Friday, March 4, 2011

❤ Keadaan rumah mak di segamat selepas banjir ❤

Salam Bismillah
Mama Farhan Emily

Ok harini aku nak share gambar rumah mak aku yang banjir kat segamat bulan lepas.. patutnya aku share citer ni dari dulu lagi, tp mood tak de.. tak pe la, biar lambat asal update. heheh (pepatah baru la katakan) .. tapi gambar adalah sedikit tonggang terbalik.. ala belasahhhhh

opss gambar adalah ehsan dari FB kakak aku.. aku cilok je dari FB dia, ala dah tentu mak aku mak dia jugak kan, so rumah yang sama la kan. kih kih kih

korang tengok ar, abis berlumpur seme barang2 dalam rumah..


ni kat dapur luar.. mmg berselerak.. nak tengok pun macam tak lalu je kan.. bau jangan cakap la..


ni kat kawasan perkuburan arwah abah aku.. semua pagar tumbang ko, kebanyakkan batu nesan pun tumbang gak..


masa ni masing bergotong royong bersihkan rumah.. air naik tinggi.. kata mak, air naik tinggi dari paras aku..


peti ais pun abis semua...


korang tengok la berlumpur2 seme


















aku tengok gambar ni pun nak pitam.. belom lagi orang yang menghadapi banjir ni.. mmg penat nak menguruskan balik rumah.. paling tak tahan nak basuh kain baju bertimbun2.. bukan macam basuh baju biasa kita sehari2 ni .. tapi basuh baju yang penuh lumpur.. ok tips sikit nak bagi.. untuk barang elektrik, jangan ON kan selepas korang tengok barang tu kering.. tp korang kena JEMUR barang elektrik tu sekurang2nya seminggu di panas terik.. bila dah betul2 kering.. baru la boleh ON, insyallah hidup semula dan boleh guna barang tu.. alhamdulillah TV TOSHIBA (yang gemuk tu bukan TV nipis) yang arwah abah aku beli dari tahun 2000, dah 2 kali tempuh banjir .. alhamdulillah boleh hidup lagi. masih bernyawa dan masih bg khidmat lagi.. padahal dah 2 kali tenggelam dalam banjir.. decoder astro pun adik aku siap pancit air dalam tu sebab dah kotor sangat, tp dia jemur kering2, dah boleh guna dekoder astro tu tanpa masalah.. begitu jugak peti ais dan mesin basuh kat kg aku... ok tu ajer.. harap2 tak de lagi la banjir.. sebelum ni tahun 2006.. pun teruk cam ni gak..

13 comments:

liwaniel said...

teruk jugak banjir kat kampung akak ye..habis semua..jenuh jugak nak mencuci semua tu balik kan

cikmOt said...

simpati ngan mak akak...
banjir2 ni kan bencana alam...kita tak pat nak elak...
sedihya kan...

rasp said...

umah PIL i *kat segamat gak* tak teruk sangat sis...
sempat le mengangkut barang2 tu next floor...
umah dia split level je pun...
naik air takat betis je ...
tu pun teruk gak membasuh...
umah ur mum nie lagik teruk...
memang jenuh nak membasuh kan ...

LyNn HaMzAh said...

kesiannya tengok kesan akibat banjir nie kak...lynn ada gak lalu kat segamat waktu banjir dah nak surut hari tu...ada separuh tempat masih lagi airnya x surut2...kesian betul...

Cik Nurul Pinky said...

teruk jugak banjir kali ni di johor ye kak..tak silap nurul masa nurul tingkatan 3, penah tolong atuk bersihkan rumahnya bab tenggelam habis kena banjir..penat tu tak yah cakap huhuhu

alawiah raji said...

kesiannya...byk2kan bsabar lah yek

::Mamalyna:: said...

kak, teruknyer kesan banjir... letihnya nak kemas...

onniesham said...

ya allah mimi, teruknya banjir kt umah mak ko ni. abis tenggelam sumer. tp aku kagum nih , sbb brg elektrik tu leh guna lg. dlu umah mak aku kena naik air smpai paras betis. terus rosak fridge mak aku. tp x tau la plak boleh jemur cam2 kan. kalo tau leh jemur dlu tgk leh guna ke tak.

hrp2 pasni xde la bnjir teruk2 mcm ni kan. jenuh nk brkemas.

Zana_MamaBatrice said...

tulah kak
hari tu tengok pic2 nie kat fb kak dezerin...subhanaallah..
teruk gark kak..
penat nak mengemas dan membasuh rumah after banjir kan kak...
sian mak ko..tp takpelah...janji sume sudah selamat kak

~aSHa~ said...

tgk kat dinding tu pun dah tau paras air naik takat mana...tinggi tu kan..
tapi alhamdulillah sebaik keluarga akak tak mengalami sebarang kemalangan jiwa...

Emy Omar said...

Tinggi sungguh ye kak air naik..dugaan betul tu,harap semua mangsa banjir tu tabah dan sabar.Betul la kak,saya tengok gambar2 akak tu pun dah nak pitam dah kalau sendiri yang alami mau demam dibuatnye ni

Mimi said...

aku rasa banjir kt segamat ni lebih kurang cam banjir kt rumah makcik aku kt Jitra..sepupu aku hari tu masa balik Raya Haji 2010 mmg gotong royong bersihkan rumah mak dorang..makcik aku sampai sekrg phobia dok umah tu, sbb masa kejadian tu berlaku tgk maghrib, then air tetiba masuk gushhhh mcm sungai dlm rumah dia..
But syukur Alhamdulillah dia dgn maid dia sempat keluar rumah and kebetulan anak no.4 dia dah tunggu kt luar rumah nk bwk ke tempat yg tinggi...

re: aku seriously x ingat berapa harga kuih yg penuh kacang dr The Loaf tu sbb masa tu ada beli benda2 lain lagi..

aiDieNa said...

Ya Allah.. nak pengsan lar tengok sumer tue.. letih lagi lar kan nak mengemasnya.. Kak.. umah mak akak nie setingkat ker.. kalau 2 tingkat senang sikit kan.. angkut sumer barang ke atas biler datang banjir.. idak ler teruk sangat nak cuci nanti..