Wednesday, September 22, 2010

Hari Raya Pertama.. Segamat - Kulai - Segamat

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok sebelum tengok gambat2 di bawah, ni nak beritau, gambar adalah kurang memuaskan dari kamera yang canggih .. kerana aku rasa salah setting atau, aku dah gatal tangan yang menyebabkan setting dia lari.. so gambar adalah sangat2 mengecewakan.. tak sharp sangat..

Pagi2 macam biasa la kan, bangun terus siap2kan anak2 apa2 yang patut.. tungu cik suami tersayang balik dari solat hari raya baru kami makan.. 

kuah lodeh,.. aku suka yang kuning gini.. kalau kuning cair sangat aku tak selera 


kuah kacang


ayam masak merah (tp dalam gambar tak nampak merahkan?)


nasi minyak..

Kami kalau makan ramai2 memang kat area sini.. kat belakang tu pat mak aku menjahit.. nampak tak mesin jahit tepi tu. hehehehe. Baik suami aku suapkan anak2 makan .. aku pulak, sibuk kenyangkan perut sendiri. hehehe



lepas makan baru la ada sesi mintak mahap segala kan.. yang kat bawah ni mak aku..


mintak mahap mak

mintak ampun bang.. terima kasih hulur duit raya.. hehehehe.


cepat salam dengan papa, nanti pat duit raya

ni ler tema baju raya aku.. rasa cam tak menarik pulak baju aku dan emily tu.. sungguh kaler orang tua.... tp baju raya  farhan dan papa dia sangat cantik kaler dia..


ni la family aku (kami 4 beradik, aku anak no. 2)
diri dari kiri - adik bongsu (wan), abang ipar, my suami, adik no. 3 (boy)
duduk dari kiri - kakak aku bersama atul, mak bersama baby boy & hajar, aku dan adik ipar (hajar)
bawah - emily, aina, farhan & my bibik

Seperti biasa, aktiviti aku setiap tahun .. lepas salam2 semua, jam 11 pg mesti gerak balik kg mertua di Kulai, sampai Kulai lebih kurang kul 2 petang.. makan, salam2 dan beraya sekitar rumah mertua dan nanti petang dalam pukul 6 ptg kami akan gerak semula ke Segamat.. JIKA beraya di Kulai pada hari pertama, begitu jugak la aturannyer.. tetap balik segamat, dan pulang semula ke Kulai petangnya.. begitu la tiap2 tahun..

kat Kulai kami tak amik gambar sangat.. sebab dah petang, hari hujan, mood nak gambar pun kurang..



gambar ni jer la penutup tirai hari raya pertama


ok tu ajer.. ok la meriah jugak la.. hehehehe ..

15 comments:

eima said...

wah tema merah .... mengancam .... cantek...

☆ lieya latif ☆ said...

hadoiii...hadoi....hadoiiii merusuh urat perut kak tgk menu pagi raye akak....mmg sodap2....kebulur jadinye hah hahaahahahah......sonok kan raye...dpt mkn ketupat...tu wajib kene ade pagi2 raye ...baru rase kemeriahan raye......

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

kak...tahun depan tema kaler apa ni???

~aSHa~ said...

emily tak senyum pun kali ni

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

eima : ni warna meroon sebenarnya .. merah dah pakai dulu

leiya :- tu la ni bila tengok gambar makanan baru la rasa menyesal tak makan banyak2

izan:- aikss raya blom abis dah tanya tema tahun depan pulak ke? blom fikir lagi ler.. heeheh

asha :- emily mmg kedekut senyuman

♥Azie♥ said...

SALAM KAK MIMI...CANTIKNYER TEMA MERAH

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

cantik colour theme ko tahun nie kak...
make up pun makin gojes gitew...ko pakai barang2 Sendayu erk kak...aku suka ler kaler bedak muka ko tu..nampak natural jerrrr....

Sham Ummi Echa said...

mimi, ko sama ngan aku. suka kuah lodeh yg kaler kuning. rajin mak ko masak nasi minyak yer time raya. mak aku x larat ko. cam biasa buat rendang ayam, ketupat, kuah kacang, daging dendeng. aku ada ajak mak aku masak mee kari. mak aku xmo. mak aku kata xyah byk2 menu. tu hari lain plak masak. padahal anak dia ni yg nk melantak sakan.hahaha

Jasfyra said...

saya pun lodeh kaler kuning2 sket..baru terangkat..hihi

Emy Omar said...

Kak Mimi,rumah saya pun raya pertama sure ada kuah lodeh..hihi wajib tu.Kak,sama la saya pun walau dimana pun kami beraya(pagi raya) wajib pegi dua2 rumah raya pertama tu..mujur la dekatkan Seremban-Melaka

rasp said...

i pun suka lodeh warna kuning pekat skit tu...
baru selera rasa nak makan kan...
encem lah farhan berbaju melayu bersongkok bagai...

aiDieNa said...

Ok per tema baju tu.. cantik jer saya tengok.. pepepon lapar lar tengok menu di pagi raya tu.. saya pon suka kuah lodeh yg kuning.. kalau pucat selera pon naik pucat.. hehehe

Nur a.k.a admansyah said...

dh nama-nya org Johor... mesti tak tinggai masak lodah kan? tmpt sy mmg takde! Nasi Dagang, Nasi minyak or Satay-lah!(N3 sy mmg takde pics mknn sbb sy segan nk amik! hehehehe...)

Tak cantik? okey aper kaler tu! leh msk ngan kaler sebend n A'an tu!

Mimi, soklan awk kt N3 raye blog kite tu... dh jwb sbnr-nya! kt FB... ATAU lebih tepat lagi... sy dh boring sedondon! serius Mimi.. rase nk mix sesekali...

*∽ IZAN ∽* said...

Wah Merah raya Cik Mimi tahun ni yekkk..! Memang meriaah...!!

Tu lah..kalau kat Johor LODEH tu memang menu WAJIB...!!!!! Nyumm nyummmm!!

.:fyzz:. said...

kak mimi..selamat hari raye..ingtkan all red..gupernya akak n emily len skit..tak la..ok per..tak nmpk cam kaler org tua pun..kaler autumn gitu..tgk yg tang makanana tuh la tak tahan tuh..hehe..