Tuesday, July 6, 2010

Murtabak Singapore

Salam Bismillah
Mama Farhan & Emily

Sabtu baru2 ni, aku ke Muar sebab ada reunion sekolah. so dah alang2 mesti singgah sini sebab murtabak ni popular sangat.. mana2 customer kalau datang sini, mesti order punya la banyak, ada yang order sekali 6 keping, 10 keping.. berasap nak tunggu padahal aku order sekeping jer... hampir sejam gak la menunggu semata2 nak makan murtabak yang glamer ni. heheheh makanan pun nak glamer kan. hehehe




jom kita tengok cemana dorang buat murtabak. rata2 orang order semua yang besar punya..
kecik2 tak main.. mula2 buat murtabak cam biasa la..



setiap permukaan murtabak dorang pecahkan telur

pecahkan 3 biji telur atas setiap murtabak.. memang giler arr.. pastu tabur inti daging tu..


dah garing, dorang terbalikkan murtabak tu..


dorang pecah kan lagi 3 biji telur kat permukaan satu lagi.. kiranya atas bawah la salut dengan 3 biji telur.. memang tebal giler la murtabak ni..

lepas pecahkan telur, dorang sapu rata2 telur tu atas permukaan murtabak tu


pastu tabur daging lagi..


mmg sedap giler.. sehingga menjilat jariii..


oleh sebab murtabak ni aku tapau.. so balik rumah baru la boleh bukak kan.. tp sebab dah tak sbar2 nak makan, terlupa nak snap gambar.. so kat bawah ni gambar sekadar hiasan jer la ek

gambar credit tu google/ Orang Muo


kedai ni kat Tg. Agas Muar... aku gi Muar sabtu lepas, ada reunion.. nanti aku cerita ok..

14 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

aduh kak..nampak murtabak ni pun dah rasa terliur....mesti sedap giler... ni ala2 cam murtabak raja tu ke kak?

Echa said...

ni tepi jalan kat traffic light tu ke???

nieda said...

owh yaker akak kedai tu kt tg agas. dkt je dgn umah mertua nieda..hujung minggu ni plan nk balik muar teringin nak mkn mee bandung muar kt tg agas..apa nama restoren jual murtabak singapore tu akak??mcm nk cuba je..deret kt al ikhsan ke?

nieda said...

owh ok, tak perasan akak ada snap picture nama restoren tu..kalau berkesempatan bolehla pergi...tq

..nOj.. said...

alamak terliur nye. bapak besar punye murtabak ni kak. camne gaknye dia nk balik balikkan ni. tak hancur ke

☆ lieya latif ☆ said...

fuh meleleh kak oiiiiiiiiiiiiii...lieya penah mkn tapi dah lame sangat...akak buat entry ni terus rase nak mkn lak...

kalo tak silap lieya, murtabak ni peberet sultan johor....rajin turun nak mkn murtabak kat kedai nieh...

♥etiey erywan♥ said...

sedapnya..tangkap leleh tol....

Nur a.k.a admansyah said...

Sedap-nyerrr Mimi... Murtabak tur! Nur tgh pose nie.... telan liur je larrr

Reunion? ok, Nur tunggu... (laa nie mkt x bz sgt so Nur byk ms utk me-round blog kengkawan tp update... malaz!) hehehehe

Emy Omar said...

Memang la sedap ye kak..kita penah try murtabak kat sini..ada member yang suggest.dia kata memang terkenal..huhu terasa nak pegi cari je

irahehe said...

gambar last skli tue memang mengamcm.nak sikitttt.haha..

*∽ IZAN ∽* said...

Tu diaa..... ! Step by stepp!! Tebal tuh.. mesti puas hati makan! Mamak tu terasa glamerr.. he he he.
Izan pun memang peberet murtabakk.. kalau pasar malam harus beli 2!

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

Sue :- murtabak raja?? Akak tak tau la pulak. Tp kalau time pasar ramadhan, ramai jer Mamak yang jual ..

Echa :- yer kat traffic light tu...

Nieda:- haah kat al ikhsan, tp al ikhsan lepas traffic light, restoren ni sebelum traffic light tu..

Noj :- murtabak ni tak hancur bila terbalikkan sebab dia tebalkan..

Lieya :- haah orang kata pun gitu, peberet sultan johor.. tp memang laku la restoren ni.. orang tak putus2

Atie erywan :- memang sedap

Nur :- awak pose ke.. sori la yer entry menggugat keimanan pulak.. hehehe

Emy :- mmg sedap emy dan mmg terkenal.. nanti cari tau, Melaka dan Muar tak jauh sangat

Irahehe :- nak ke? Sowi dah abis. Hehehehe

Izan :- saya tak snap gambar kat depan dia.. saya snap dari jauh, tu pasal gambar tak berapa clear.. orang ni bukan mamak, dia orang melayu biasa jer..

Sham Ummi Echa said...

alahai terliur plak tgk murtabak ko nih.. ari tu tgk JJCM ada kedai Murtabak Menkasar x slp aku.. kt area setapak.. pon femes gak.. ada yg aku paksa laki suh cari gak nih

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

sham :- Murtabak ni memang paling fames kat Johor.. yang pelik nama Singapore plak murtabak ni.. patutnya Murtabak Muar kan? hehehe