Wednesday, July 28, 2010

Interview



Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Semalam pagi aku masuk opis lewat sikit, dah maklumkan pada boss.. aku nak pergi ke Sekolah Rendah Islam Al-Amin untuk bawak Farhan interview.. nak masuk sekolah ni kena interview sebenarnya.. sebab sekolah ni bukan mudah nak masuk.. hanya yang benar2 layak jer diterima.. masa aku nak daftar online haritu, aku sebenarnya tak confiden sebab dengar citer sapa2 nak masuk sekolah ni kena dari Tadika Islam.. yang ada basic2 mengenai bahasa arab, iqra' semua tu la.. sedangkan Farhan tadika biasa ajer.. tp aku tetap daftar online.. mana la tau rezeki anak aku dapat masuk sekolah tu kan... tp aku dah daftar jugak sekolah biasa untuk Farhan di Selayang.. so kalau tak dapat Sekolah Al-Amin ni, aku masukkan jer sekolah biasa tu..

Ok sebenarnya tujuan aku nak masukkan sekolah ni bukan apa, tp sebab sekolah ni direct terus sekolah agama.. senang, dari pagi jam 7.30 pg sampai la kul 3.00 petang (kalau tak silap) lepas tu budak boleh balik rumah .. makanan semua pihak sekolah sediakan (kena bayar la tiap2 bulan).. aku berdoa sangat dia dapat masuk sekolah ni.. dari pihak pengetua tu kata, insyallah dalam darjah 6 selewat2nya murid2 akan khatam al-quran..

Pagi2 kami breakfast dulu kat McD.. alas perut dulu..



Masa ni dah sampai sekolah tu.. nampak confident jer farhan masuk sekolah tu


Sekolah ni tak besar, hanya ada 2 bangunan jer.. dan ada untuk sekolah menengah jugak



Sampai kat Pejabat, terus dapat surat ni


Bangunan yang tinggi untuk Sekolah Menengah, yang rendah tu untuk Sekolah Rendah la kan.. tak banyak bangunan




Masa ni kami semua menunggu anak nak gi Interview... tengok tu muka Farhan dah cuak dah .. hehehe 


Pastu Ustazah (tudung labuh) bawak budak2 yang nak kena interview kat bangunan lain.. berdebar2 mak bapak yang menunggu anak masing2..


 nampak tak farhan depan sekali tu


ok interview tu bukan setakat dia tanya doa2 tp ada ujian jugak tau.. korang tengok list kat bawah ni...  huh banyak kan?? dengar kata nanti darjah satu pun ada 14 subjek.. (pengsan***)


Masa Farhan di interview dan buat ujian tu, kami ibu bapa dipanggil Pengetua untuk sesi temuramah gak.. dia briefieng la cara pembelajaran sekolah tu bagaimana, sistem sekolah, latar belakang kita sebagai ibu bapa, kenapa kita berminat nak hantar anak ke situ.. Pengetua tu kata memang ramai yang daftar, lebih kurang 190 orang sedangkan dorang nak 110 orang jer.. tu pasal la kena buat ujian dan interview tu .. mereka akan pilih budak dari pelbagai sudut...

mmm nasib baik dia tak tanya macam2 pasal surah ke pasal fardu ain ke. hehehe .. kiranya memang sempoi jer berbual dengan Pengetua tu .. Lepas dah abis semua, farhan pun dah settle, terus hantar dia balik rumah.. dan dapat la upah aiskrim..


Mama harap Farhan berjaya la ujian tu dan dapat masuk sekolah tu.. tp andaikata tak dapat, mama redha.. Mama buat semua untuk Farhan, untuk masa depan Farhan jugak.. tp kalau Farhan kena sekolah biasa pun Mama tak kisah.. yang penting belajar.. kat mana2 pun sama jugak..

24 comments:

Jasfyra said...

kak mimi, saya pun tgh dok survey sekolah cam farhan ni.ada satu kt bandar baru bangi,mmg dekat ngan umah saya.nama sekolah tu sekolah rendah agama integrasi.sama cam sekolah yg kak mimi ckp tu.kena p interview dulu.mak pun kena interview..hehe

pun kena bayar bulanan.pastu ada 2 sesi.pagi sekolah rendah,ptg agama.paling best cam akak ckp,mkn minum suma kt situ..saya mmg berkenan sgt sekolah tu sbb xyah risau nk jemput anak ke apa lps sekolah pagi tu kan..

tp tula, mmg sekolah gini dia nak amik murid sikit je kan.saya doakan farhan dpt masuk sekolah tu

☆ lieya latif ☆ said...

insyallah kak, farhan dpt tu...kalo ade rezeki tak kemane...kalo dpt situ senangkan.....serba serbi ade.....yg penting pelajaran agama tu dieorg titik beratkan lebih....bagus tu...

mia taun depan pun masuk sekolah rendah.....saje anta awal...tuk pra school....nanti darjah satu senang laa keje org, takyah nak tunggu2 die kat sekolah sampai seminggu...harap2 mcm tu laaaa...

Hirda Ibrahim said...

sejuk perut baca by standard 6 dh leh khatam quran ko.

InsyaAllah kalu ada rezeki ada le tu ko. x yah pressure2.

Aimi said...

wahhh...bestnya kalau farhan dpt masuk sekolah tu... abg saya dulu pun nak masukkan anak2 ke sek agama... kat sini pun bukan senang nak masuk... hanya yg betul2 layak... semoga farhan diterima masuk.. insyaAllah, ada rezeki tak kemana mimi... :D

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

zura :- zura masih ada masa nak hantar dina ke tadika agama.. so kalau nak interview tu insyallah dina boleh buat.. sekolah agama al amin ni pun sekolah integrasi gak.. sama jer rasanya kat mana2 pun

insyallah kak, farhan dpt tu...kalo ade rezeki tak kemane...kalo dpt situ senangkan.....serba serbi ade.....yg penting pelajaran agama tu dieorg titik beratkan lebih....bagus tu...

lieya : tu la harap2 dapat la.. senang kerja gak.. tp tu la akak tau bukan senang nak dapat memandangkan tadika farhan ni tak titik beratkan agama sangat.. lain la macam genuis aulad tu

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

hirda :- tu la kalau la dapat, senagn hati aku, mana tau boleh jadi tahfiz kan

aimi :- insyallah aimi, mudahan2... tak boleh berharap sangat.. takut kecewa

Anonymous said...

mimi, dulu anak ana pun sekolah tadika naluri kreatif al-amin kat bukit sentosa.Bila naik drj 1 cikgu offer utk sambung belajar di Sekolah Intergrasi Al-Amin...disebabkan jauh ana tak hantar.Memang bagus sekolah Al-Amin nie...cuma masa peperiksaan UPSR dia org tak boleh ambil kat sekolah tu, kena ambil kat Sekolah Bukit Sentosa.

~asha~ said...

kak..kat sini ada cwangan al amin ni...ada pegawai2 sini yg anta anak ke alamin..sekolah private kan? sebulan dlm rm200 lebih rasanye dia bayar...ermmm tuk sekolah menengah kot kos tu...

kul 3 dia kena pg amik...sy leceh bab kul 3 la..kalo sampai ptg...sy teruja gak nak anta...sbb sy ni susah skit nak keluar2 kalo bukan time rehat..

Ana said...

mimi, dulu anak ana pun sekolah tadika naluri kreatif al-amin kat bukit sentosa.Bila naik drj 1 cikgu offer utk sambung belajar di Sekolah Intergrasi Al-Amin...disebabkan jauh ana tak hantar.Memang bagus sekolah Al-Amin nie...cuma masa peperiksaan UPSR dia org tak boleh ambil kat sekolah tu, kena ambil kat Sekolah Bukit Sentosa.

LyNn HaMzAh said...

bagusnyer sekolah tu...
dan bagus juga tindakan akak utk hantar farhan ke sekolah agama tu...
insyaallah farhan berjaya...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kita usaha kak..and tawakkal..ada rezeki..insya allah...farhan dpt masuk sekolah tu...
sejuk perut bila tahu by darjah 6 dah boleh khatam quran....itu yang kita cari kan kak...bukan semata2 utk bekalan duniawi....bukalan utk akhirat pun perlu...bagus ler ko kak...

but...if takde rezeki farhan masuk sekolah tu.....takpelah...sekolah biasa pun ok gark....tp kena kerja keras sikit lah.....

gud luck farhan

♥Azie♥ said...

mudahan ada rezeki farhan kat sekolah tue amin...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

Ana :- o ye ke, tak boleh amik UPSR kat sekolah tu ke.. mimi tak tau plak ..

Asha :- haah sebulan RM280 kalau tak silap (rate sekolah rendah dan menengah lebih kurang) .. termasuk bayaran makanan sekali tu .. sekolah ni sekolah private la, integrasi kalau tak silap...

akak pun nanti tak amik dia balik sekolah.. akak plan nak sewa van sekolah hantar dia balik rumah..

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

lynn :- terima kasih lynn.. mudah2an farhan dapat masuk

zana:- betul tu zana, akak memagn la kalau boleh nak dia masuk situ, tp kalau tak de rezeki, tak pe la.. kita usaha jer.. Allah maha mengetahui

azie :- mekasih azie..

..nOj.. said...

konfiden je farhan melangkah. insyaALlah ade la rezeki farhan tu. mmg byk gak subjek tu tuk sekolah rendah. tp takpela. semenye tuk masa depan dia dunia akhirat gak. bagusnye. aunty doakan farhan dpt masuk ek

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

noj :- terima kasih atas doa.. insyallah kalau ada rezeki tak kemana

viruspadu said...

moga2 dia dapat. saya doakan dari jauh ye

aiDieNa said...

Semoga Farhan berjaya dalam interview itu.. kalau boleh nak sumer anak² kita pandai agama kan.. nak ajar sendiri tak pandai.. huhuhu

~aSHa~ said...

uish 280 ye..dekat dgn 300 dah tu...

good luck ye farhan

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

vp:- terima kasih banyak.. semoga doa kamu makbul

aidiena :- mekasih aidiena.. mmg pun sebab kita tak berapa pandai, jadi kita nak anak kita ada ilmu agama..

asha :- cos sekarang rata2 memang gitu..

Sham Ummi Echa said...

bagus sekolah agama nih kan.. zaman skang kena tekankan sket bab2 agama.. risau ngan keadaan skang nih.. kalo xde ilmu agama apa la nk jd ngan anak2 kita nnti

insyaallah ada rezki, farhan dpt la msk sekolah tu.. tp kalo x dpt ko jgn la frust plak.. sekolah biasa pon ok.. tp ko kena cari kelas agama petang la plk untuk farhan

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

sham :- mudahan2 dengan doa korang dapat la si farhan tu sekolah situ, tp andai kata tak dapat, aku kena hantar gak dia sekolah agama sebelah petang..

Emy Omar said...

Kak Mimi..insyallah,ada rezeki farhan dapat la dia ke sekolah tu tahun depan..doa2 la kak..saya pun doakan farhan berjaya ye..

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

Emy :- mekasih emy, mudah2an berkat doa dari seorang guru