Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday - Puding Triffle Versi Puan Mimi

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Masa buat makan2 kat rumah sham haritu, jenuh aku pikir nak masak apa la yang best kan. so akhirnya aku pilih nak buat asam pedas dan puding triffle.. asam pedas dah biasa kan, so ni aku nak share resepi hentam keromo puding triffleku.. tp menjadi ok.. ramai kata not bad rasa dia, kira sedap la tu. hahaha kembang kempis hidung aku. hahaha.. ok shadaaap you.. kata wordless tp kenapa merapu2.. lempang kang..

bahan2 wajib ada

tukang susun

potong kek dan masukkan dalam mangkuk

penyek2kan kek tu sampai padat.. bubuh sikit air dari fruit cocktail tu supaya lembap2 sikit kek tu

1 tin susu cair + 1 tin air kosong (guna tin susu cair tadi)

3 sudu besar membumbung tepung kastard + 3 sudu gula pasir

kacau sampai mendidih dan hampir pekat

bila dah meletup2 pekat, matikan api dan curah ke dalam mangkuk plastik tu

susun buah dalam mangkuk tu

yang tang kristal jelly atas tu aku guna brand Nona. mmg paling sedap .. dan biasanya orang guna kaler merah rasbery baru cun, sebab nampak layer dia tp sebab dah abis, aku beli perisa manggo... sumpah sedap.. cara nak masak kristal jelly ni korang follow jek sebijik sebijon kat belakang kotak Nona Jelly Kristal tu yer.. compem menjadi


SELAMAT MENCUBA


7 comments:

Hirda Ibrahim said...

okeh.. buleh try nanti.
aku buat selama ni takde letak kek as based dia. just custard layer & jelly tu je.

NinaAz said...

senang kerja mak ada budak2 kann. hehe

lieyalatif said...

Comel lil helper ko kak heheheheh....senang plak tgk akak buat...boleh laa try nanti....tepung kastard berjaman dlm esbok x pakai....boleh gak try resepi akak nih....

Serius kak! Mmg sedap triffle ko kak....

beta kupu said...

Wah sedapnya....bila lah rajin nak buat ni...haha

ZarinAziz said...

rajin betul bibik2 comel kak mimi tu..hahaha..

atty's said...

kan main rajin lagi 2 beradik ni..

onniesham said...

sedap... lenkali kita buat potluck bwk lebih ok. aku dot mkn sebekas je... huhuhu

aku dh lama x buat... leh kencing manis kalo mkn selalu... coz aku buat mesti manis leting