Wednesday, May 19, 2010

Aiskrim Goreng

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Aku nak share satu resipi iaitu Aiskrim Goreng.. aku sebenarnya dapat email mengenai aiskrim goreng ni, so aku nak share la kat korang.. tp aku sendiri tak pernah cuba .. LOL

semua hasil resipi gambar, adalah hakcipta http://merpati66.fotopages.com/ . aku copy balik jer dari situ

letak aiskerim atas roti yg dah lembab


tekankan dengan acuan telur kuat2


jeng2 dah jadi bulat kan...


masuk dlm plastik simpan dlm freezer

goreng atas minyak yg betol2 panas




dah goreng




Ok cara buat aiskerim goreng version sempoiii LOL


aiskerim tak kira lee aper jenis or perisa
roti sandwich -tak kira brand aper janji roti lee :-D
basahkan sedikit roti dengan air biasa supaya lembab
supaya masa menekan dengan acuan roti tak pecah
acuan telur (mcm dlm gambar ya ;-) )

caranya : :-

1. scop aiskerim letak atas sekeping roti

2. ambil lagi satu roti kosong tangkup atas aiskerim tadi

3. tekankan acuan telur atas kedua2 roti tadi - kuat2 sampai roti putus jadi bulat

4. masukkan dlm plastis dan simpan dlm petiais bahagian atas semalaman or 3 jam

5. panaskan kuali letak minyak mcm nak goreng pisang tu...

6.minyak kena betol2 panas - baru gorengkan roti tadi

7. balik2kan supaya kuning kedua2 belah

8. angkat dan hidangkan bersama2 dengan susu cair kalau suka -

Note : air kerim yang digunakan diatas adalah ais kerim potong tau (yang ada kayu kat tengah tu..so buangkan kayunya ajee ) biasa lee nak buat experimen kena guna aiskerim yang murah2 ajee (JANGAN RISAU AISKERIM TU AKAN CARI TAPI KENA GORENG CEPAT NGAN API YANG PANAS2 BETOL ) dan lebihan roti tu jgn membazir lak leh wat pudding roti tau letak cheese ya .. Selamat bersantai dihujung minggu sambil makan aiskerim goreng)

23 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

wahhh behnya...lama dah tak buat kak...dulu masa skola menengah sebab amik subjek ERT selalu buat...heheh

nieda said...

eh sedapnya..x penah lg beli ais krim goreng..boleh cuba ni.akak dh cuba?

..nOj.. said...

bengom izan. hehehe. nanti minyak tak masuk ke dlm roti tu ek?

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

izan :- akak pun dulu masuk ERT gak. heheh best kan. macam2 boleh buat

nieda : akak blom cuba, tp akak pernah makan aiskrim goreng ni

noj :- owner dia kata, kalau tak nak serap minyak, roti tu kena betul2 frozen beku, pastu bila minyak dah betul2 panas, baru masukkan roti tu.. baru la roti tu tak serap minyak

Sham Ummi Echa said...

nmpk cam senang.. mcm nk try buat.. tp bila??? ohhh nk kena cari acuan telur dlu bru leh buat (alasan)

Mama AqiL said...

pernah makan aiscream goreng kat umah makcik..mmg sodap ar..ni kak mimi dah bagi resipi leh ar try wat..kot2 menjadi laks.

Jasfyra said...

saya penah mkn jek..mmg sedap..tp xpenah buat.senang je rupanya ek..nk try la..maceh bnyk2 sbb share info ni kak

☆ lieya latif ☆ said...

woa!! tgk care mcm senang kan kak....tapi leiya takde plak penekap bulat tu....huhuhu...roti2 telebih2 tu byk ar....selalu wat roti telor jek...ni dah tgk entry akak ni, leh try buat kan......mcm senang jek tgk...budak2 pun sure suke ni kan kak....

lieya penah mkn kat kedai jek....mmg aiskrim tu maintain jek tak cair walau di goreng....pelik gak

helena's said...

bestnyeeeeeeeeeeee!nak try!

sedih2 nih makan eskem goreng ok jugak kan kak :)

ratna said...

wahhh..bole cuba ni nanti.. thanx share resepi..

aiDieNa said...

Nampak senang.. boleh lah cuba nanti.. :) thanks for sharing..

::Mamalyna:: said...

senang jer yek...tp tak tau bila bleh buat, hehehhe

IZAN said...

perrghh... memang nampakk menyelerakann... terbayang2 aiskrimmm yg cair kat dlm nyerr... fuhhhhh

♥Azie♥ said...

SEDAP NIE..LEH CUBER

~aSHa~ said...

eh mudah nye kak...eskrem tu tak cair la kak ye?

~aSHa~ said...

eh kak lagi satu...tepi tu mmg tertutup ye..tak bukak?

mcmane nak lembabkan roti...rendam dgn air ke?

SheY PuLL said...

wah...sedapnye...heheheh
nak2..

Emy Omar said...

wah sedap & mudah la kak nak cuba la

qellissa said...

wah, x sangka lak rupanya wat eskem goreng ni simple sesgt..=)

farysa said...

menarik.nk try la nnt.

.:fyzz:. said...

wah nmpak menarik ..cam kuih dorayaki je kan..heheh..musti sedapkan..

IbuHannah said...

salam cik puan mimi,

wah! resepi yg menarik & sonang..insyaallah nti nk try..anyway thanks for sharing..

Anonymous said...

kak,saya dh try sebijik mcm ni lpas baca entry akak..hehehe,mmg best,hubby suka,family in law pon suka jgak...sedap,try la ok...