Monday, June 24, 2013

Ice cream Nutella

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok harini nak citer pasal ice cream pulak.. haritu ada baca kat fb, ada yang share pasal ice cream nutella.. nampak macam sedap. dah la senang sangat2.. bahan2 pulak mmg mudah didapati. anak2 mmg suka giler2 dengan nutella.. jadi aku pun try & error la buat ice cream segera ni.. kebetulan plak haritu gi disneyland, asben beli bekas ice cream ni.. tp rasanya banyak tempat yang jual.. boleh guna juga


bekas ice cream.. wajib ada

boleh guna susu kotak or fresh milk apa2 jenama.. dan semestinya Nutella ye..

Ok aku guna blender untuk mensebatikan batter ni.. boleh juga guna mixer kalau ada la.. oh ye ni blender ni mmg aku beli bekas dia asing.. khas untuk blend benda2 selain dairpada cili... kang guna blender yang pernah blend cili, pedas lak ice cream ni kang

aku sukat acuan ice cream tu ngam2 1 cawan susu dan aku masukkan 1 sudu besar nutella.. kalau nak lagi pekat, bubuh nutella lebih sikit .. tp kalau sembelit aku tak jamin..

blend la sampai sebati

ruang dalam acuan

sedap pekat melekat..

dan sedia untuk di simpan di peti ais semalaman..

tu dia dah keras.. A'am dah tak sabar terus gigit..

sedapnya mama... esok buat lagi tau.. baiklah anak2..

8 comments:

duniafana said...

sempoi...saya nk bt jgk

Rasp said...

eh simple je ek sis...
nak try buat lah...

so sukatan nye is as simple as...
1 cwn susu + 1 sudu nutella lah ek...
kalo 2 cwn = 2 sudu...gitu?

memang nak try ni....

atty's said...

terliur nengok aiskrim nutella nie .

Umie Artoqiemie said...

dapnye dik. akak pun nak. :(

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

eh senang je ye.. rasa nya mesti macam makan aiskrim coklat kan

Hirda Ibrahim said...

okies..leh try gak nanti!

Arina Yusof said...

1 cawan or satu mug? saya nampak gambar mug. nak try gak

Arina Yusof said...

1 cawan atau 1 mug? sebab gambar tunjuk gambar mug. kang tak menjadik pulak aiskrim saya. tq!!