku ke Asiatravel.com dan harga yg ditawarkan masih harga lama (KHD499).. terus aku beli tanpa pikir panjang ... kalau tak mmg rugi banyak sangat sebab nak beli 4 tiket kan (aku jimat kira2 dalam RM125 gitu.. so sapa2 nak pi Disneyland dalam masa terdekat ni, beli dengan online tau.. valid sampai 30 Jun 2013. lepas dari tu harga tiket 2 day pass mmg akan naik ke HKD585..

4. Web Check In Air Asia - aku buat 2 minggu awal .. senang, takut last2 minit terlupa.. aku beli seat untuk trip ni sebab takut terpisah dengan anak2.. 4 jam tu ko, kalau duduk asing2, mau aku yang tak senang duduk nanti. so better aku beli siap2 seat .. amik 2 seat depan (aku dan Emily) dan 2 seat belakang (Papa dan A'am) tapi tak beli la hot seat, beli belakang row hot seat ajer (cepat sikit dapat makanan dalam flight)!  hahahaha, pastu aku beli luggage 25kg pergi dan 40kg balik. amboi banyak nya, macam nak borong sakan je.. tak de la, just prepare awal2 dari kerugian di kemudian hari.. pastu amik gak pre meal (return) untuk kami anak beranak.. makan kenyang2 dalam flight senang nanti..

5. Senarai apa2 yang patut - print MTR HK, apa2 info mengenai HK (nak beli simkad, octopus kad dll) dan apa ada dalam Disneyland.. so kat sana nanti tak de la tercongok2 kan..jangan lupa juga itenary supaya kita tau bajet timing kita kat sana.. kang horey2 berenjoy-enjoyan  lupa plak time nak makan, nak solat segala..

6. Tukar Duit - oleh sebab aku dah bayar duit hotel dan theme park melalui online, aku tak tukar banyak la.. just tukar duit untuk shopping dan transport/teksi .. opps dengan makan juga.. rate aku dapat HKD100 = RM39.60 .. murah la kan. biasa RM41.80..

7. Visa - mujur gi Hong Kong tak perlu visa.. kalau tak menggelupur gak nak pi buat. hahaha

8. Ubat - aku bawak cool fever, minyak kapak dan juga panadol kot2 nanti demam ke apa ke kan.. 


Ok itu sajer.. Harap2 semua dipermudahkan amin...

14 comments:

MrS. F!zA said...

wahhh bestnye kak! insyaallah one day sy pon nk pegi HK ngn anak n suami..

Yanti Isa said...

bestnya dapat makan angin ke HK.. happy holiday .

Chekgu Azrine said...

Wow..bestnya sis..enjoy ek..happy holiday!

A D I A said...

If nak tukar duit murah orang kata kat MIdValley or Ampang Park bagi good price. Enjoy ur holiday ye.

beta kupu said...

Bestnya!! Gmoga sis n family selmt pegi n blk ye ;)

atty's said...

beshnya ..emily ngn farhan dpt g disneyland HK..happy holiday tau.

MRS. K said...

hepy holiday

lieyalatif said...

Persiapan yg sgt detail kak!! Bagusss...

Mesti x sabar n dok menghitung hari kan kak....selamat berenjoy sakan kat sane kak....

~aSHa~ said...

wah bestnye kak....selmat pegi dan balik yer

ZarinAziz said...

Holiday time!! moga selamat pergi & balik ye..nnt beli FM bebyk pastu buat giveway..hehehe ;)

*∽ IZAN ∽* said...

Amboi seronoknyaaaaa nak menjelang cuti sekolah. Selamat bercuti cuti HOng Kong yek Mimi..! moga selamat pergi dan kembali.. enjoyy!!!!!

Hirda Ibrahim said...

Happy holiday poms...
oh bestnyaaaa.... aku pulak tumpang excited!!
have a safe trip... enjoy ur holiday..
aku doakan weather baik & tak ujan.
ameennnnnn

Cik Nurul Pinky said...

Selamat pergi dan balik kak n happy holiday....

momnsofea said...

bw bdk2 ..mesti suka betul...enjoy yew