Friday, April 12, 2013

Kenapa aku nak kurus .. ❤❤

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Heheh tajuk tak agak2 gitu.. hahaha oklah, dulu2 azam tetiap tahun mesti nak kurus kan? tu lah azam setiap tahun yang tak pernah dicapai dan ditepati.. tp bila tahun ni, rasa macam malas je nak berazam untuk kurus.. ingat tak entry INI? tapi alih2 tahun ni plak yang kurus betul2 . .. apapun aku bersyukur sebab tersedar awal untuk kurus, kalau aku masih tak sedar, rasa dah rupa tong drum bergerak agaknya sekarang ni. Nantilah bila aku dah betul2 puashati dengan pencapaian berat aku, aku akan share gambar2 time demuk2 tu dengan dah kurus ok. baru lah boleh buat perbezaan..

Oklah ni sedikit sebanyak sebab kenapa aku nak kurus :

1. Kalau diizinkan Allah s.w.t aku nak ada baby lagi .. 

Masa gemuk dulu mungkin susah agaknya nak lekat .. lelemak banyakkan.. so aku berharap sangat kalau dah kurus ni, ada la rezeki dariNYA.. tp kalau dah ketentuanNYA aku mmg tak kan mengandung lagi, aku terima dengan hati yang terbuka... bukan pasrah tp redha .. dulu2, setiap kali aku preggy, aku akan mula dari berat 53kg sampai la bersalin 66kg .. berat naik cuma 13kg setiap kali preggy .. kebetulan lak sama beratnya farhan dan emily ... so korang bayangkan lah pernah satu masa dulu aku gedempol pernah cecah 63kg (tahun 2011 kot), just 3 kilo je lagi nak sama dengan aku last preggy... fuhh mmg masa tu perut mcm orang pregnant 5 bulan.. ngeriii.. tp lepas tu aku berjaya turunkan sampai 61kg je.. pastu menten 61kg jek .. @#$%%^&^&* .. Manalah tau kalau la lepas ni aku preggy, In Sha Allah mungkin berat aku tak la naik mendadak.. bayangkan kalau aku pregnant setat berat 61kg (masa gemuk haritu), pastu berat terakhir nak bersalin naik 13kg, compem masa tu 74kg kot! dah rupa ala2 mak penguin pulang petang agaknya. hehehe.. 

2. Susah nak cari saiz baju ..

Ye, masa aku gemuk haritu, mmg seksa nak cari baru.. sebab bila amik saiz M, compem tak muat.. amik L pun sama, amik XL baru muat, tu pun ngam2 je kat perut.. tp korang tau jek la bila amik baju saiz XL compem la baju tu besar.. bila dah besar, mmg huduh la kan.. tp sebab nak cover perut punya pasal, beli gak la.. Alhamdulillah, sekarang aku dah muat saiz M.. Dan saiz S In Sha Allah tak lama lagi dah boleh sarung!

Macam tu gak dengan saiz baju kurung moden or jubah .. jangan nak harap pakai saiz 38.. tak muat okeh... last 2 years aku pakai baju saiz 40 dan last year aku pakai saiz 42, giler geloboh (lupa plak nak snap kat tag baju) ... Alhamdulillah, baru2 ni saiz 38 dah boleh sarung... mmg syukur sangat2.. kain baju kurung sekarang ni pun aku terpaksa letak pin sebab dah tak leh cangkuk yang asal...  hilang 2-3 inci rasanya kat pinggang..

 
Last year masa gi Bandung, aku frust giler2 sebab banyak baju aku tak leh beli, bila try fitting, baju dah boleh masuk ngam dengan badan, tp tak leh cover perut plak yang boroi ni.. so tak beli la kan.. mmg aku tak puas shopping kat Bandung haritu.. harap2 kalau dah kurus ni, senang la cari baru lepas ni .. tak de la asyik cari saiz L or XL je.. baju2 kurung sedia ada dlm gobok ni semua bahu dah jatuh dan besar, dah rupa baju pinjam, nampaknya kene beli or tempah baju baru..

3. Teringin nak pakai cantik2..

Bila dah susah cari saiz baju, compem la kene amik L or XL kan. bila saiz macam tu, compem baju tu kurang menarik kan?? kak ton ni dah la rendah @ katik, so nampak lg tua la kan.. hahahaha jd kalau lepas ni dah boleh pakai saiz M or S, dapat le merasa pakai baju cecantik.. mcm orang sekarang ni dok sakan berpeplum, berdress maxi bagai kan.. Kak ton pun teringin jugakkk. hahaha dasar tak sedar diri dah kertu.. feeling2 nak rasa umur awal2 30 an plak ...eh mesti lah kan? barulah en papa bertambah sayang. hehehe

dress idaman hati.. - amik gambar ni dari website http://www.eightdesignsboutique.com/

4. Untuk lebih sihat

Bila kita dah kurangkan pengambilan yang manis2, dan lebihkan air putih, otomatik kita akan sihat.. betul tak.. ye lagi 3 tahun aku nak masuk 40 series, so kene la jaga pemakanan  sebab takut ada kencing manis or darah tinggi, aku ni memang ada keturunan penyakit tu, so kalau tak jaga dari sekarang, potensi tu ada.. so kene la hati2 .. dan lagi satu bila dah kurus sikit ni, benda yang aku suka ialah aku dah tak mengah lagi bila jalan.. tak sepenat dulu.. rasa cergas jek.. dulu naik turun tangga mmg seksa, sekarang ni alhamdulillah, tak de masalah..

Oklah kalau ada apa2 tambahan aku update kendian ye.. opss lupa nak cakap, bila dah kurus, bukanlah bermakna aku nak pakai sexy2 or ketat2 melekap satu badan sampai nampak susuk tubuh sangat.. aku tetap nak pakai lawa2 tp masih menutup aurat..


*** Lagi 5 kilo lemaks harus dibuang ..


22 comments:

NinaAz said...

Cayok2 kak. Nina pun nk kurangkan 5kg lg. Jom buat 6 week 6 pack by jillian. Best. Otot tambah! ♥

MRS. K said...

akak opis ni umur 41 consume herbalife alih² pegnen lol.. ehhee

mamasuri said...

go go chaiyuk..hari2 sy baca blog ni..motivasi utk kurus/atkins..

atty's said...

cayalah mimi..kty ni pun aritu diet.lepas tu ke laut..
tp ini harus diet balik..

nifalnin... said...

go go kak mimi...

impian kita sama kak.. nak pakai baju cantik2 tp masih kekal menutup aurat...

sy plak nak kecikkan pungkoq ngan drumstick nih...

ngengenege...

Mooniqueen said...

banyak kebaikan kalau kita kurus ni... tak semestinya utk cantik, lebih kepada nak sihat

Cho Zila said...

memang sumber inspirasi akakler korang yang berdietni... akak lagiler kena gi kedai khas orang besar kalau nak dapat baju cantik sikit.. sbb kalau kedai biasatu mesti entah apa corak dia bagi.. dahler kitani gemuk dia boleh bagi corak langsung tak sesuai...
memang impian akak pun nak kurus dan sihat...

Zana Nordin said...

yeeeeee.......persoalan yang sama jugak..hu hu hu...tp nampaknya kak mimi lebih dulu berjaya mendisiplinkan diri..bravo kak mimi...

Zana nie nafsu mengatasi keinginan..hu hu hu...

MrS. F!zA said...

chaiyok kakmimi.. sy nipon sama dlu size XS pon blh msuk skrg dh size M..L pon dh blh pakai lah..sobsss..tgh usaha nk kurus jgk ni..

awliya said...

assalam..jom cuba herbalife

~aSHa~ said...

suka la dengan cara akak yg positif...thumbs up to you laling...

i'll follow u....

sy setuju dengan akak...nak sihat, nak pakai cantik2...bukan tuk sape..tuk suami juga kan kak..bukan nak buka aurat...nak muslimah moden je......

Chekgu Azrine said...

bagus kak.mimi..kuat smgt .teruskan.perjuangab ye kak mimi..neway tahniah sbb dh kurus..

Hirda Ibrahim said...

yer ko...
main reason byk choice baju.
aku ni, if x L, XL. size lain x yah le nk jeling.

Emy Omar said...

Caiyok kak..caiyok. Insyallah,tercapai hasrat akak tu nanti kan.Saya ni pun baju2 banyak yang kena tempah lain dah,bahu dah jatuh..saiz dah lebar gedoboh mcm baju pinjam huhuhu

Appyloque said...

contact me if you are serious to lose weight.. 0137903468
http://facebook.com/appyloque

nur izwa mohd mukhtar said...

susahkan nak kurus. alhamdulillah, saya pun dalam proses menurunkan kg. Dah lost 14kg. another 12kg to go.

salina yusof said...

slm.
sy sediakan cara bagaimana anda blh kurus dgn mudah dan cepat tanpa guna pape produk.
http://www.weighttrainer.blogspot.com
tq

Adwa Kay said...

assalammualaikum. singgah sebentar. nak share baju ajaib untuk kurus dan maintain kurus n slim serta sihat. hasil dalam 10 minit. jom singgah blog saya http://superproduct01.blogspot.com

Nazira Yaacob said...

Banyaknya akak berjalan merata-rata dah. Saya pun banyak travel sebelum tapi sorang-sorang aje sebab business trip company :(
By the way akak saya pun dulu berat 66 kg a year after saya bersalin. Macam-macam dah makan last-last kawan office rekemen Shaklee sebab dia dpt kurangkan berat 4kg dalam sebulan lebih.
Masa mula-mula saya makan, kurang 1 kg je dalam 2 minggu. Lepas tu dah dapat 'rentak' dapat la kurangkan 4 kg jugak sama macam kawan..Skrg masih meneruskan sebab berkesan dan tak payah exercise ;)
Kalau exercise lagilah cepatkan..

Kalau berminat nak tanya, boleh contact saya naazyra@gmail.com saya bagi akak special price (harga blogger). :D

Saya pun ada blog sendiri, naazyra.blogspot.com

syue wana said...

ada byk sebab boleh jadi gemuk.
sy berat badan bertambah start zaman bekerja.
ni kisah saya sndr
http://www.freevitamin.my/2013/07/kenapa-aku-tembam-lepas-start-bekerja.html

Naza Akmar said...

Alhamdulillah....tahniah sis berjaya menurunkan berat badan

Sedikit perkongsian tentang kurus di blog saya juga
https://mamasyafi.wordpress.com/2013/08/22/bila-lecithin-dan-alfalfa-bergabung

Naza Akmar said...

Betul.mnak kurus tu perlukan usaha..nak gemuk makan jer byk byk.

Sedikit perkongsian untuk kurus di blog saya

https://mamasyafi.wordpress.com/2013/08/22/bila-lecithin-dan-alfalfa-bergabung