Monday, November 8, 2010

❤ Trip to Cameron Highland - Part 1 ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Day 1 - 4 November 2010

Plan nak ke CH dari minggu lepas lagi.. kebetulan kan nak cuti deepavali, so aku amik cuti sehari awal.. kami ke CH pada hari Khamis dan balik semula hari Sabtu.. motif?? sebab tak nak tempuh ramai orang dan jem.. syukur, plan menjadi.. cuaca pun baik, tak hujan kecuali hari jumaat petang sampai ke malam ajer yang hujan.. pada waktu lain2 adalah ok ... tak sejuk sangat, tak panas sangat.. sedang2 elok jer..

Kami bertolak dari rumah pukul 8.30 pagi. kami berhenti bfast kat R & R Rawang .. lepas tu sambung perjalanan dan sampai kat CH lebih kurang kul 12.30 gitu.. dalam perjalanan seperti yang di jangka.. emily muntah dan mabuk lagi.. dia ni mmg mabuk kalau jalan bengkang bengkok ni.. kalau kat highway, berjam2 pun tak pe..



Sampai pun dah tenghari, so apa lagi isi perut dulu.. my hubby amik kueyteow goreng


ni air barli dan air lemon boi..








Lepas makan, kami dah nak keluar dari simpang, tetiba2 kereta kawan kami keta langgar oleh budak India kat situ.. mmg kureeeng sikit budak tu.. dia nak potong keta member kitaorang walaupun kat simpang jalan, sekali tak lepas .. terus jer brek mengejut dan cium bumper belakang.. so settle kat kedai dulu..


dah settle kami terus ke Hotel Rosa Padassena.. betul2 kat tengah2 pekan Brinchang.. dekat giler dengan Strawberry Moment dan Pasar Malam Brinchang.

dah settle check in.. kami terus ke sini pulak.. misi utama ialah untuk memetik strawberri.. ni kali ke 2 aku petik buah strawberri.. seronok ok..

Sebelum masuk kena bayar RM20 untuk satu family (anak2 free ajer).. tp boleh petik hanya 1/2 kg ajer. kalau lebih berat, kira extra caj le.. 100gm = rm2.. pandai2 la kau agak2 berat buah yang kau dah petik tu


ladang strawberry ni besar giler.. lebih besar dari yang aku pergi tahun lepas.. mmg puas berjalan la ..


geram2 tengok buah yang ada ni


farhan petik untuk buah pertama



abaikan kegemukan yang melanda diriku



suka gambar ni.. farhan yang snap.. tengkiu sayang



emily ni pemalas nak berjalan.. kerja dia nak berdukung 24 jam.. sampai nak patah pinggang papa dia.. dah la berat cam guni beras..









hahaha sure korang boring giler sebab gambar aku jerk yang banyak kat strawberry farm kan.. ater blog aku, sukati aku la bubuh gambar aku banyak2, bukan takat kat strawberry farm ajer.. tp kat semua tempat yang aku pergi di CH ni, penuh muka aku sajer.. ... heheheh untung kenangan2 la..




time kat luar, masa nak timbang.. wahhhhhhhhhhhh terer tu.. ngam2 jer 1/2 kg.. tak yah bayar extra caj.. hehehehe (ada jer orang lain terlebih 200 gm - 400 gm..)


kata orang ini buah cinta... aku pun tak sure sangat..


kat luar, budak2 ni dok bedal aiskrim strawberry




kemain beso mulut nak makan buah strawberry .. tp aku dah basuh dulu buah2 ni..





dah keluar dari situ, kami terus ke pasar malam brinchang.. part ini yang bestkan macam2 ada...

anak2 aku yang tak menyempat2 nak tunggu omak dan bapak dia..

 

happy dapat glove.. heheh macam la nak duduk kat oversea


aku beli ni. jambu apple hijau.. sedap.. ada manis2nya (baca macam iklan sheila majid) heheh

ni pun wajib beli.. hari2 makan


dah beli jagung rebus, cendawan goreng, fishball dan macam2 lagi bahan mengunyah, kami lepak kat taman sebab nak kasi can budak2 ni beriadah pulak..


Malam tu plak, kami dinner kat Gerai Opah.. boleh tahan jugak la makanan kat sini..


tomyam campur


telur bungkus


kailan ikan masin


satay



ikan siakap 3 rasa


Kami balik dengan perut penuh kekenyangan.. haritu kerjanya makan, makan, makan, sampai senak perut aku.. ok esok aku sambung lagi dengan Day 2.. tungguuuuu 

22 comments:

Jasfyra said...

kak mimi...xtahan tang emily mls nk jln..dah la berat cam guni beras..hahaha..nk tau x, perangai dia sama la cam arissa..geram tol saya tau..asik nk berdukung je kejenya.xlarat.sampai saya emo je nk layan dia tau..kakakakaka

kak, buah jambu tu shedap kan..cam terasa2 je kt tekak ni..hihi.kalo p cameron ni wajib mkn2.kalo tak rugi....

eyndayusoff said...

Bestnyaaaaaaa... :-)

nieda said...

wow bestnya tgk buah strawberi. dpt cicah dgn coklat sedapnya.

..nOj.. said...

ah tidakkkk byk nye gambar makanan. dah lapar sgt jadiknye perut ni kak. kejam kejam. seme nmpk lazat espeseli kueytiaw, stoberi dan ikan siakap 3 rase ni. fuhhhh fuhhhh

ciK mOt (",) said...

cameron skang tak berapa nak sejuk kan kak...
tapi beh...nak p sana lagi...
saya tak jemu p sana...hehehe

☆ lieya latif ☆ said...

wah best2 kak....tgk buah strawberi yg fresh2 tu best tu....tu la kan, betul org kate, kalo mkn kat atas tu mmg terase manis die...bawak trun ke bawah sure dah ilang manisnye...mule2 lieya tak caye, tapi tu laa lepas rase sendiri baru laa percaya heheeheheheh.....

emily ni geng ngan mija ar kak....kalo tempat2 camni sure mls jalan..yg penat sah2 la papanye mendukung heheheeh

eima said...

laki org pun sama tak penah jemu nk pegi ...
tahun nih br sekali ... tahun lepas 5 kali .. gilo ... tatau pe la yg die suka sgt .. layannn ....

besh la tgk farhan ngan emily .... comey ngan manja

emy/mamasuri said...

oh rindunyer cameron highlands..
huhuhu..
terubat tengok gambar akak ni..
sy tunggu part II

LyNn HaMzAh said...

memang seronok arr gie CH nie...strawberry memang fresh2 dan sedap...

Mimi said...

syoknyer tengok fruits and vege kat sana...segar2 and nampk mcm tumbuh dgn cantik dan jayanya kan..

aku paling rindu jagung kt sana..manisss sgt bila rebus...

Cik Nurul Pinky said...

hahaha ayat akak emily berat mcm guni tu yang tak tahan hehehe..kak jambu tu memang sedap kan kak..tetiba teringat kat jambu tu hehehhee

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ke CH lagi ko kak..aku nie ntah bila nak sampai CH agaknyer.....

ha ha ha..emily nie sepesen ngan batrice..malas nak berjalan...ko untung ler abg din larat nak mendukung emily, aku...batrice tak mau ngan papa dia....dia lagi rela mama dia yg dukung..bygkan jer ler 15kg aku nak dukung kak oit..tu pasal ler ke hulu kehilir aku seret stroller murah dia tu.....tak larat aku nak dukung minah tu..

wah...jagung rebus...sedapnyer
strawberry dia besar2 lah kak..tak cm kat GH

Sue said...

salam ziarah,

seronoknye g CH. Kami plan nk pegi hujung bulan ni. tp tgh pk2 balik hujan je tak kt sana.. kalau hujan sepjg hari sure bosan tak dpt nk jalan2.

bole tau tak, harga brgan strawberry kat strawberry farm vs. pasar malam, mana lagi murah.. atau sama je.....

aiDieNa said...

Sweet jer tengok 2 beradik tu jalan bergandingan tangan.. mesti dorang nie rapat giler kan.. gado² tak?? Anak saya hari² gado.. pening!

Sham Ummi Echa said...

syoknyer mimi..tgk pic kt CH ko ni.. tingat aku pi bulan 7 ari tu.. trsangat la besnya. aku mmg x pernah jemu pi CH ko tau. pmandangan cntik sgt kt sana kan.

gerai opah ni kt brinchang ke kt tanah rata? ari tu aku pg aku mkn kt restoran kt brinchang dan tanah rata. dua2 x igt nama. tp dua2 pon sedapppp.

baju biru ko ni kan..cntik la kaler dia.. menyerlahhh gitu

Softtouch [Hanim] said...

cantik2nya pic ...suka tgk 2 beradik tu, mcm sebaya jer..sgt close...

Hirda Ibrahim said...

nak jagunggggg...
nyesal x kirim ko beli kan?

poms.. ko x bwk stroller ek?

atty's said...

strawberry ngn jagung tu ..aduh ,mengancam sungguh..

Emy Omar said...

Wah best kak gi Cameron ye..saya pun kalau gi sana prefer stay kat Rosa Pasadena tu sebab dalam town kan..saya last pegi bulan 6 hari tu naik sasau bila pegi pasar malam brinchang tu..macam2 ada kan hehehe

*∽ IZAN ∽* said...

perrghhh.. sedap2 menu kat Cameron nihh!! memang terliurrr tengokk!!! Izannn paling suka jagung cameronnn!! sweeettttttt sangattt!!

Mrs. Hakim said...

kak mie haritu mel beli gak jambu epal hijau tu.. sudahnya dua bijik tu ke tong sampah. ish, membazir jek.. takde sape lak nak makan kat rumah tu.. tengok pic² ni rasa nak pegi lagi lah.. bestkan lepak kat sana. sampai terasa nak pindah sana jek.. :p

Jieda said...

Bestnya tengok kak mimi kat ladang stoberi tu.Lepas tgk gambar kak mimi ni takleh jdi,tehun depan kena pegi juga he3