Thursday, April 22, 2010

Tutorial Network Blog

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Aku rasa aku tak pernah buat tutorial kan.. ok kali aku nak ajar korang cemana nak letakkan network blog ni kat FB korang.. kiranya bila korang update kat blog jer, otomatik masuk kat FB korang.. so kawan2 yang bertenggek kat FB pun alert la korang punya blog ada update citer baru.. ok oleh kerana aku dah buat sendiri, so aku tak leh la nak tunjukkan.. tp oleh sebab SHAM mintak tolong aku buatkan, so aku rasa aku wajar share dengan korang, mudaha2an korang faham ek... tak faham kalu, jangan malu2 bertanya..

ok step by step yerk... ready!!

1. masuk kan link ini



2. kemudian pergi dekat HOME


3. pergi kat Add your blog..


4. Isikan butiran-butiran anda. lepas dah settle, clik NEXT


5. Lepas tu clik YES


6. kalau dia tanya soalan gini, dema clik la yer


7. Pastu akan keluar gini...



8. Korang nampak tak URL kat bawah ni, sila COPY



9. Bukak blog korang, pergi LAYOUT, ADD PAGE ELEMENT, korang PASTE di HTML pulak..



10. pastu semak, dah keluar blom kat blog korang


11. pastikan korang paste dulu URL tadi dalam blog, baru la korang VERIFY WIDGET



12. pastu tekan NEXT lagi


13. korang cari ni plak FEED SETTINGS


14. pastu korang click PERSONAL FACEBOOK PROFILE, pastu baru ALLOW PUBLISHING



15.  korang clik ALLOW


16. Tekan PUBLISH TEST POST

17. tadaaaaaaa dah siap dah.. so lepas ni setiap kali korang letak entry baru, tak yah susah2 nak link kat FB, dia akan otomatik masuk FB korang.. insyallah kawan2 korang berduyun2 la singgah kat blog korang..




ok tu ajer.. tak faham kalu, calling2 ek

Cau Cin Cau

24 comments:

Echa said...

waaa.. bagus la kak mimi ni.. nanti nak try.. tapi tak tau la menjadi ke tak ni..

☆ lieya latif ☆ said...

bagus akak...tak kedekut ilmu...ade sesetengah org tu kite tanye jawab mesti...ntah yeak...camne ntah godek2 ari tu..... hangin jek kdg2...akak mmg bagus, bab2 share ilmu ni dari A sampai Z akak tunjuk....

thanks kak!!~~

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

echa :- tak menjadi kalu, tak reti2 ke nak tanya kat ym? hehehe

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

lieya : sharing is caring....

Jasfyra said...

setuju ngan lieya..kak mimi ni kalo bab2 ngajar org.dia ajr betol2..

Sham Ummi Echa said...

tq pomss... i lap u muaahhhhhhh.. hehehe..

korang : mimi mmg baik kannnnn... heeeee

Cik Nurul said...

Iye setuju dengan kata kak lieya tu..rasa bersalah nurul dekat akak masih ada lagi sebab tak sempat ajar nak buat iklan nuffnang tu sebab internet problem pada hari dijanjikan..maafkan nurul untuk kali terakhir walaupun akak kata no hal lah hehehe..

sedih nurul baca entry sebelum ni pasal jam bonia akak tu hilang dan jumpa balik..kalau nurul dah menangislah jawabnya huhuhu...akak lepas ni buat tutorial sal nak pasang iklan nuffnang ok gak kan sebab tang bahagian tengah tu yang ramai confiuskan..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

cayalah kak....
zana dah try buat...tp stuck coz' fb kan kena block kat opis nie..so, aku kena sambung buat kat rumah jer nanti..

one more thing: pembetulan sikit pasal edit html tu...bukan click pada edit html kan kak..tp pergi kat customize - page element - add a Gadget - click pada HTML/Java script. Copy and paste. he he he he he

sharing is caring

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

zuera :- akak suka ajar sampai orang faham. sebab akak tau rasa "sakit hati" kalau orang ajar cincai2..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

sham :- ok no problem.. at least aku buatkan kau ni, aku leh tunjuk kat semua orang cara2 nak buat benda ni

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

nurul : ala dun wori about that la nurul.. akak tak kisah, sebab akak memang suka godek2 sendiri, kekadang sampai juling mata ni. hehehe

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

zana :- haah sebenarnya akak nak cakap gitu la, cemana lak ayat aku salah tu.. ok nanti akak betulkan.. thanks coz tolong betulkan...

~~ciklinn~~ said...

kak mimi TQ..linn mmg dari haritu duk pikir camnolah nak buat benda nie..... TQ kak byk2... nanti linn toraii yer...

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

cik lin: - ok dear, jangan tak buat tau.. penat eden printscreen banyak2 ni kalau tak de sapa nak cuba. hehehe

~aina~ said...

yeayyy... da buat da.. jadi.. tq kak mimi.. very detailed tutorial!

~aina~

atty's said...

tq mimi....for the good tutorial..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

aina :- cayalah, maknanya penyampaian akak berkesan la yer?? hehehe

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

kak atty's: mekasih kak.. saya suka semua orang dapat ilmu ni

Beautyfull_Maria said...

Salam Perkenalan,

B4 dis was yr silent reader since yr previous blog lg.. :) thanks 4 d tutorial..nk cuba lah lepas nie..he..he..he..

Wishing Kak n Family live happily ever after.. ;) btw yr kids sumenye cute2!!!

Wsalam..

p/s:klu free nnt singgah2 la blog saya ye.. http://bwitme.blogspot.com/

fazlinil irma said...

waahh.. x sia2 sy bersengkang mata mlm ni.. mmg dok nak belajar masukkan netblog.. tgok2 akak dah ajar..

thanks kak..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

Beautiful Maria :- Salam Perkenalan jua, terima kasih sebab sudi ikut perkembagnan blog akak yang kerdil ni. heheh

nanti cuba la yer tutorial tu.. thanks 4 your wishes

ok nanti akak singgah blog kamu

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

irma :- alhamdulillah, berguna juga tutorial ni pada semua orang.. tak sesia akak pun bersengkang mata nak siapkan tutorial ni.. thanks irma sebab mencuba ..

HAFIZ said...

tq....

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

hafiz :- welcome.. sharing is caring kan