Tuesday, September 21, 2010

Sehari Sebelum Hari Raya

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Alhamdulillah, kita semua dah selamat berhari raya.. harini dah hari ke 12 pun kan? kejap jer masa berlalu.. Raya kali ni biasa2 jer.. tahun ni jugak mood kurang.. sebabnya kamera aku tu aku rasa salah setting la.. sebab gambar2 semua blur2 jer.. menci sungguh.. so mood nak bergambar adalah kurang.. gambar2 kt bawah ni adalah dari hasil E72 aku..

Aku balik kampung petang rabu .. kiranya sehari awal dah sampai kampung.. otw balik kampung, aku sempat beli bunga kekwa untuk tabur atas kubur.. kami semua melawat kubur arwah abah pada petang khamis, bukan di pagi raya.. kata seorang ustaz, elok pergi lepas asar hari terakhir puasa sebab masa ni roh orang2 yang dah meninggal belum masuk ke kubur.. nanti lepas magrib dan orang dah takbir raya, semua roh dah masuk balik dalam kubur.. so baik gi melawat petang tu dan baca yassin.. maafkan aku kalau info ni salah.. tu yang aku dengar dan faham.. kalau salah, boleh la betulkan info aku ni

bunga yang telah di rampaikan untuk di tabur di pusara arwah abah tersayang

masa baru sampai, kami terus bersihkan apa2 yang patut.. pusara ni bawah pokok, so banyak daun2 kering yang gugur



Emily orang pertama yang tabur bunga ni



mak jirus air

Semoga roh arwah abah dicucuri rahmat..

18 comments:

Mimi said...

sebak pulak aku baca entry ko ni mimi :(
aku pun pernah baca camtu, masa bulan Ramadhanlah semua roh 'dibebaskan' dr seksa kubur and katanya bole jugak pergi 'melawat' keluarga yg masih hidup..AllahuAlam...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

insya-Allah arwah bahagia di sana... :)

eima said...

mudahan semua arwah di cucuri rahmat...

.:fyzz:. said...

AMin..insyallah roh ayah kak mimi akan di temptkan di kalangan orng yg beriman..sedih kan...

akak..we want more photos..

☆ lieya latif ☆ said...

sedih n sayu lieya kak......

alfatihah tuk arwah....

ooo lieya baru tau info tu kak.....tu laa ramai gi time pagi raye kan....ni akak dah bagi tau ni, insyaallah next time pergi sebelum raye laaaa....lebih afdal kan kak....

♥Azie♥ said...

Moga rohnyer tenang amin..

Beautyfull_Maria said...

Thnks 4 d info,mmg prnh dgr gak ada org ckp mcm tur..Insyaallah,nx time akan mnziarah kubur org tersayang sehari sebelum raya..Moga roh2 org Islam semuanya dicucuri rahmat

dilasarbi said...

owh lain pula, kat tmpt saya after solat aidilfitri.. :)

~aSHa~ said...

entry raya lain dari yg lain..tapi bagus tuk ingatan semua..

bila kita bergembira, ingat2 la org dah pergi dan org2 sekeliling yg susah kan kak...

nice entry...

kat kampugn sy mereka bersihkan kawasan kubur secara gotong royong pada 2 hari before raya....sy tak sempat nak ikuti program amal jariah tu..

umilia said...

hm..sebak bc entry ni..sbbnye tingat kat arwah mak metua sy..sblm ry dia la yg plg sbuk blikan bj utk dipakai anak menantu dan cucu..dia msti bwkkan toto bntl n slimut utk sume..tp kali ni pndai2 sndrila..sob..sob..sdihnye..

Emy Omar said...

Kak Mimi..betul la tu kot kak,saya pun ada dgr macam tu juga..family saya pun kalau ziarah kubur time raya memang pegi ptg sehari sebelum Hari Raya..
Buat arwah abah kak mimi..semoga rohnya dicucuri rahmat..al-fatihah

rasp said...

a'ah la sis...tajuk kita sropa...
tapikan aktivi u buat i pun buat ...
cuma tak snappy2 so i tak crite le hehehehe...
i pun gi ziarah kubur arwah pakcik, and my grandparents...
smoga roh abah sis dicucuri rahmat...

Jasfyra said...

oo yeke kak?saya selalu p lepas solat raya..lps ni nk p sehari b4 raya la..thanks kak bgtau info yg sgt2 berguna ni.

Nur a.k.a admansyah said...

Sy pun br tahu... en somi yg bgtau! so.. kalo kita blk b4 raya mmg wajib-lah pegi time tur kan?

Alfatihah...

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

good info mimi..thanks..
tu lah sayu hati tengok kubur org tersayang kan..
mana farhan???

** cincin tu pun dia pakai sekejap..di tanggalkan..sib baik abah dia jumpa...insyallah kalo aku turun KL aku calling2 ko...

aiDieNa said...

Betul tu K. Mimi.. kitorang pon pegi ziarah kubur Abah sehari sebelum raya.. pegi ziarah kubur terasa macam pergi beraya dengan Abah.. huhuhu.. sebak..

nieda said...

semoga roh arwah abak akak dicucuri rahmat

*∽ IZAN ∽* said...

Salam Raya Mimi... lagi afdal pergi ziarah kubur sebelum raya ekk.. ada gak dengar cam tu.. semoga Roh arwah Abah Mimi di cucuri rahmattt.. aminnnnnnnn