Monday, November 1, 2010

❤ My New Gadget Canon IXUS 130 ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Alhamdulillah antara wishlist aku dah tercapai.. semenjak aku ada kamera NIKON P90, aku langsung tak pegang kamera kecik... kulu kilir la aku dok usung kamera gabak tu.. kadang2 bila nak bergerak agak leceh sebab aku kena bawak handbag besar. kalau nak jalan jauh2 ok la kan.. kadang2 nak gi kedai makan pun segan nak snap guna kamera besor.. so since kamera samseng samsung aku pun dah aku turunkan tahta pada adik ipar aku.. maka aku pun beli la kamera baru ni.. lagpun kamera NIKON P90 tu aku nak gi hantar servis la.. aku rasa ada tersalah setting.. nanti bila dah ok aku guna la semula kamera NIKON P90 tu.. niat nak beli kamera DSLR aku kuburkan dulu buat masa ini. sebab ianya tak begitu penting pun.. (hajat tu mmg nak, tp nanti2 lah.. banyak nak guna duit lagi)

Ok ni la kawan baru aku CANON IXUS 130.. pening giler nak beli kamera ni.. macam2 model ada.. sampai aku tengok pun dah sama jer seme.. aku mmg plan nak beli antara kamera SONY sebab tengok body dia cun  or CANON sebab gambar dia lgi menarik.. tp setelah orang kedai tu cakap lense yang boleh zoom keluar masuk ni lebih baik dari lense yang ada kat dalam kamera .. (faham tak??)

So pilih punya pilih akhirnya kamera ini yang aku pilih.. ada 4 kaler.. HITAM, SILVER (oo dah common sangat) OREN & PINK.. so aku pilih kaler pink .. aw aw aw



kaler pink.. cantik tak?



orang sekarang semua sibuk amik touch screen .. tp aku amik yang manual jer.. malas la .. aku tengok SA tu pun terkial-kial nak mengajor aku pakai touch screen.. so aku amik yang bisasa sudah.. lagi cepat. hehehe ..lagipun orang kata touch screen ni sensitif sikit..

18 comments:

eyndayusoff said...

Eynda pun tak reti guna gajet yg ada touch screen...maybe sebab eynda bukan penyabar kot....semua nak cepat hehe...

Jasfyra said...

kamera kaler pink...cantik gila kak!!!

nieda said...

cantik kamera warna pink

..nOj.. said...

cantek kaler pink. skang ni tak pakai camera dah. simpan lam beg bersawang dah gamaknye. seme gambar ambik pakai handphone je. malas nk bwk 2-3 mende. hehe

☆ lieya latif ☆ said...

wah kelas ko kak....dah leh jadi pengumpul kamera ni kak...he he he...betul tu kak, senang ade compact jugak.....kehulu kehilir senang nak angkut kan....

ape2 pun suke kaler yg akak pilih nie...pink karer lagi!~

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

betul tu kak Mi
DSLR nie...mmg payah kalau nak bawa gi jejalan....kita nie dah ler blogger yerk....kalau guna dslr tu...cam malu2 plak nak keluarkan time nak snap gambar makan2 ker....jalan2 kat mall ker....at least bila ada yg compact nie, senang sikit nak mengusung nyer...dslr guna utk special event jer....

cun ler kaler pink dia kak

aiDieNa said...

Cantik.. betul..betul..betul.. semakin canggih sesuatu gadjet tu.. semakin susah nak guna.. baik guna yg kita dah biasa..

Hirda Ibrahim said...

welcome to the girly camera pompuan...
aku purple, ko PINK.. hehehhe

Sham Ummi Echa said...

wah cntik giler camera kaler pink. cutenyer. wahh dendiam je ko bli camera yer. mmg sng ada camera compact ni. nk amik gambo pon xde la segan sgt kan.

aku paham ko ckp pasal zoom tu. masa aku bli dlu pon, org kedai tu ckp mcm tu jgk. better bli camera yg leh lense zoom dia keluar tu.

Cik Nurul Pinky said...

wawwww pink tu kak huhuhu..eh kak memang betul pun kalau touch screen tu leceh sikit..kalau kat jari berminyak sikit pun akan problem..

rasp said...

camera compact mmg lagi menyenangkan ...
nak nak kalo takat nak keluar snap kejap2 gitu ....
tak semestinya kita kena ikut yg uptodate...
kita ikut je apa yang sesuai utk kita...
i loike ur choice!

Ciklinn said...

huhuhu kak mimi.. linn pun ingt nk cari compact balik.. huhuh senng ringan n mudah leh amik gmbr curik2.. hahaha.. pink sgt cutee

Nur a.k.a admansyah said...

14 mega pixel turrr! ok-lah tuuu...

kasi zoooomiiinggg bdk bedua tu cantekX2!!! br kelas dong...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

eyndayusoff :- yer eynda, mimi pun sama.. kurang penyabar juga. heheheh

Jasfyra :- mekasih .. akak kan peminat tegar pink

nieda : mekasih nieda

nOj : akak pun kadang2 still snap pakai hp E72 tu.. tp kadang2 bila nak amik gambar yang cantik2 tu yang kena gak pakai kamera..

lieya latif :- blogger tegar kena ada macam2 opsyen nak snap gambar. heheheh

zAnNa@mAMaBaTriCE : akak dah merasa dah.. kalau bawak kamera gabak ni leceh gak kekadang.. kalau kamera compact, senang nak curi2 snap gak

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...
This comment has been removed by the author.
˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

aiDieNa : haah makin canggih kadang2 makin tak tau guna.. baik guna yang kita dah mahir jer. heheh

Hirda Ibrahim :- yes poms, mak sangat happy dapat kamera pink ok..

Sham Ummi Echa : tengkiu2... aku nak ikut jejak langkah ko dan hirda beli cap CANON pulak.. dah boring pakai brand lain

Cik Nurul Pinky :- heheh kita kan peminat pink. haah nurul kalau tangan minyak lagi leceh kalau pakai touch screen tu kan.. baik pakai manual ajer..

rasp:- kamera compact senang bubuh dalam handbag jer kan sis..

Ciklinn : yer cik lin, nak2 cik lin ada bb kecik, leceh nak bawak kamera gabak kan. so kena ada kamera yg kecik jugak

Nur a.k.a admansyah : nur, tu pasal saya amik kamera ni.. mp dia besar kan.. harga dia pula amat berpatutan.. berbaloi2 la

Emy Omar said...

Cantik kak..nak2 pulak colour pink.Betul tu kak,touch screen ni sensitif..dust pun tak boleh nanti sensor dia hilang(kata orang la kan)tapi akak pun pink colour tu memang cantik

Fazlinil Irma said...

wah.. wahhh.. akak beli kamera baru. boleh la geng dgn sy..

pink + purple.. hehehh ;D