Thursday, February 7, 2013

Cuti-Cuti Ke Kota Bahru Kelantan Day 2 - Nasi Berlauk Kak Wok, Rantau Panjang, Pantai Cahaya Bulan, Pasar Malam Parit Dalam

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Pagi ni lewat keluar hotel.. budak2 bangun lambat.. selak2 langsir, tu dia, dah cerah.. boleh nampak jalan bawah.. dalam kul 10 pagi kami keluar..




 Lif hotel ni macam masuk dalam peti ais.. transparent lak tu. siap leh nampak lif ni turun dari setingkat ke setingkat tau.

depan kaunter
Habib jewel ni sebelah je dengan hotel
hotel aku hujung sekali, yang ada motor tu

Ok set map untuk brunch di Nasi Berlauk Kak Wok.. belakang KBMC.. ada satu lagi cawangan di Kubang Kerian.. nasi kak wok ni simple je, tp sedapppppppppppppppppppp tau.. anak2 aku pun suka.. nasi panas2 dan lauk pun sentiasa di top up.. letak abis, letak abis.. mmg laku ler..

dah nampak KBMC ni dah betul la tu.. lepas KBMC ni belok kiri.. masuk ke dalam sikit.. insyallah jumpa..

tak sabar nak makan, dah lapo





lauk ni nampak simple jek, tp sedap



dia bungkus siap2.. pastu nanti baru makan.. tak de pinggan, tp kalau nak pinggan boleh request

fuhhh...
jemput tengok saya mamam. hehehe



Ok sudah santap, jom kita pi Rantau Panjang .. set balik maps, kang sesat ke susah plak

My new Baby C (heheh sempat!)


dalam perjalanan jumpa kedai ni.. untungnya.. 50 sen je Teh O ais kat sini kan??

sudah hampir sampai



giler tak tengok??? serius murah dan cantik2 belaka.. sebiji macam tudung jenama terkenal tu.. kalau ada kekurangan pun mungkin seperti awning kurang keras tp tak lembik, atau kain shiffon gred AA tp masih gorjes untuk di pakai.. brooch mmg cantik2 dan berkilau2an.. harga??? RM60-75 sehelai, bergantung cara korang tawar menawar.. amik banyak kalu, lg murah ler..



sajer kasi menanah mata korang tengok tudung2 ni. hahaha

dalam cubaan nak paw bubble lagi..


gagah ko bang, angkut moto .. yang sebelah tu kemain kiri kanan bawak toto..




beli baju tido emily.. beli lengan dan seluar panjang sebab nak gi ngaji terus..
 






somtam mangga.. sedap





Ada kejadian yg sadis sikit. emily terpatah gigi.. gigi dia mmg dah goyang. menunggu hari je nak tercabut.. tu yang menangis sakan tengok darah tu.. si bapak sibuk memberi pertolongan cemas.. si emak, snap2 gambar je. hehehe



gigi belakang tu dah tumbuh, tu pasal gigi depan dah goyang dan tercabut..

babai Rantau Panjang

balik tu kami singgah di Masjid Beijing ni untuk solat jamak







cak



dalam keta bebudak ni tido.. siap pesan kat aku, nanti dah sampai pantai kejut.. nak main pasir.. iyolah nakk





























tak de alat mainan sodok2, so derang cari apa yang ada je lah. hehehe

















ada gak kenangan satu family kat Pantai Cahaya Bulan

Lepas balik dari PBC, kami balik hotel sebab dah nak maghrib.. nak solat jamak dulu, then keluar cari makan malam plak



 Dan dan nak pakai baju beli kat Rantau Panjang tadi.. siap nak pakai tudung plak (beli kat sana gak).. pastu siap cakap, mama amik macam ni, nanti tak nampak pompuan pakai payung tu.. sabar jelah

Keluar hotel, kami terus ke Pasar Malam Parit Dalam.. dekat dengan hotel.. cuci2 mata kalau ada yang berkenan. aku ada gak beli beberapa ketul brooch yang sinonim dengan jenama terkenal tu.. ala tukar2 brooch kan apa salahnya.

ada juga jual di pasar malam, harga derang jual RM70 siap brooch, ok la kan?
sotong bakar
 

Kul 9 mlm kami ke Yati Ayam Percik (salah satu tempat yang harus dicuba juga ni)..  tp agaknya sebab dah malam, dah tak berapa banyak lauk yang tinggal.. tp boleh la nak makan


dah tak banyak ayam yang dibakar
ayam percik... boleh makan 2 orang
 
Ikan sumbat

gulai kawah

tak banyak lauk yang ada. tp tetap bersyukur sebab sedapp

Balik hotel, terus siap2 kemas2 bag sebab esok nak check out.. dalam kepala aku ni, mesti keluar lambat sebab esok tak de plan apa2 sebenarnya. so nak keluar sekitar pukul 10 pagi atau 11 pagi.. tp masalahnya.......... cemana dengan parking .. esok kan dah kerja.. kalau aku parking malam ni, sapa nak bubuh syiling untuk parking tu.. kang ada jugak yang kene saman.. cemana yek??? (sapa baca entry pertama mungkin paham apa yang aku cakap ni).. kira tunggu citer esok!

19 comments:

NinaAz said...

Ikan bilis tu sedap kakkkk. Mcm makan keropok jeaaa. Best2.

Hirda Ibrahim said...

tu diaaa....gila byk tudung ala2 paridah. sure rambang mata.

nasik berlauk kak wok tu sure sedap ko. kids yg picky eater pun leh mkn. memang ok sgt lah tu.

oh marbelesnya segala seafood celup tepung ituuuu...
terliuq mak. slurpppp

lieyalatif said...

BEST2 KAK...nejoy aku tgk satu2 gambar...tade satu ayat pun lieya miss bace...ade rezeki pi kelantan nanti leh ikut itinerary akak nieh....lieya dlm plan nak suprise kan mak abah nak ajak pi cuti kelantan...ye laa dieorg dah penah dok situ 10 tahun kan...mesti rindu nak pi tgk umah lame heheheehehehe

kak cantik c baru akak...matching gitu ngan tudung n baju...lieya rase akak ni mmg masuk le ngan kaler purple...leh geng ngan kak aimi hihihihihi

emy pokden said...

sedap kan nasi kak wok tu....
dr kecik sy makan..tak ubah langsung rasanya...

Nur a.k.a admansyah said...

a'ahh.. Mimi, setuju ngn komen kwn2! suke bc celoteh ko beb... Even I yg selalu blk kelate ni pun x jejak lagi kt Yati Ayam Percik, kak wok nasi berlauk tu... panjang kata....

MMG TANGKAP LELEH PICS KO NIE...

TERBAEKKKK

Jasfyra said...

cantik2 gambar akak.mmg puas tgk.
boleh plak kt situ patah gigi emily ye.tp xpela,lg cpt patah lg elok kn kak.dah ada gigi baru kuar :)

Puan Mimi said...

NinaAz :- akak beli sebungkus je ikan bilis tu, tu pun blom sempat rasa.. sedap ek. nyesal lak tak beli banyak. heheh

Puan Mimi said...

Hirda Ibrahim :- ye ko, mmg banyak giler sampai tak tau nak pilih yang mana. hehehe semua cantik2.

Puan Mimi said...

lieyalatif :- oo harus tu bawak mak dan bapak lieya mengimbau kisah silam, mesti derang pun teruja sebab banyak kedai makan yang baru..

tu la akak pun dah jadi mcm aimi, giler pepel lak. hehehe tp pink tetap di hati

Puan Mimi said...

emy pokden :- wah untung la selalu dapat makan nasi kak wok.. mmg orang kata sedap dari dulu2 ek. mesti dah ramai peminat nasi kak wok ni

Puan Mimi said...

Nur :- la ye ke.. patut awak lg expert bab makan kat kelantan tu.. tak pe awak selalu balik sana, nanti boleh try gi okeh

Puan Mimi said...

Jasfyra :- tu la zura, boleh plak time2 holiday gigi patah. tp tak pe lah mujur dah patah, sebab gigi baru mmg dah keluar dah tu

Cho Zila said...

alamak .. kelantan adalah tempat yang masuk senarai destinasi pilihan 2013 akak.. sangat rindu nak gi kelantan.. dah lebih 7 tahun tak gi.. padahal dulu2 setahun 3 - 4 kali pegi.. rindu...

ieda immi said...

aduhh sedap2 semua
kalau saya rambang mata kak ! huhuhu

Nurul Zayana said...

suka tgok emily & abgnya..

Puan Mimi said...

Cho Zila :- tak ramai orang suka holiday kat kelantan, kalau pi pun balik2 tempat serupa, langkawi, cameron highland. tp kalau derang tau pi kelantan tu best, mesti derang pun akan repeat kelantan selalu

Puan Mimi said...

ieda immi:- tu la, lauk pauk semua nampak sedap.. rasa nak makan semua jek kan

Puan Mimi said...

Nurul Zayana :- thanks dear..

onniesham said...

mimi..aku penah mkn ikan bilis yg cmpur kacang tu, kwn cooi bg... sdp giler ko...aisehhh kalo tau ada...mmg aku kirim kat ko