Friday, February 8, 2013

Cuti-Cuti Ke Kota Bahru Kelantan Day 3 - Nasi Ulam Cikgu Kampung Kraftangan, Pasar Siti Khadijah

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Last day, dah nak balik dah.. mmg kene la balik KL kan, kata dompet dah nipis, sila la kembali ke pangkal jalan. heheh .. kami gerak kul 11 pagi.. mcm biasa tak turun breakfast sebab budak2 dah makan ringan2 dalam bilik hotel.. check out terus la katanya..

 

 
kemas bag, susun apa2 yg patut
harini hari ahad, kelantan kerja okeh.. so parking semua penuh..
aku dari dalam bilik hotel dah berdebar2.. jangan la kene saman tau.. sebab kami tak masukkan duit syiling dalam ni.. turun2 kat bawah.. ada nampak beberapa keta dah dapat "surat cinta kaler pink" tu.. aku tak nampak kat cermin keta sewa aku ada ke tak "surat cinta" tu sebab keta mengadap depan.. bertambah la aku berdebar2. hehehehe..
 
sekali tengok kat cermin tak de plak "surat cinta".. rupanya2 mesin ni FAIL!!!! hahaha ini sudah bagus.. so keta sewa kami tak kene la saman...  kan ada 2, yang satu hidup, satu fail.. alhamdulillah, pandai laki aku parking tempat yang FAIL ni yer.. tak kene saman. harap2nya begitu lah!

lepas tu kami gerak ke Kampung Kraftangan untuk brunch

ada gak kenangan kat sini


 
dalam ni macam2 ada..




satu2nya FM getah kat kelantan yang aku jumpa
 

posing2 sat sebelum gi makan
   

 












ni lah lauk yang kami amik.. simple tp mengenyangkan
ini wajib amik.. sedapp... kenal tak??
 
 


Dah makan, kami tak de arah tujuan, so kami repeat balik Pasar Siti Khadijah


biasanya buah salak bulat2, ni lonjong2 panjang2 pulak
 


dah lama aku tak pakai tudung bawal.. teringin la plak
cantik2kan




cantik tak baju batik crepe rama2 aku tu?? beli siap2 buat raya. hehehe.. harga pasaran RM 350.00 ...... tawar2 dapat lah RM 230.00


 
beli serunding sikit.. untuk bawak balik KL
 




ni dah otw ke epot.. selamat tinggal kelantan..
 

sib baik ada tempat timbang.. la tak la berat sangat rupanya
 

bag tak beranak pun.. mmg tak de la shopping beria2 kat KB, lebih kepada makan makan dan makan je kat KB ni. hehehe

tak ramai.. kami alas perut sikit.. sebab brunch td kul 11.30 pagi kan.. ni dah kul 4.30 petang

makan PAMA ni jek pun.. baru pasan ada dalam cup. dulu2 dalam plastik bungkus cam maggi tu jek
sampai hari last kat sana, aku tetap dengan Teh Beng aku.. sedapnyaa
kami naik Semangat Harimau Muda gitu. hahahaha

Alhamdulillah kami selamat pergi dan balik.. perjalanan lancar.. sangat2 happy jalan2 dengan anak2 dan suami.. rasa seronok sebab boleh pi mana kitaorang nak pi, nak makan.. insyallah ada rezeki kita ke sabah dan sarawak plak.. sebenarnya sabah dah pergi tahun 2006 tapi masa tu pregnant kan emily 6 bulan.. manakala ke sarawak plak tahun 2005 masa umur farhan 1 tahun lebih, so farhan tak ingat.. tu yang nak repeat Sabah dan Sarawak lagi kalau ada rezeki.... Insyallah kita tunggu AA buat promo lagik

16 comments:

DiilaNordin said...

yeah balik kelantan nnt nk pg kampung kraftangan gak lar.

nk cari FM hehe =)

♥cikmOt♥ said...

KAK, saya ni nama jek kampung kat kelantan sana...tapi lum pernah jejalan cam gini tau...

jelesnya...nak gak p kelate...

Nur a.k.a admansyah said...

Sukeeeeee bc citer Kelate ko ni Mek Mimi oiii. Kelassss ko MAK!!!

err... sy x penah jumpe buah sebelah petai tu! Jering ker??? awat ade tangkai cenggitu ekk?

Puan Mimi said...

DiilaNordin : cari jangan tak cari tau... tempat lain mmg tak jumpa.. kat epot pun tak jumpa tau

Puan Mimi said...

♥cikmOt♥ : la ko orang kelantan ke.. ok sangat la tu. nanti balik kelantan boleh review plak tempat lain yg best2

Puan Mimi said...

Nur a.k.a admansyah : alahai mek Nur, saya citer biasa2 je.. bahasa pasar la katakan. hehehe ntah buah apa saya pun tak tau. saya tak berani makan. amik ulam yang biasa saya makan je

lieyalatif said...

akak ku sayang!!! terima kasih atas buah tangan spesel dari kelantan...percaye tak kak, tu la satu2 fm kelantan yg lieya ade lepas akak bagi tauuuu...thanks kak!!

kak, matching gile tudung dengan baju akak...pandai akak cari blouse yg same jek kale ngan fareeda...mmg comey akak...

ya Allah kak semalam macam nak mati tgk makanan2 yg akak post...arini macam nak pengsan then bangun balik then pengsan balik tgk kain2 ela batik tuuuu..cantik gileeee...sini mahal2 kalo mcm tuuuu

Puan Mimi said...

Lieyalatif:- sama2.. tu la akak ni masa hari pertama dan kedua dah frust2 menonggeng tak jumpa FM getah. yang batu melambak tp akak tak beli. alhamduillah jumpa masa makan kat situ.. syukur..

tu la lieya, kalau pi kelantan or terengganu mmg tak sah tak beli batik sutera.. nanti kalau bawak mak ke kelantan harus tau beli batik sutera buat kenangan2

Jasfyra said...

seronok baca..lps ni kalo saya nk p kelantan,nak naik kapal terobang gak la...xlarat nk dok dlm kereta berjam2 kan..lama gila rasanya..huhu

Daddy Ziyyad said...

kereta tu mmg pulangkan di epot ya?

Gi KB saya tak terfikir pulak nak beli FM Kelantan..hihihi

Puan Mimi said...

Jasfyra :- haah kalau ada rasa nak pergi, baik naik flight.. cepat .tak de la penat sangat

Puan Mimi said...

Daddy Ziyyad :- ye amik dan hanto di epot.. tokey tu jemput masa di epot, balik nanti dia amik semula

LYAfrina said...

bestnyer..
lya x pnh smpai kat kelantan ni.. bila tgk pic ni cam menarik gak kat sini ye..

onniesham said...

mmg rezki ko la kan... jmpa gak fm rubber kelantan tu... rezki kami2 gakkk...hahahha... tq pomssss

Anonymous said...

salam,
saya salah seorang silent reader.
sedikit pendapat dari saya.
entry2 travel awak menarik. Tapi sayangnya setiap makanan awak tidak sertakan sekali harga.
ini penting untuk rujukan orang2 yg mahu ke tempat2 itu.
bagi saya, jika mahu di kategorikan sebagai "travelog". info mestilah padat supaya boleh dibuat rujukan orang ramai.

moon bulan said...

Assalamualaikum sis...

Berminat dengan sutera?

Sila like page

FB : TSUKI MOON SHOP
INSTAGRAM : TSUKI MOON SHOP
EMAIL : TSUKIMOONBULAN@GMAIL.COM
SMS/WHATSAPP : 017-6052330

THANKS.