Tuesday, May 25, 2010

Sori, lain kali tak hingin aku nak jejak

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Maaf lama tak update.. citer banyak, mood tak de.. tak pela blog kerdil, tak de sapa yang peduli pun.. ni pun hanya catatan peringatan diri sendiri jer..

Semalam petang, macam biasa la my hubby selalu tanya nak makan apa, so a'am cakap nak makan pizza.. ok la kan, dah lama tak makan pizza.. lagipun dah gaji.. boleh la belanja anak2..

Kami malas nak gi Pizza Hut jauh2, so pergi la area dekat2 jer..  dlm hati aku teringin nak makan pizza baru.. sampai kat sana, orang tak ramai.. ada la dalam 3-4 buah meja.. meja kosong pun banyak lgi.. so kami pilih yang betul2 dekat dengan cashier ..

Lepas dah decide menu apa yang nak dimakan, panggil la si tukang order.. aku order set 1 (untuk 2 orang).. budak tu dah catit, pastu dia boleh tanya aku balik, "kak  nak set 1 ke set 2".... aku tengok muka dia balik.. "dik, kami ni berdua jer, buat pe nak order set 2 (untuk 4 orang).. dia ni muka ala2 blur2 tau.. pastu laki aku order chicken wing 4 ketui, set untuk budak spaggeti bolognise.

Kami tunggu 5-10 minit hanya untuk air coke dan mushroom (yang readymade tu).. kat situ aku dah rasa panas hati.. takkan la nak bawak air coke tu pun lambat sangat? nak kata orang ramai, mana ada orang sangat..

Pastu kami makan mushroom sup + garlic breadstick.. pastu budak lain hantar chicken wing... sekali dia hantar 6 ok... punya la banyak, sapa nak hadap sampai 6 ketul.. tu blom makan pizza lagi... aku dah rasa nak marah dah ni.. pastu panggil budak si tukang order tu.. dia mati2 kata my hubby cakap 6 ketul (dah cover sendiri dah salah tu), padahal aku nampak my hubby siap tunjuk nak 4 ketul jer.. so tak nak berbalah sebab dia dah punch kat komputer, so kami pun beralah, terima jer la 6 ketul chicken wing..

Dah abis makan chicken wing, pizza masih blom tiba2 lagi walhal aku tengok meja lain yang datang kendian dah dapat jek pizza masing2.. lagi sekali rasa nak angin.. apa kebenda yang lembab sangat ni... ada la aku tunggu lagi 10 minit baru sampai.. tak syok kan makan sekerat2, kena tunggu..

Lepas makan semua dah settle, time nak bayar pun hazab ok.. dah panggil, tp tak sampai2... si a'am tekan punat untuk BILL adalah 3-4 kali baru la manager nak hantar bill.. (manager pun lembab ok).. oo sangat la rasa nak hempuk jer staff2 kat situ..

Bil aku berjumlah RM63.15.. so aku bayar RM70.20 ... masa nak bayar kan baki tu dia balikkan aku RM7 jer... tp 5 sen tak pulangkan.. so aku cakap dalam hati, takkan dorang ni tak reti kira kan.. so aku gi kaunter tu balik, aku cakap "dik, akak ni bukan nak berkira, tp 5 sennyer mana".. kelam kabut budak tu nak pulangkan duit 5 sen tu, tp aku terus cakap, tak pe la sambil blah..

Ye aku rasa korang akan kata aku ego.. tp aku tak suka la pengurusan yang lembab macam ni.. takkan benda2 kecik2 pun korang tak leh improve..

1. takkan hantar air dan mushrom soup tu sampai 10 minit? kan benda tu dah memang siap sedia?
2. kau sendiri tak repeat order masa amik order tu, so kau nak salahkan aku pulak cakap nak 6 ketul, padahal terang2 aku nampak my hubby tunjuk dan cakap nak 4 ketul chicken wing tu
3. orang dah tekan2 bell for bill berkali2 (termasuk jiran sebelah meja) tp lambat nau nak hantar bill.. bukan ramai pun customer aku tengok
4. takkan tak reti kira balance duit orang, dan takkan sebab baki duit sen2 maka kau tak nak pulang pada customer? tu duit gak tau.. kalau masuk tabung, penuh gak tabung aku..

oo pleeeeease la, this is 2nd time rupanya aku kena di situ, dulu aku kena setahun yang lepas.. aku ingat kalini dah improve .. tp malangnyer nampak sangat tak de improvement langsung.. so mintak maap la yek, takkan ku jejak lagi ke situ gamaknya .. kok ye pun aku teringin nak makan pizza, banyak lagi tempat yang ada.. aku tau mesti dorang boring jer dapat customer macam aku ni.. ye, aku memang cerewet.. tp aku customer kan? so aku ada hak aku jugak..

p/s: masa aku masuk Pizza Hut tu aku berkobar2 nak promote pizza yang baru tu, tp bila dapat layanan yang hampehdotcomdotmy tu, terus aku rasa cam tak de mood nak tolong promote..

23 comments:

Emy Omar said...

kak..memang sungguh lembab pengurusan kat situ kak..kita penah kena kat pizza hut giant melaka..lebih kurang mcm tu la citer nye..sampai hari ni kitaorang tak gi pizza kat giant tu dah nyampah dengan service yang macam hampeh tu

SD said...

Ehhhh...sama la kita. SD pun memang cerewet....SD tanya mak SD kenapa SD cerewet pasal makan...Mak SD jawab...org yg selalu masak memang cerewet bab makan...Pasal cerewet ngan layanan ni SD baru je band kafe kat hostel SD....sejam tunggu baru sampai order...x ke haru menunggu...

kenapa aku amek kursus ni

~aSHa~ said...

kena bgtau manager gitu..

mmg dia patut kena repeat blk apa yg telah di order..

mmg slow tu...

Hirda Ibrahim said...

ya rabbi.. pompuannnnn
sama le dgn PH sec 20 kat umah aku ni...

shahnun dh tobat x mo pi mkn sana dah. order lain, hantar lain. pastu semua perkerja dia cam blur2... heran aku.

Sham Ummi Echa said...

ish ko kalo haku pon hangin camni.. antara PH yg lembab yg aku tau ialah PH kt giant kelana jaya.. gila bapak lembab staff dia.. pas2 style amik order tp x tulis kt order form.. main igt je dlm pala otak.. pas2 salah.. mana lah aku x hangin kan.. lg satu PH kt genting..siyes cam cilaker.. mmg dah kena maki ngan aku staff kt situ... pdn muka

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

tulah kan kak...kalu servis lembap gini nak2 masa takde orang saper tak hangin...kalu aku jadi ko kak, blah jek tanpa segan...ada berani???

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

ishkk..mmg patut marah pun kalau dah kena camtu kak.... bagus akak berani bersuara...

eh sedapkan pizza baru itu...hehehe

Jasfyra said...

geramnya baca!!!! saya pernah kena camtu kak..kt pizza hut nilai..diulangi pizza hut nilai..sampai kami wat report,bg nama floor manager dia aritu..hamik ko.padan muka dia..pastu kami dpt habuan..hihi.mkn free kt mana2 outlet secara percuma..huhu

..nOj.. said...

hungry man is an angry man. dh la lapo, servis lembab lak tu memang la sgt sakit ati jdnye kan. sabo jela. dats y xde gambar ek entry ni. jgn pg dh kak. pg tmpt lain plak pasni

☆ lieya latif ☆ said...

adoi!!! mmg potong stim la kak.....pizza hut kat tempat lain, tak kot mcm nie.....ape laaa management situ....kene komplen tu kak, so dieorg akan improve .....

*Miss Geli^ said...

erm..orang baru kot tu kak..tu yang nerbes tu..


hahahha..kira makan sambil membebel la yer?

Mizzy said...

pizza hut lembab..rasa mas pun lembab.. parent company yg sama.. mmg dasar lembab..

ibu 2AZ said...

pizza hut nih mmg serivs slow asenyer..sbb pernah gak kene..huhu..

nieda said...

teruk betul management kt situ..akak, nida penah dgr tau..kalau dia kata pizza akan sampai dlm 10 minit kalau samapai kt kita lebih dari waktu tu, kita boleh komplen..kawan nida penah wat, dia dpt extra pizza
Selalunya restoren fast food akan repeat order kt kita..

liwaniel said...

wanie penah terkena kat pizza hut kat puchong ni...wanie order take away je...1/2 jam dtg balik dia kata baru nak bakar sebab doh habis, kena uli..ok la..tunggu lagi..15 minit lepas tu dia cakap kena tunggu kejap sebab kotak habis...kotak dah on the way...tunggu lagi...lagi 15 minit tanya, kotak tak sampai lagi..tunggu dan tunggu lagi...geram tau...1 jam lebih tunggu pizza...mmg panas hati...

Nur a.k.a admansyah said...

Lame tak jenguk umah Mimi nie... Sorry Nur bz sgt n laptop pun rosak lagi. Rase-nya salah kami pilih Compact-nyer brand kott! sorbbb....

Blog baru, wajah baru n lebih feminin!

atty's said...

kalau kt warta ..bangi pizza dia pun lembabs..rasanya service pizza nie skrg mcm tu ke apa..menyakitkan hati je..

*∽ IZAN ∽* said...

isk isk.. tak patut tak patut. Dah bagi 2nd chance pun tak berubah gakk.. patut la tak ramai orang gi situ kott

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

fuh...hazab sungguh cam tu kak. Yelah...kalau customer tu ramai, kira ok ler jugak kan...kita as customer pun boleh paham...tp kalau customer boleh di kira pun still lembs camtu....mmg ampun ler....sekali jer lah gamaknyer makan kat tempat tu....

aku pun hangen kak...kalau aku sampai dulu, order dulu...tp toleh2 meja sebelah menyebelah yang sampai lambat dari kita dah dpt order...mmg hangen ler aku..bab2 camtu mmg aku tak sabar kak.....

♥ Love Journal ♥ said...

agaknya mata budak tu sedikit kelam kot..pastu telinga dorang sedikit berdengung kot..kaki n tangan dorang sedikit lenguh kot...tu psl semua jd blur2 kot...hahhahhahha

.:fyzz:. said...

frankly speaking..kalau pijot pun mmg bengang.com gak..yer la lembab sembab..pastu amik 5 sen masuk tabung ayam dier gak..huh amarah..sambil nyanyi lagu duet ct ngan KD..

akak sebut pizza rasa tingin lak..ibu2 mengadung ni pantang sebut makanan hok best2 ..msti nak..heheh

aiDieNa said...

Wahhh.. memang panas jer hati nie biler bacer.. sangat tidak suka makan tersekat²... tunggu lama².. perut yang lapar boleh masuk angin lar katanya.. elok lar tu banned kan jer...

yong ibu chem said...

klu yong pun ngamuk gak kak. nyusahkan org. kita sbg pelanggan wajib dpt service yang TERBAIK wok!!!! heheheee