Wednesday, July 21, 2010

Medan, Indonesia (Day 1 - 16 Julai 2010)

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Harini baru ada kesempatan nak update.. semalam dah naik kerja, tp kerja pulak melambak2.. pastu aku nak tapis2 dulu gambar2 yang ada.. banyak giler ok..

Percutian kalini memang tak de itenary ..  so boleh pergi mana sahaja suka, boleh repeat banyak kali kalau ada benda yang kita rasa nak repeat pergi .. shopping pun ada jugak, tp tak sehebat kat bandung.. lagipun barang kat Medan mahal banyak dari Bandung.. tak berbaloi nak shopping giler2..

Perjalanan bermula.. pagi2 dalam jam 4 pg aku dah bangun.. siap2kan apa2 yang patut, terus keluar rumah jam 5 pg.. sampai LCCT lebih kurang kul 6 pg.. kami parking keta kat LCCT ajer (just untuk information, 4 hari 3 malam, caj parking di LCCT adalah RM146.00).. lepas dah tiba, kami breakfast di McD dulu untuk alas perut.

Lepas dah settel, kami terus gi kaunter nak check in luggage..


Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Medan tak lama, 1 jam ajer..


yeh dah sampai airport POLONIA Medan

Airport Medan kecik jer.. ala2 airport Bandung jek

sampai2 jer dah kena paw gula2..

kami pergi 3 family.. 6 dewasa 5 kanak2.. so kami semua sewa mobil ini.. sangat selesa



Pastu kami minum pagi kat sini.. kedainya buruk, tp makanannya sedap..


ini Soto Medan.. sotonyer lain dari kat sini.. biasanya soto kat sini macam sup kan.. tp kat sana dorang campur santan... so korang bayangkan ajer la cemana rasa soto  + santan..


ni plak apa kebende la namanya.. tp cam cucur udang gak la..


dah abis makan kami sambung jalan ke Berastagi yang mengambil masa lebih kurang 2 jam... oh ye, kalini kami tak jadi pergi ke Tasik Danau Toba sebab, perjalanan ke Tasik Danau Toba agak jauh iaitu memakan masa lebih kurang 4 jam ..  ada diantara kami yang mabuk dalam perjalanan, so kami mengambil keputusan tak mau ke sana.. kalau pergi jugak, conpem sapa yang mabuk tu akan melepek sebab penat muntah2... aku tak kisah sangat sebab aku dah pernah gi Lake Toba, lgpun aku bimbang emily akan mabuk jugak..


dalam perjalanan kami sempat singgah ke tempat jual durian.. sepanjang2 perjalanan ni ada orang jual durian.. dah musim sekarang ni.. Ya Allah duriannyer kecik2 ajer.. tp sedapnyaaa sebab rasa pahit2 manis adalah fave aku...  puas gak makan durian kat situ.. tak tau nak cakap la.. memang best..



eceh dengan durian pun nak posing2..


jemput makan... eh gambar ni gelap la pulak


kat sini ada orang jual kelawar tau.. katanya untuk buat ubat.. ubat apa aku tak tau


ok la shortcut ajer.. pastu kami sampai la ke Hotel kami iaitu Mikie Holiday Resort & Hotel.. Hotel ni special tau.. nanti aku bitau sebab apa esok ok..




ok meh kita jalan2 sekitar hotel ni..


memang nyaman kat hotel ni.. opss lupa nak bitau korang.. kat Berastagi ni keadaannya sejuk.. lebih sejuk dari Cameron Highland.. masa ni ajer aku dah mengigil2 kesejukkan.. bilik kat hotel ni pun tak de aircond sebab dah terlampau sejuk .. so pada sapa2 yang tak tahan sejuk, sila bawak sweater, jacket, shawl dan lain2



lepas dah check in hotel, kami semua terus menuju ke pekan Berastagi.. on the way, kami nampak ni... Parabola.. parabola ni kira cam astro gak la.. semua channel dorang dapat.. sampai kat luar negara dorang dapat tau.. dahla tu free lagik, tak yah bayar2... untung2 .. yang ni pun parabolanya kecik.. ada tu parabola nye makkk aiii bosa betul



Pekan Berastagi tak besar.. kecik jer.. ok la untuk shopping sikit2 beli buah tangan buah kaki


dah penat beli belah.. emily dan yaya nak naik kuda..   farhan tak mau.. takut



pastu kami pulak naik keta kuda... syok ooo





kat dalam pasar, aku beli strawberi jerk, tu pun yang dia request.. pastu aku ternampak buah pepino.. ada sapa2 pernah makan??


kat sini pun ada jual kerepek... sedap2 lak tu.. yang penting murah u'ols... sebungkus beso cuma
rp10 ribu ajer... = RM3.60 (korang nampak tak si farhan meneropong apa tu)


aku beli kerepek ni

dan ini


ok dah puas pusing2 pekan berastagi, jom kita lunch ...


ada berani bawak banyak2 gini???


dah makan, petang tu terus lepak bilik hotel.. penat la katanya.. bangun 4 pagikan.. so dalam bilik kami rehat2 dulu


malam tu hujan lebat plak.. ingatkan nak makan kat luar.. so tak jadi keluar, terus plan nak makan kat hotel jer... sebelum tu, kami gi main kat dalam hotel ni.. syok gak la...

Farhan dengan pyjamas Toy Story... pastu suh aku amik gambar kasut crocs Toy Story dia yang baru beli 3 minggu lepas



Oleh sebab malam tu sejuk mengganas (dah la hujan, kat Berastagi tu kan memang sejuk)  terus aku order hot choclate...
nasi goreng indonesia speacial (sbb ada satay)

ni paling best.. goreng pisang keju..


jemput makan...


dah makan, apa lagi, naik hotel terus tido la... ok sambung hari esok...

19 comments:

Aimi said...

kat situ sejuk yaa??? blh imagina kesejukan, kalau saya mmg tak tahanla..dahla takde lemak...

sallute tgk org yg bawak pinggan byk2 tu... giler terror... kalau kita, dah berterabur bawak cam tu.. apa yg best kat hotel tu mimi?? teringin lak nak tau...

☆ lieya latif ☆ said...

wah wah bestnye kak...pasni gi medan lak yuk!!! haahahahahaha

lainlak rupe a'am bile akak sikatkan rambut die ketepi heheeheh...comey!

adoi kak, tekujat aku tgk pic kelawar tu tau...ngeri pun ade huhuhuhu....

ehem...cun laa shawl tu kak....wink..wink...

cepat2 update part 2 lak kak!~

emy/mamasuri said...

lawo shawls akak pakai tu..
hehehe...
anw..best kalu dpt jalan2 sana...
tapi bandungpun tak lepas lagi ni..

Sham Ummi Echa said...

ooo medan tu sejuk ke mimi.. bru tgk entry day 1 aku dah teruja abis nih.. jom plan g medan lak pasnih..hahaha

ngeri nyer ko tgk kelawar tu.. eii sabor jer la ek dorang jual rupanya.. untuk ubat apa la tu kan..

mimi apa yg special psl hotel mikie tu.. x sbr nk tau nih

..nOj.. said...

1. farhan potong rambut ke. smart betul tu. hehehe

2. geli geleman tgk kelawar tu. camne la diorg ikat kan kaki tu seme. uweek

3. mmg rase sejuknye kt situ tgk gambo akak yg last skali tu. hehehe.

4. makanan ni seme mmg buat sy lapar la. eeii

~asha~ said...

kak, syok nye la sy tgk laki bini ni, ehhehe...suka berjalan...mcm2 aktiviti...

aiDieNa said...

K. Mie.. naper tak beli jer kelawor tu bawak balik.. hihihi.. utk buat aper eak.. geli geleman jer tgk.. citer lar lagi apa yg best kat sana.. bleh take note.. kot² nak sampai sana.. Padang dah sampai.. keta kuda kat Padang dorang panggi Bendi.. kat situ??

LyNn HaMzAh said...

wah bestnyer kak...lynn x pernah pergi lagi indonesia...singapura yg kat sebalah johor nie pun x pernah jejak lagi...hehehehe...bila tengok akak gie jalan2 nie teringin jer nak ajak mr. hubby gie jalan2 lagi hujung tahun nie...

Cik Nurul said...

wah sejuknya tu boleh nurul gambarkan macam mana..bestnya g sana!!!
farhan nampak cute sangat dengan rambut mcm tu dan emily pulak dah pandai bergaya gitu...sangat close 2 beradik ni...
Akak kedai makan bundo kandung tu teringat masa di bukit tinggi huhu best makan masakan padang!!..nanti kalau nurul nak kesini nurul akan info dengan akak yer...

Hirda Ibrahim said...

ko beli gak crocs TS tu kat a'am ek? takpe janji dia happy.. heheh

eh tu baju tido yg beli hari tu kan?

aku nampak shawl ituuuuuu....*wink *wink

liwaniel said...

wah kak mimi...pegi medan pulak..bestnye..

kelawar pun dijual..buat ubat ape agaknye tu

Emy Omar said...

kak,kat situ sejuk ye..wah syok la eh..tapi saya ni tak tahan sejuk walaupun banyak lemak tepu :p

Jasfyra said...

saya pernah mkn soto bersantan tu.sedap..mmg lain rasa dari soto biasa kan kak.sejuk ek kat sana kak..bestnya..kalo kt cameron cam xsejuk sgt skg kan

nieda said...

bestnya cuti...nmpak happy semua..suka tgk semua gambar..bagus akak letak byk2 gambar..tak dapat pergi, cuci mata tgk gambar pun jadilah..hehe

atty's said...

seronok baca kisah mimi g medan nie..

nikzairfan said...

teringin nya nak gi tapi tak de kawan...pergi ramai2 baru best

demartyr said...

askum....blh sy nak tau mcm mne nk dpt kan kelawar??

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih