Friday, August 20, 2010

Tutorial besarkan gambar

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Ok harini tak de apa nak update yang menarik.. aku rasa nak ajar korang cemana nak upload gambar supaya gambar korang jadi besar macam gambar2 aku.. perasan tak gambar2 aku tu seme besar2 belaka? heheheh ok aku rasa kebanyakkannyer dah terrer dari aku.. tapi tak pe aku baik hati nak bgi tutorial pada kawan2 yang masih blom tau lagi.. kalau nak ikut, sila lah, nggak mau pun tak pe, tak de paksaan ... lg pun aku bg tutorial ni tak de kena bayaran pung.. pree op cas jer..

memula, lepas dah masuk dashboard tu, sila la pergi kat SETTINGS .. pastu gi kat BASIC


Scroll ke bawah cari Select Post Editor clik updated editor pastu SAVE SETTINGS


pastu nak wat entry kan.. gi ler NEW POST cam biasa


pastu seperti biasa, clik INSERT IMAGE


kalau versi lama, korang sendiri tau kan cemana rupa bentuknyer.. hanya boleh diupload 5 gambar dalam satu2 masa (setiap kali nak upload hanya 5 keping sahaja maxima kan?) ... tp dengan versi baru ni, korang boleh upload sebanyak mana yang korang suka.. tak yah tunggu2 .. just klik jer BROWSE

VERSI LAMA


VERSI BARU


pilih gambar dari folder mana korang nak


kalau just nak upload satu gambar, lepas gambar tu dah appear, just clik OK


kalau nak upload banyak2, just browse jer banyak2 gambar tu.. pastu korang klik gambar pertama tu pastu tekan ok, then clik balik insert image untuk amik gambar seterusnyer.. faham tak? nanti korang cuba la..


ok contoh gambar kat bawah ni, bila dah diupload kat korang punya entry, korang klik gambar yang korang nak besarkan tu, nanti keluar seperti di bawah ni .. clik Extra Large..


otomatik gambar tu jadi besar lebar dan besar... memang puashati.. agak2 korang faham tak aku punya tutorial ni, jangan segan silu sila la tinggalkan komen, nanti aku balas..

ni adalah gambar saiz biasa .. kecik jer kan..

ni gambar selepas di extra large kan..


dah siap semua jangan lupa PUBLISH POST. heheheheh

oh ya, terlupa lak aku, kalau korang nak belajar lebarkan ruang yang kita buat entry ni.. sila berkunjung ke blog INI .. insyallah ruang entry korang akan lebar gak macam ruang blog aku ni jugak. hehehehe .. sebenarnya kalau korang tak lebarkan ruang entry ni pun tak pe, tp kalau nak lagi puas hati sedap mata memandang, korang lebarkan la ruang entry ni dulu ok.. gerenti puashati.. (apa la aku cakap belit2 ni cam ular jer)

23 comments:

rasp said...

wah...thx for tis info...
akak nie mmg slalu ketinggalan zaman...
very the buta tuli IT...
baru blajar nie...
lepas nie leh le dpt letak gambor besor2 hehehehehe
thx ya sis...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

rasp:- tak de hal sis, saya mmg suka share info kat kengkawan

..nOj.. said...

yg si emily ni tgh buat ape kak? kelakar betul tgk aksi dia ni. hehehe

☆ lieya latif ☆ said...

urm, bagus cikgu mimi ...buat tutorial ni...lieya ade gak belajar dgn lagi satu cikgu kat blog mane ntah, tapi die tukar nombor2 kat edit html.....tapi tak berape menarik jadi gambar tu....

nanti leiya try akak punye lak....

thanks kak mimi...cyg akak!~

Alida Ali said...

Tq ye share info..slm kenalan...

Jasfyra said...

thanks kak, nk try nanti

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

nOj :- hahaha si emily tu konon2 nak jdi cam abang dia la.. otomen. gambar lama ni sebenarnya, tahun lepas punya..

lieya latif :- akak ada baca gak tutorial yang lieya cakap tu, tp yang tu akak tak pasti setiap kali nak besarkan gambar kena edit no2 tu ke tak.. yang akak punya ni tak yah.. senang giler yagn ni..

Alida Ali : sama2.. salam perkenalan jugak..

zura :- cuba tau, kalau menjadi maknanya apa yang akak nak sampai kan tu orang faham la..

Nur a.k.a admansyah said...

Faham cikgu!!! nanti sy try.
Mimi nie baik-lah! dpt pahala extra di bln Ramadhan sbb ajor sy! hehehehe

LiErOSe~QiEmi said...

wahhh ilmu yang berguna ni.. nanti klu datang mood rajin leh buat hihih

Syasmeen said...

thanks mimi...dah cuba dan dpt hehehe dah publish pun

nieda said...

thanx akak, lagi nampak mudah..nanti nida nak try, sgt2 membantu..

~~ciklinn~~ said...

kak mimi tq....linn try skrg gak... yg ni senng sikit.. linn hari tak tau nak buat yg kena tukar kat html tu.. tq sekali lagi

LyNn HaMzAh said...

terima kasih cikgu...hehehe...info berguna nie...kak, tolong buat tutorial macam mana nak buat auto published entry plak...lynn memang nak belajar sangat...hr sabtu ahad memang x sempat nak buat entry...jd kalau tahu buat auto published entry memang best arr...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

nur :- syukur, maknanya tutorial saya mudah faham la yek. hehehe

LiErOSe~QiEmi :- ok cuba yer nanti, thanks coz singgah sini

Syasmeen said...
thanks mimi:- menjadi ek.. ok bagus anak murid cikgu

nieda :- versi yang ni mmg mudah ..

ciklinn :- ok cik linn nanti cuba ok

LyNn HaMzAh :- boleh lynn, nanti akak buat kan tutorial tu untuk lynn yer.. tunggu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

new setting nie lagi senang dari yang lama kan kak......kalau dulu, nak kena masukan sumer gambar dlm draft baru boleh nak tulis apa2..la nie, even kita dah upload pun....pastu boleh type dulu citer, baru masuk gambar, type citer, masuk gambar...senang kan....

Emy Omar said...

Kak Mimi...thanks kak kita dah try berhasil thanks alot..
psst kak kita nak tau la mcm mana nak lebarkan blog,sebab kita rasa ruang blog kita tu macam tak berapa luas la macam yang akak(akak faham ker?)....ishh macam mana nak explain pun susah..hmm nanti kita dapat perkataan yang sesuai kita inform akak la :p

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

zana :- yer zana, new setting nie lagi senang dari yang lama. tak rasa menyesal pun tukar ke versi baru ni.

emy :- akak rasa faham apa yang emy tanya tu.. emy dah pergi link INI (warna biru) tu tak.. tu tutorial nak lebarkan ruang.. tp kalau emy still tak faham, maklum pada akak, nanti akak buat turotial khas untuk emy

aSmiDar said...

tima kasih..comel emily...
tgh menari ke tu??

Nadhirah Shamsuddin said...

akak, thanks di ats tutorial ini..
sy punye blog dah jadi.
meh ler dtg.. huhu

puanstoberi said...

Salam,
blogwalking then terjumpa link blog ini. then tgk ada tutorial bes. then da amik bwk masuk blog. thanks ya..bertambah ilmu di ari jumaat yg mulia.

By d way...salam kenal dari puanstoberi :))

Mimie.Candy Cane said...

thanx utk tutorial ni..byk membantu...

Noraini Hussin said...

tq. tutorial ni membantu saya sbg blogger yg baru bertatih..

Sheera Razak said...

macamane nak tukar versi lama ke versi baru?