Monday, November 15, 2010

❤ Halal ke tak ? ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok just nak tanya dan share pendapat korang, haritu ada orang bagi air kotak vitasoy ni.. tp bila di teliti cop halal ini, boleh sapa2 bitau tak, agak2 cop HALAL ni boleh ke tak?? conpius makkk


cuba tengok cop halal kat bawah ni.. ada tulis HONG KONG.. agk2 boleh minum tak?



mmm pening kepala..  ada sapa2 boleh bantu?

19 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

mcm meragukan jek kak....agak2 ragu tak yah la minum kak......takut lak...takpun cube google kak..

Jasfyra said...

uih...xdapek nk nolong kak..saya pun xtau halal ke tak.saya ada idea..akak try tanya jakim

..nOj.. said...

ntah la kan kak. itu cop halal kt hongkong sana kan. kalo waswas takyah minum la. buang je

adarnadzmie said...

lawak la pulak tgk lambang halal hong kong ni.. selalu tgk lambang halal jakim malaysia jer..

takut tak halal jer.. apapun kita mesti was2 pasal ni..

umilia said...

akk..tak silap setiap negara cop sijil halal tu lain2..cube cek blk kat website jakim..

Sham Ummi Echa said...

hmm kalo pndapat aku..tu kira halal coz halal yg dikeluarkan oleh jab. agama hongkong. mcm lain2 product gak.. ada yg certified halal oleh china, australia, india dan lain jab. agama di negara2 luar.

nieda said...

susah nk jawab lah akak..no komenla bab ini..

LyNn HaMzAh said...

kak mimi, lynn sekarang nie kalau beli barang makanan akan tengok cop halal keluaran jakim malaysia jer kak...tak berani la nak makan atau minum yang ada cop halal dari luar negara...

atty's said...

nie kena refer org yang tau ni ye mimi..

aiDieNa said...

Nampak macam halal.. lagipon susu soya jer kan.. tapi tak tau jugak kan.. cuba search kat internet nama trustees tu..

aiDieNa said...

Nampak macam halal.. lagipon susu soya jer kan.. tapi tak tau jugak kan.. cuba search kat internet nama trustees tu..

As@Aza said...

mimi...kalau dah hati tu was-was....rasanya baik tak yah minum...aza pun kalau terdetik jeerr rasa was-was...memang tolak ketepi lah ;)....mimi bagi jeerr kat member2 mana yang non muslim utk elak pembaziran...nak buang sayang kaann....

Hirda Ibrahim said...

halal ni poms.
dikeluarkan fr jabatan agama islam HK.

lagipun dia air soya kan? InsyaAllah ok.

emy/mamasuri said...

btul lah kak..kalu was2 tu better takyah..

~aina~ said...

mcm meragukan sbb dia guna simbol mcm jakim's halal logo, tp wording je lain. kalau logo2 halal luar negara takkan guna bentuk octagon (ke hexagon) yg mcm jakim.. but, the best is to check with jakim.. :)

*∽ IZAN ∽* said...

jeng jeng jengg...!! kalau yakin teruskan.. kalau tak lupakann.. hu hu hu

Emy Omar said...

Memang meragukan la kak..kalau tak yakin jangan minum la kak..saya biasanya macam tu juga

rasp said...

cuba check dgn jakim..
tapi kalo was-was, bior le jgn minum sis...

Mimi said...

InsyaAllah Halal...Incorporated Trustees ni dia kat bangunan Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick di Wan Chai, HK Island. aku ada gi makan kat masjid tu nyer kantin..nnt aku upload ceta kt blog ;)