Monday, July 26, 2010

Medan, Indonesia (Day 3 - 18 Julai 2010)

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Pagi hari ke 3, macam biasalah bfast di hotel jer kan.. menu macam biasa jugak mee goreng, nasi goreng, roti bakar, omellette dah lain2 juga.. tp yang special kat sini, ada lontong dan kuah nyer bukan kuah lodeh, tp kuah lemak paku pakis.. ya allah sedap betul .. dan lontongnyer bukan dari nasi impit, tp dari ketupat nasi.. tu yang tambah sedap dan harum tu.. di tambah lagi dengan lauk tauhu, tempe, dan paru goreng bercili.. pehh memang lengkap la menu makan lontong haritu. berasap2 mulut tahan pedas


farhan dan emily makan roti canai jer..



ok harini aktiviti ialah SHOPPING, SHOPPING, SHOPPING.... lepas dah bfast, kami terus menuju ke salah satu FO kat situ.. ok la baju2 nyer, boleh tahan pilihannyer..




depan FO ni ada gambar si monalisa ni.. sajer pose dengan bunting ni


dah puas borong apa yang patut, kami terus menuju ke PASAR IKAN.. kat sini walaupun di namakan PASAR IKAN, tp ada 2, iaitu  PASAR IKAN KERING dan PASAR IKAN BASAH.. kalau yang kering tu maknanyer jual kain2 la.. dan kalau yang basah tu cam biasa la jual bahan mentah..


harga telekong ni disini MAHAL banyak dari di BANDUNG.. kiranya memang tak leh borong banyak.. rugi.. kalau di Bandung, biasanya Rp150 ribu = RM50 dah dapat yang cantik giler la.. tp kat sini diorang up kan cos jadi double.. paling cantik dalam Rp350 ribu ke atas.. memang tak berbaloi sungguh..


pastu baju pengantin or baju sulam2 pun cantik2 gak.. tp semuanya kebaya.. oleh sebab badan aku dah tak leh pakai kebaya (huhuhuhu) so lupakan jer la.. amik gambar sajork..


Ok lepas dah selesai borong di PASAR IKAN, kami semua terus ke MALL pulak sebab nak bawak budak2 pulak happy2 kat sini..


ada satu kedai jual barangan Hello Kitty... sah sah kena paw dengan Emily.. belikan la dia satu anak patung Hello Kitty (harga kat sini cekik darah)



ok kat dalam MALL (aku tak tau apa nama mall ni) ada SOGO.. yer sebijik cam kat Mesia ni..  ad sale jugak pulak tu.. so beli la sehelai dua baju budak2 kat Osh Kosh disitu..



Untuk Lunch kami semua lepak di Papa Ron's.. ala cam Pizza Hut, Dominos, Canadian Pizza la..




dah abis makan, hajat di hati nak beli handbag, tp tak de yang berkenan..  last2 aku beli dua wedges jer kat sini


lama gak kami lepas kat sini.. sampai petang... balik bilik, rehat2, mandi kan anak2, dan malam tu keluar lagi nak gi dinner...  sebelum keluar tu sempat lagi dorang main bubbles kat depan bilik hotel.. nasib baik pakai jenis bateri, kalau pakai manual suruh tiup bubbles tu mau semput nyawa..



ok kami dinner di sini


makanan dia semua jenis bakar2, sedap gak la... kat sini siap amik pakej2, satu kepala Rp65000, kiranya satu hidangan dengan air juice pilihan masing2..




jemput makan... sah2 muka dah tak touch-up sebab dah malam kan..  selebet jer...


ok last day esok jer la.. acara sama.. Shopping lagi sampai ke titisan uwang yang terakhir... yee haaa

12 comments:

~aSHa~ said...

shoping ssakan tu..kata takmo shoping..ehehehe...

kak, kalo beli kebaya pun takpe..buat sumber inspirasi..usaha tuk pakainye..ehehee

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

asha :- memang la kata takmo shopping, sebab duit pun bawak seciput jer.. hehehe

Emy Omar said...

wah shopping sakan ye kak..Sogo sana sama macam kat KL ke kak??

ratna said...

tu la kak mimi..kalau tau kak mimi pegi bandung hari tu ratna kirim telekung.. tak kisah la.. asal ada telekung baru..

Jasfyra said...

sib baik kak mimi dah soping habis2an kt bandung kan.hello kitty tu comel2 la.. :)

..nOj.. said...

1. sedapnye kuah lemak pucuk paku tu. buat pedas2 sedap nye tu.

2. telekung kecik2 tu dh puas carik kt cni. takde jual sekecik gitu la. ade plak kat sane. ceh.

3. baju kebaya yg kaler gold tu mmg lawo gile la. tp nk pakai pegi mane ek baju tu?

4. gambar2 makanan mmg xleh blah. lapo sgt dh ni. sobsob

nieda said...

mesti baju shoping...mknan pun nmpkak sedap..

suka gambar anak akak main belon yg ada buih tu

*Miss Geli^ said...

tapi sebelum masuk ke pasar Ikan Lama tu kotor sangat kan??

ritu nak kawen, saya beli barang barang kat situ la kak...


Mall yang akak pegi tu memang nama dia pun SOGO..tapi mahal gile kan..? lagi mahal dari SOGO kita kan??


teringat masa g sana, bertekak ngan satu kedai tu..orang ckp nak sup ekor, dia kata sup bontot...

rupanya kat sana panggil sup ekor tu sup bontot kan

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

shopping lagi.....he he he
gamaknyer BANDUNG lgi heavan lah kak yerk bab2 shopping.....
ala kak mimi, naper tak beli kebaya tu...nanti raya sure badan ko slim balik....sure baleh sarung kebaya2 tu....

amboi, bebudak buat hotel cam rumah yerk...siap bersimpuh lagi main bubble...

Cik Nurul said...

tang makanan nampak menarik aje dekat medan ni hehehehe..budak-budak tu best aje main buih-buih tu nasib baik tak der kat situ kalau tak dah join sekali hehehehe

Sham Ummi Echa said...

syoknyer shopping kan.. kalo ada duit apa salahnya

mimi, korang perambat budak2 tu main bubbles kt luar bilik ke

~sue~ said...

seronoknya g Medan..teringat masa sue g medan dulu2. Kat mall tu la jugak p..mmg mahal.
Pasar Ikan tu pun sekang dah mahal unless kena tawar menawar betol2 pastu buat2 majuk xnak beli..mesti dia kasik best price plak afta tu... hehe.